İhsan Ata'nın Kitabı Çıktı: Tiyatroda Üçüncü Göz Eleştiri (1/30/2012)
Tiyatroda Üçüncü Göz Eleştiri
Önsöz: Bu yazıyı hazırlarken İhsan Ata ile nasıl ve ne zaman tanıştığımızı düşündüm ilkin. Zaten tiyatro eleştirilerini 2005 yılından bu yana internette takip ediyordum İhsan’ın. En son da Mitos Boyut Yayınevi’ne davet etmiştim, gelmişti. Kahvemizi içerken de konuşmuştuk uzun uzun… Bu kitabın yayımlanacağını da o gün söylemişti bana.. Hatta önsözünü de yazmamı talep etmişti. “Memnuniyetle” dedim kendisine… Ben bir eleştirmen olarak İhsan Ata’yı beğenirim. Çünkü o tiyatro eleştirilerini asla kişiselleştirmeden, insanları üzerek, hırpalayarak yapmaz. Tam tersine onlara moral vererek, beğenmediği şeyler olsa bile eleştirilerini pat diye söylemeden, onların sanatçı olduklarını asla unutmadan gerçekleştirir. Çünkü bilir ki sanatçılar duygusal ve duyarlı insanlardır. Onları üzmemek de başta eleştirmenlerin özenle dikkat etmesi gereken önemli bir husustur. İhsan’ın diğer bir özelliği de tiyatro insanlarına saygılı oluşudur. Yazılarında sözcükleri özenle seçmesinden anlarsınız bunu. Kaldı ki genel üslubuna da yansımıştır bütün bunlar. Elinizdeki “Kalem İle Silginin Çatışması” adlı kitabında 2005 yılından bu yana yazdığı birçok eleştirisini derleyip toplamış Sevgili İhsan… İyi de etmiş… Ne demişler “Söz uçar, yazı kalır”… Zevkle okunan bir üslupla yazdığı bu eleştirilerin bir kitapta toplanmasıysa bence en güzel yanıdır bu işin. Bir kutlama da Yayınevine yapmak gerekiyor yani… Bu tür kitapların özellikle tanıklık bağlamında bundan 40 – 50 yıl sonra bile büyük bir boşluğu dolduracağı kesindir. İlerde Türk Tiyatro Tarihi yazılırken bu tanıklıkların ne kadar çok işe yarayacağı da asla unutulmamalıdır. Sevgili İhsan Ata’yı kutluyor ve ondan tiyatro dünyamızı zenginleştirecek yeni kitaplar bekliyorum.
Tuncer CÜCENOĞLU Oyun Yazarı
Tanıtım: 2005/2011 sezonu içersinde İstanbul ve Ankara merkezci anlayışının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında perdelerini açan başta Devlet Tiyatroları olmak üzere birçok ödenekli ve özel tiyatroları izleyip kaleme alabildiği, aylık tiyatro dergilerinde yayınlayıp, çeşitli internet sitelerinde paylaştığı oyun eleştirilerinin bir kısmını bu kitapta bulacaksınız. Yazar, ayrıca eleştiri kavramına akademik olarak yaklaşıp tarihsel süreç içerisinde kaleme alınmış eleştiri yazılarını da sunuyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...