Türkiye'nin ilk kültür bakanı, Shakespeare çevirileriyle tanınan, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölüm Başkanı Talat Sait Halman, üniversitedeki çalışma odasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
7 Temmuz 1931'de doğan Halman, Robert Kolej'i bitirdikten sonra, yüksek lisansını 1954'te Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde tamamladı. 1953-1960 yılları arasında Columbia Üniversitesi, 1966-1971 ve 1972-1980 yılları arasında Princeton Üniversitesi, 1984-1986 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi'nde Türk dili, edebiyatı ve kültürü; İslam ve İslam kültürü ile Ortadoğu konularında dersler verdi. Kendisine 1988'de Boğaziçi Üniversitesi tarafından onursal doktor unvanı verildi. 1986-1996 yılları arasında New York Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Edebiyatı bölümünde bölüm başkanlığı yaptı. Halman'ın 12'si şiir kitabı olmak üzere 70 kadar kitabı yayımlandı. En önemli yayınları arasında eski uygarlıkların şiirlerinden oluşan bir antoloji, Shakespeare'in sonelerinin çevirisi, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirleri, Faulkner'dan Türkçeye yaptığı çeviriler, Mevlânâ ve Yunus Emre hakkındaki kitapları bulunuyor. Şiir kitapları ise Sessiz Soru, Uzak Ağıt, Canevi, Birler, Can Kulağı, İkiler, Dört Gök Dört Gönül, Tuyuğlar, A Last Lullaby, Shadows of Love / Les ombres de l'amour. 12 Mart sonrası kurulan Nihat Erim hükümetinde (1971) kültür bakanlığını yapan Halman, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Kültür İşleri Büyükelçisi (1980-1982) ve UNESCO Yönetim Kurulu Üyesi (1991-1995) olarak da görev yaptı. 1969'dan bu yana Milliyet gazetesinde köşe yazan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın ikinci başkanı olan Prof. Halman'ın Columbia University: Thornton Wilder Prize, ABD Türk Dernekleri Asamblesi: ABD'deki en başarılı Türk bilim adamı armağanı, UNESCO Hizmet Madalyası, Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü ve Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü gibi pek çok ödülü bulunuyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...