Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Çolpan İlhan Hayatını Kaybetti (7/25/2014)
Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İlhan’ın evinde sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.
İlhan için 27 Temmuz Pazar günü saat 10.30′da Akatlar Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenlenecek.
Çolpan İlhan Kandilli Kız Lisesi, İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi.
Akademi yıllarında arkadaşları ile birlikte Akademi Tiyatrosu adlı grubu kurdu. 1957 ‘de ilk sinema filmi Kamelyalı Kadın’da başrolü aldı.
Aynı yıl Küçük Sahne’de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile Sevgili Gölge adlı oyunla ilk profesyonel oyunu içinde sahneye çıktı.
Daha sonra Oda Tiyatrosu ve Kent Oyuncuları’yla çalıştı.
1960’larda tekrar sinemaya dönen İlhan Turist Ömer, (1964), Ekmekçi Kadın (1965), Sinekli Bakkal (1967), Cemile (1968), İnleyen Nağmeler (1969) gibi yapımlar dahil 300’e yakın filmde oynadı.
Çolpan İlhan 1963’te 1. Sinema Ekspres Dergisi Ödülleri’nde İkimize Bir Dünya filmindeki performansıyla, 1965’te de Ahtapotun Kolları filmiyle İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği’nde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandı. 2003′te Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık görüldü.
1974’te dönemin ses getiren televizyon dizisi Aşk-ı Memnu’da rol aldı.
1970 sonlarında giderek sinemadan koptu, modayla ilgilenmeye başladı.
İlhan’a 1998’de devlet sanatçısı unvanı verildi.
1970′lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı.
Çolpan İlhan, şair Attilâ İlhan’ın kızkardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık’ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık’ın annesi.
Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen oyuncu, Sadri Alışık Kültür Merkezi’nin kurucusudur.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...