İstanbul Modern Sinema'da Almanya'dan Yepyeni Filmler Programı (6/6/2012)
İstanbul Modern Sinema, “Almanya’dan Yepyeni Filmler” programıyla yılın öne çıkan Alman filmlerini gösterime sunuyor
Duvarların ve sınırların çevrelediği “Evde”, kimlik ve aidiyet
İstanbul Modern Sinema, Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle bu yıl dördüncü kez Almanya’dan Yepyeni Filmler programını düzenliyor. Uluslararası festivallerde gösterilen, ödül kazanan, yılın öne çıkan Alman filmlerinden oluşan ve bu yıl “ev” temasına odaklanan seçki, 14 - 24 Haziran tarihleri arasında gösterime sunulacak. Küratörlüğünü Goethe-Institut Istanbul’dan Fügen Uğur ve Claudia Hahn-Raabe, İstanbul Modern Film Programları Yöneticisi Müge Tüfenk ve sinema yazarı Engin Ertan’ın üstlendiği Evde başlıklı programda, aidiyet ve kimlik temalarıyla ilişkili olarak ev kavramı ele alınıyor. Seçkide yer alan filmlerde, kişisel alanımızı sınırlayan evin duvarları ülke sınırlarına da işaret ettiği için, aile, toplum ve ülkeyi içine alan bir yaşam alanına dikkat çekiliyor.
Yönetmen Jan Speckenbach, 17 Haziran Pazar saat 17.00’de boşanmış bir çiftin evden kaçan 13 yaşındaki kızlarını arama hikâyesini aktaran ilk uzun metrajlı filmi Kayıp Aranıyor ve yönetmen Katarina Peters, 23 Haziran Cumartesi saat 15:00’te New Yorklu performans sanatçısı Diane Torr’un Berlin’de verdiği atölye çalışmasına odaklanan Bir Günlüğüne Erkek filmlerinin gösterimine katılarak, izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar. Programın açılış filmi ise 14 Haziran Cumartesi saat 17.00’de belirli bir mekanda bir araya gelen insanların psikolojisine odaklanan Hans-Christian Schmid’in aile dramı Geriye Kalanlar olacak. Seçkide öne çıkan filmler arasında bu yıl 62. Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazanan yakın dönem Alman sinemasının en önemli yönetmenlerinden Christian Petzold’ün yönettiği Barbara; 80’li yılların Doğu Almanyası’nda yaşayan bir grup genç kaykaycının öyküsünü anlatan Marten Persiel’in Burası Kaliforniya Değil; geçen yıl Almanya’nın en çok ses getiren filmlerinden, III. Reich döneminde sahnede yaptıkları Hitler ve Stalin taklitleriyle ün kazanan iki tiyatrocu arkadaşın maceralarını anlatan, Leander Haußman’in yönettiği Hotel Lux; ilk olarak 64. Locarno Film Festivali’nde gösterilen ve İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerine odaklanan, Achim von Borries’in yönettiği dram Mayıs’ta 4 Gün yer alıyor.
Robert Thalheim’in Doğu’dan Batı’ya kaçış hikayesi olan Batı Frekansı; Christian Schwochow’un yönettiği, başrolündeki Stine Fischer Christensen’a Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran ve tiyatronun aldatıcı dünyasıyla gerçek hayatı başarılı biçimde birleştiren Kabuktaki Çatlaklar; daha çok senaryolarıyla tanınan Maggie Peren’in ikinci uzun metrajlı filmi Okyanusun Rengi; televizyon için çeşitli belgeseller yöneten Marc Bauder’in ilk uzun metrajlı sinema filmi ve genç bir erkeğin kendisine bütünüyle yabancı bir dünyanın içine çekilmesini anlatan Sistem, seçkinin diğer filmleri arasında bulunuyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...