Engelliler Tiyatro Sahnesinde - Yön Sanat Atölyesi'nden Kamyon (Ankara) (9/16/2013)
Engellilerin ülkemizde yaşadığı sorunları anlatmaya başlamamız, hepimizin defalarca izlediği bir filmi, size tekrar tekrar izletmekten farklı olmayacaktı. Filmi çok sevdiğinizi söylemenize rağmen, belki de sahneler gözünüze fazla tanıdık, hatta çok klişe görünecek ve çabucak sıkılacaktınız. Başka birçok konuda hissettiğiniz gibi engelli bireyler ve onların sorunlarıyla ilgili duyarlılığınız, birkaç dakika boyunca vicdanınızda yer bulacak, fakat bu sorunlarından bahsedilmeye başlandığında çabucak alevlenen ve ardından kaybolan duyarlılığımız onların hayatında neredeyse hiçbir şeyi değiştirmeyecekti, şimdiye kadar da çok fazla değiştirmedi. Onlar sokaklarda, iş yerlerinde, kütüphanelerde, müzelerde, sinemalarda, tiyatro salonlarında, alışveriş merkezlerinde, televizyonda yoklar. Üstelik birçoğumuz bu yokluk halinin farkında değiliz ve eksikliğini dahi hissetmiyoruz. Tam da bu yüzden engellilerin büyük bir çoğunluğu hapis hayatı diyebileceğimiz bir hayat sürüyor.
Biz kendi adımıza, 2010 yılında Yön Sanat Atölyesini kurarken bu devasa sorun karşısında neler yapabileceğimizi düşündük. Çabucak fark ettik ki çok kolay bir biçimde yılgınlığa kapılabilirdik.. Öte yandan sanat yapmanın, birlikte üretecek olmanın heyecanı içindeydik. İlk olarak ekonomik yönden hayatı iyice kısıtlanan bireylere ulaşmayı hedefledik. Ankara’ da Altındağ, Yenidoğan, Mamak gibi sosyo-ekonomik yoksunluğun yoğun olduğu semtlerde kapı kapı dolaşarak engellilerle iletişime geçtik. Dans(halk dansları, modern danslar), resim ve müzik atölyelerini kurduk ve hayallerimizi gerçekleştirdik..Atölye çalışmalarımız hızla devam ederken, Yaşları 16-46 arası 12 Karma ENGELLİ arkadaşımızla bir tiyatro kulübü kurduk. Hepimiz engellerin biraz olsun azaldığı bir düzlemde toplanmayı başardık. İlk Tiyatro oyunumuz ’’Sınır’’ı ardından da ’’Azrail Blöf Yapmaz’’ isimli ikinci oyunumuzu Ankara’dan Samsun’a, İstanbul’dan Urfa’ya, Konya’dan Diyarbakır’a kadar uzanan turnelerle, 17.Uluslararası Tiyatro Festivali, Mizah Festivali ve İnadına Tiyatro Festivaline katılarak 57 defa bizi destekleyen seyirciyle buluşarak büyük bir başarıya imza attık. Üstelik tüm proje ve çalışmalarımızdaki maddi ihtiyaçlarımızı herhangi bir kurumdan destek almadan sadece ürettiklerimizi seyirci ile buluşturarak karşıladık.
Bu güne kadar gelişimsel yetersizlikleri nedeniyle sosyal alanda engellenmiş 163 çocuk ve gencimiz atölyemizin sanatla sosyal rehabilitasyon çalışmalarından ÜCRETSİZ olarak yararlandı. Halen atölyemiz bünyesinde sosyal rehabilite çalışmalarına aktif ve ÜCRETSİZ olarak katılan 32 çocuk ve gencimiz bulunmaktadır.
2013-2014 sezonunun açılışını Sayın Mehmet BAYDUR' un ''KAMYON'' isimli oyunu ile 29 EYLÜL 2013 saat 16:00' de Yenimahalle Belediyesi 50.yıl 4 mevsim tiyatro salonunda yapacağız. PRÖMİYER gösterimimize tüm DUYARLI tiyatro severleri bekliyoruz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...