Paşabahçe Mağazaları, sınırlı sayıda ürettiği dekoratif objelerden oluşan ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’ ile kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma misyonunu sürdürüyor. Paşabahçe Mağazaları’nın ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’nın 11’incisi ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’ adıyla; çok kültürlü Anadolu tarihine, objektif birer tarih vesikası olan sikkeler üzerinden ışık tutuyor. ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’nun tanıtım gecesinde konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan Şişecam olarak, Paşabahçe Mağazalarımız aracılığıyla kültürel mirasımıza sahip çıkmaktan, bu mirasın geniş kitlelerce tanınmasına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnsanlık için dönüm noktalarından biri olan paranın Anadolu topraklarında doğuşundan başlayarak gelişimini yansıtan bu özel koleksiyon, bizim üstlendiğimiz misyonun önemini bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.
Paşabahçe Mağazaları’nın ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’ kapsamında, sınırlı sayıda üretilen dekoratif kültür objelerinden oluşan koleksiyonlarının 11’incisi ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’ İstanbul’da düzenlenen bir gecede tarih ve kültür meraklılarına tanıtıldı. Dünyanın önde gelen cam üreticilerinden Şişecam’a bağlı Paşabahçe Mağazaları’nın bugüne kadar 10 ayrı başlıkta hazırladığı koleksiyonlara bir yenisi eklendi. Daha önce Anadolu Medeniyetleri, Osmanlı, Camda Mavi Beyaz, Mineli Camlar, Camda Sanatlı Yazı, Mozaik, 7, Aşure, İstanbul ve Kristalin Çiniler temalarıyla hazırlanan koleksiyonların sonuncusu ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’ adını taşıyor. Paşabahçe ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonu’nun 11’incisini oluşturan yeni koleksiyonda, sınırlı sayıda üretilen toplam 20 eser yer alıyor. Son koleksiyonla birlikte ‘Tarih-Kültür–Cam Koleksiyonu’nda özel olarak tasarlanan ve sınırlı sayıda üretilen toplam eser sayısı 382’ye ulaşırken, bunlardan 143 adedi limitini doldurduğu için artık üretilmiyor.
Şişecam’ın 2012 yılı için hazırladığı ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’ adlı yeni koleksiyonda yer alan eserler, çok kültürlü Anadolu tarihine objektif birer tarih vesikası olan sikkeler üzerinden ışık tutmayı amaçlıyor. Arkeolojik araştırmalarla elde edilen bulguların değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir kaynak olan sikkelerin, antik çağlardan başlayıp 19.yy’a kadar Anadolu coğrafyasının kültürel, siyasal, dini, ekonomik durumunu yansıtan bir tür ayna niteliği taşıdığından yola çıkan Paşabahçe; Anadolu’da kurulmuş medeniyetlerin, bu topraklara hükmeden hükümdarların, izini bırakanların hikâyelerinin ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’ ile farklı bir bakış açısıyla yeniden anlatılmasını sağlıyor. Kırman: “Bu koleksiyonlarla kültür mirası bilincini oluşturmaya katkıda bulunuyoruz” Şişecam’ın ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’ ile Anadolu coğrafyasındaki kültürel mirasın çeşitliliğini ve derinliğini ortaya koyacak temalar ve eserler oluşturduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman “Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan Şişecam olarak, Paşabahçe Mağazalarımız aracılığıyla kültürel mirasımıza sahip çıkmaktan, bu mirasın geniş kitlelerce tanınmasına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. İnsanlık için dönüm noktalarından biri olan paranın Anadolu topraklarında doğuşundan başlayarak gelişimini yansıtan koleksiyonun, Şişecam’ın üstlendiği misyonun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Kırman, “Bu koleksiyonlarla bir taraftan kültür hediyesi ihtiyacını karşılıyoruz; diğer taraftan şirket misyonumuzun bir gereği olarak ‘Kültür Mirası’ bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz” dedi. ‘Konuşan Paralar, Sikkeler Koleksiyonu’nun Anadolu toprağına bereketini katan insanoğlunun binlerce yıl içindeki yaşam şeklini, inançlarını, uzlaşma niyetini, zaferlerini, değişimlerini yansıttığını ifade eden Kırman, “Koleksiyonumuzu, bir alışveriş aracı olmanın ötesinde anlamlar taşıyan Anadolu sikkeleri ve onların günümüze aktardığı hikayelerini yansıtacak objelerden oluşturduk” dedi.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...