Semaver Kumpanya, Levent Beşkardeş ve Sevdalı Bulut'u Ağırlıyor (10/21/2013)
SEMAVER KUMPANYA, LEVENT BEŞKARDEŞ VE « SEVDALI BULUT»U AĞIRLIYOR 23 EKİM ÇARŞAMBA, ÇEVRE TİYATROSU
Fransa’da yaşayan, « sessiz » sanatçı ; oyuncu, şair ve ressam Levent Beşkardeş, 23 Ekim’de Semaver Kumpanya’nın konuğu oluyor.
Levent Beşkardeş, Nâzım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” adlı eserinden yola çıkarak işaret, mim ve beden diliylesahnelediği oyununu, 23 Ekim Çarşamba günü saat 13:00 ve 20:30da sahnelecek. Sanatçı ayrıca gün içinde “Beden diliyle ifade ve iletişim” başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirecek
Daha önce İstanbul 2010, Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında engelli sanatçılarla « Çılgın Sanat » festivalini gerçekleştiren Semaver Kumpanya, Levent Beşkardeş’i ilk kez o zaman davet etmiş, Yunus Emre, Nazım Hikmet, Ahmet Haşim ve Levent Beşkardeş’in şiirlerinden oyunlaştırılan « Yunus Ruhumun Suları » adlı eser, Fransız Kültür Merkezinde sahnelenmişti.
Biletler tam : 25TL / İndirimli, Öğrenci, Engelli : 15TL (atölye çalışmasına katılım ücretsiz olacak) Rezervasyon ve bilgi için : 0212 585 59 35 / info@semaverkumpanya.org
“SEVDALI BULUT” ÜZERİNE Paris , 20 Eylül 2013
Yıllar once Paris’te Beaubourg Tiyatrosunda, Théâtre de la Liberté’nin sunduğu, Mehmet Ulusoy’un yönettiği “Sevdalı Bulut” adlı oyununu izledim. Oyunu izlerken, 1976 yılında kaybettiğimiz arkadaşım, ünlü heykeltraş Kuzgun Acar’ın yapıtlarını “Sevdalı Bulut”un içinde görmek beni çok heyecanlandırdı. Oyunu izlerken, sanki bir masal kitabı okuyormuşum gibi hissettim, sanki “sessiz” bir film izliyordum… Buradan hareketle bir çizgi hikâye yaratmak istedim, aslında yapmaya da başlamıştım ama yarım kaldı. 2010 yılında, Amsterdam’da Handtheater adlı tiyatronun müdürü, beni işaret diliyle oluşturacağım bir oyun sahnelemek üzere şehirlerine davet etti. Bana “tercih ettiğin bir oyun varsa buraya gel ve yönet” dedi. Orada 4 işitme engelli oyuncuyla, (bir konuşabiliyor, biri işitebiliyordu, biri de amatör oyuncuydu) Nâzım Hikmet’in on üç şiirini derleyip sahneledim, dekor ve kostümlerini de kendim tasarladım. « Sevdalı Bulut »,Hollanda’nın 25 şehrinde sahnelendi.
Birkaç yıl sonra, Paris’te, yine “Sevdalı Bulut”tan yola çıkarak bir Bavul Tiyatrosu tasarladım. Üç tane bavuldan oluşan dekorumdan sihirli sürprizler çıkıyordu. Tek kişilik bir oyundu ve ben kendimi yönetmiştim; kendimi kamereya çekip, sonrasında yönetiyordum. Dekor mobil olduğu için bana sonsuz bir turne olanağı sağladı. Müziği olmayan, çeviriye ihtiyaç duyulmayan, tüm dünyada anlaşılabilecek bir oyun. İşaret ve beden dili sayesinde, dünyanın her köşesinde anlaşılabilecek bir oyun. “Sevdalı Bulut” sadece tiyatro salonlarında değil, aynı zamanda kütüphane salonlarında, bahçede, çay hastane bahçelerinde, belediyelerde oynanabilecek bir oyun.
2014 Nisan ayında “Sevdalı Bulut”, Fransa’da “Théâtre du Tiroir” adlı tiyatro tarafından, Jean-Luc Bansard tarafından sahnelenecek.
Bugün işaret ve beden diliyle uyarladığım “Sevdalı Bulut”u bir masal dinler gibi izleyebilirsiniz. Masalımızın kahramanları Ayşe ile Kara Seyfi arasındaki çatışma iyiyle kötüyü, doğruyu ve yanlışı içinde barındırıyor. “Sevdalı Bulut” sömürüyü, bireyselleşmeyi, çıkarcılığı eleştiren bir oyun ve günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyor!
Levent Beşkardeş
LEVENT BEŞKARDEŞ KİMDİR? 11 Ağustos 1949 Eskişehir
39 yıllık sessiz tiyatro sanatçısı Levent Beşkardeş, 1974 yıl İstanbul’da yazdığı 3 sessiz oyundan biri olan “ Sessizligin Sesi” adlı oyununu 1981’de sahneledi ve Avni Dilligil tiyatrolar juri özel ödülünü aldı. Esin Afsar ile mim-konser turnesi yaptı.
Aynı yıl 1981’de sanatsal ufkunu genişletmek icin gittiği Paris’te, işitme ve konuşma engelli kişilere yönelik Uluslararası Görsel Tiyatro’nun ( I V T) international visual theatre) kadrosuna girdi. Bugüne kadar 30 sesli ve sessiz oyunda oynadı.
“Başka Tanrının Çocukları”adlı oyunda hem yönetmenlik, hem de oyunculuk yaptı. Bu oyun, 1993 yıl Molière Tiyatro Ödüllerinde Emmanuelle Laborit’e umut vad eden en iyi oyuncu ödülünü kazandırdı ve oyun 570 kez sahnelendi.
Paris ,Tokyo ve Washington’da yazdıgı “Hanna” adlı oyunu yönetti, bu oyun sahnelendiği bütün tiyatrolardan büyük ilgi gördü.
1990-1994-1995 Avignon festivalinde “Taşlar”, “Benim Üç Dragonum” ve “Antigone” adlı oyunlarda önemli rollerde oynadı.
Yunus Emre, Nazım Hikmet, Ahmet Haşim ve Levent Beşkardeş’in şiirlerinden oyunlaştırılan “Yunus, Ruhumun Suları” adlı eseri Semaver Kumpanya’nın düzenlediği ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olan Çılgın Sanat Festivali çerçevesinde Fransız Kültür Merkezinde sahnelendi.
2011 yılında, Ruşen Yıldız’ın yönettiği “Karagözün Talihi” adlı gölge oyununda Hacivat rölünü oynadı.
Ünlü yapımcı Nicolas Philibert’in yönettiği “Sağırlar Ülkesi” adlı filmde oynadı. Ayrıca, kendi oynayip çektiği 6 kısa metraj filmiyle de Brüksel Uluslararası Film Festivalinden 2000 , 2001 , 2002 ve 2005 yıllarında toplam 4 ödül aldı.
Sanatçı, Paris’te 18 yıldır Sanat ve Terapi Enstitüsünde “Beden diliyle ifade ve iletişim” başlıklı kursu yönettiyor.
2006 yılından beri Paris’te Macval müzesi, Victor hugo ev müzesinde, Quimper ve Strasbourg şehirlerindeki çağdaş sanat müzelerinde gezici, artistik ve performatif konferanslar gerçekleştiriyor.
2012 ve 2013 yıl Grenoble ve Sete şehirlerinde Akdeniz şiir festivalinde kendi resmettiği 15 şiiri, iki Antoloji kitabında yer aldı. Ayrıca kaleme aldığı üç şiirini, Stockholm, Siracusa, Amsterdam, Geneve, Helsinki ve Brüksel’de işaret diliyle seyircilere sundu.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...