Yaz Oyunlarında onbinlerce seyirci Şehir Tiyatroları Yok Edilemez diye haykırıyor (6/3/2012)
İstanbul Şehir Tiyatroları'nın geleneksel Yaz Oyunları, Harbiye Cemiz Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde başladı. 1 Haziran tarihinde başlayan programda şu ana kadar iki oyun sahnelendi, Lüküs Hayat ve İstanbul Efendisi.
Her iki oyunda da salonu tıklım tıklım dolduran seyircilerin son dönemde hükümetin tiyatroya yaptığı baskıya karşı büyük tepki duyduğu ortaya çıktı. Muhafazarı yenilikçisi, sağcısı solcusu, AKP'lisi muhalifi her profilden onbirlerce seyircinin göğsünde tiyatroya yapılan müdahaleyi protesto etmek için SUSmuyoruz yazan kokartların yer alması dikkat çekti. Hiçbir zorlama olmadan bu kokartları oyun boyu takan seyircinin siyasi görüşü ne olursa olsun sanatın özgür olmasını gerektiğine inandığı ortaya çıktı!
Lüküs Hayat oyununda sahneye karanfiller atarak Şehir Tiyatroları'na sahip çıkan tiyatroseverler SUSmuyoruz pankartını oyun boyunca göğüslerinde taşıdılar.
Pazar akşamı sahnelenen İstanbul Efendisi oyununda ise seyirci tepkisini göstermeye devam etti. Oyunun bir yerinde bir müzisyene şiddet uygulayan adamını İstanbul Efendisi sert bir şekilde uyardı: "Sanatçıya kötü davranılmaz". Oyunun metninde yer alan ve yıllardır söylenen bu repliği duyan tiyatroseverler dakikalarca alkışlayarak tepkilerini dile getirdiler.
Oyunun sonunda ise seyirci tepkisini oyunu bölerek gösterdi. Ellerindeki kalpleri havaya kaldıran, pankartlarla Sizi Seviyoruz ve SUSMUYORUZ yazan tiyatro severler dakikalarca alkışlayarak tepkilerini dile getirdiler. Bu tepkilere salonun her köşesinde bulunan her siyasi görüşten seyircilerin tamamının ayağa kalkarak destek vermesi ise sanatı bilmeyen insanların sanata despotça müdahalesine tiyatro izleyen herkesin tepkili olduğunu gösterdi. Bu tepkiye noktayı koyan da oyunun yönetmeni ve oyuncusu Engin Alkan oldu. "Türkiye'nin tiyatrosuna bu kadar sahip çıkan seyircileri oldukça inanıyorum bu ülkenin tiyatrosu çok güzel günler geçirecek" diyerek oyunun final şarkısına geçti.
Şehir Tiyatroları'nın yaz oyunları devam ediyor. İzlediği oyunlardan büyük keyif alan tiyatroseverler Darülbedayi'nin yani Şehir Tiyatroları'nın kendileri için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ediyorlar.
Meral - ( 08/06/2012 )
Haber çok güzelve önemli ama.....okuyucuya saygı göstermek de önemli!
Açıkhava-dan bahsederken, -salonu tıklım tıklım- tabiri haberin güzelliği ve önemi ile bağdaşmıyor. Hangi salon?Açıkhava tiyatrosundan bahsediyorsunuz, Cemil Topuzlu-dan! Salonu mu varmış?
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...