| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Dionysos Tiyatro Şenliği Gönüllüler Hareketi Toplantıları Basın Bülteni (10/30/2015)



HAYATIN KENDİSİ TİYATRO’DA, TİYATRO SARDES’TE…

Mitolojide Tiyatro'nun Eski Yunan'da can bulduğu, ilk kez bu topraklarda canlandırıldığı aktarılmakta olup, bir tarihi gerçeğin farkındalığına maalesef varılamamaktadır.

Eski Yunan denilen bölge, Salihli/SARDESİN DE İÇİNDE OLDUĞU Ege Bölgesidir.. Gediz'in verimli ovalarının, bitki ve tarımsal ürünlerinin hamisi olduğuna inanılan Dionysos, aynı zamanda eğlence ve TİYATRO'nun da  babasıdır...

Dionysos, Asma, üzüm ve bitkilerin, bol  meyveleri ağaçların, baharda çiçek açıp yenilenen doğanın tanrısıdır. Yazar ve Şairlere esin verir. Esin yoluyla da özgürleşmedir. Dionysos, yaşamın tüm gizemli yönlerini, ölüm-dirim gibi karşıt ikilemleri simgeler. Kırsal halk için bolluk, bereket ve iyi ürün sağlama gücüne sahip çok özel bir tanrıdır. Dönüşüm/değişimin görüngüsüdür. Anadolu’da, Dionysos bir fıçı üzerinde oturmuş olarak betimlenir, kimi zaman da kaplan ya da panterlerin çektiği bir arabanın içindedir.

Her zaman olduğu gibi, bu önemli sanat dalını sahiplenme amacında olan ve bunu her platformda dillendiren günümüz Yunan sanat adamları bir yana, akademik eğitimlerde de bu gerçeğin farkına varılamamakta veya bunun önemi yeterince vurgulanamamaktadır.
Bu sanata yıllarını vermiş olan ve bu yolda ödün vermeden, takdire şayan katkılarıyla Üstadların da dikkatini çekmiş olan, Salihli'nin öz evladı, Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosunun oluşumunda aktif rolü olan ve  yurt dışında tiyatro rejisörlüğü yaptıkdan sonra yurda geri dönen  pedagog rejisör Yar. Doç. Dr. Rasim AŞIN, kendisinin de köyü olan Sardes'te bir güzel etkinliğe ev sahipliği yapmamız adına bizleri birer imecelik, gönüllülük hareketinde buluşturmayı hedeflemekte, bir güzel hikayenin oyuncuları olmamız konusunda birlikte çalışmayı planlamakta ve Dionysos Tiyatro Şenliği Gönüllülük Hareketi adı altında bizlere davette bulunmakta...

Bizler de Dionysos Tiyatro Şenliği Gönüllülük Hareketi Gönüllüleri olarak, öncelikle bu gerçeğe vurgu yapmak, sonrasında ise, kısa vadede SARDES'te Tiyatro'nun beşiğinde uluslararası bir şenlik planlamaktayız.

Uzun vadede düşünülecek olursa da Salihli ve Sardes merkezindeki bu hareketi ulusal ve uluslar arası alanda duyurarak, bölgenin kültür, sanat ve dolayısıyla katma değerine katkı sağlayacak önemli bir etkinliğin startını vermiş bulunmaktayız. Öncelikle Sardes'te yıllardır Salihli'nin onca yetkin kurum ve kuruluşlarının gerçekleştiremediği bir canlanmayı ve bölgeye olan dikkati çeken, harabelerde yılmadan, bıkmadan emek sarf ederek buranın bir Turizm Destinasyonu olmasını sağlayan değerli ağabeyimiz, büyüğümüz ve hatta yol göstericimiz Mustafa UÇAR'a da tüm Salihlililer adına teşekkürü bir borç biliyoruz. SATURDER (Salihli Turizm Derneği Başkanlığı) görevini de yürüten UÇAR'ın, bölgenin kazanımları adına yaptığı etkiyi yakın zamanda hep birlikte yaşayacağız.
SALİHLİ TURİZM DERNEĞİ (SATURDER) BAŞKANI VE ARAŞTIRMACI YAZAR MUSTAFA UÇAR,
DÜNYANIN EN ESKİ TİYATROSUNUN SARDES'TE OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Birçok araştırmacı, tiyatronun doğuşu hakkında şunları söyler; “Tiyatro ilk kez İÖ 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir "oyun"a dönüştü. Yunan toplumunda tiyatronun öncülü, bereket ve bitkiler tanrısı Dionysos'u kutsamak için yapılan Bacchanolia şenliklerinde bir koronun söylediği dithyramboy şarkılarıydı. Koro, bu şarkılarda, farkı kişilerin konuşmasını canlandırmak için söz ve tavır değişikliğinden yararlanıyordu. Daha sonra, oyuncu ve oyun yazarı Thespis, koronun karşısına, farklı kişilikleri farklı maskelerle temsil eden bir oyuncu koydu. Böylece daha karmaşık konular ele alınabiliyor, farklı anlatım biçimleri denenebiliyordu. İÖ 534'te Atina'daki ilk tiyatro şenliğinde, Thespis'in bir tragedyası ödül kazandı. Bu tarihten sonrada tragedyalar Dionysos şenliklerinin bir parçası olarak gelenekselleşti.”

Doğruluğu tartışılır. Günümüzde yapılan birçok kazı, bize ezberletilen “Eski Yunan bilgilerini” yeni bilgilerle değiştirmemizi sağlıyor. Yukarıda tiyatronun başlangıcı bile Eski Yunan’a atfediliyor. Oysa bereket, bitkiler Tanrısı diye belirtilen mitolojik Tanrı Anadolu, Çal/Denizli doğumlu “Baccha”dır ve Lidya’da yaşamıştır. Yukarıdaki anlatımda Yunan toplumunun Dionysos’u kutsama amacı ile yaptıkları şenliklerin adı dikkatinize sunuyorum: Bacchanolia sözcüğü Baccha’nın,  Baccha’ya ait olan anlamındadır. Tarih ve arkeoloji meraklıları bilirler, Eski Yunanın Dionysos dediği Tanrı aslında Lidya Tanrısı Baccha’dır. Yani Lidyalılar, bereket ve tiyatro Tanrısına kendi dilleri olan LidçedeBaccha derlerdi. Antik çağda, Lidya’dan ayrılarak günümüz İtalya’sında, Etrüsk devletini kuran halk da aynı Tanrıya Bacchus demiştir. Kısacası Dionysos Anadoluludur ve Lidyalı olduğu tartışılamaz. Durum böyle olunca ilk tiyatronunda Sardes’de kurulmuş olması düşünülmelidir. Gerçekten de Sardes’de, toprağın altından gün yüzüne çıkmayı bekleyen bir tiyatro var.  Nedeni bilinmez ama geçen yıllarda kazısına başlanan Sardes Tiyatrosunun kazılan bölümünün üzeri kapatılarak kazı yarım bırakılmıştır.  Sardes tiyatrosunun İÖ 215 yılında var olduğunu Bergama kralı III. Antiokhos’un askerlerinin bu duvarlara tırmanarak şehre saldırdığını yazan belgelerden anlıyoruz. Yaklaşık 20 bin kişi alabilecek büyüklükteki tiyatro, İS 17 de yaşanan büyük depremden sonra Romalılar tarafından onarılmıştır. Yarım daire şeklindeki Seyirci salonunun iki yanını destekleyen sarı renkli büyük taştan örülme duvarlar, Roma dönemine aittir.  Tiyatroda seyirci oturma yerleri henüz kazılmamıştır. Tiyatronun hemen önünde, doğu-batı yönüne uzanan tonozların varlığından Roma dönemine ait bir Stadyumun olduğunu anlıyoruz. Tiyatroya ait ilk görseli de 1750 yılında, Sardes’i gezen Giovanni BattistaTiepolo, bilinen diğer adlarıyla Gianbattista veya Giambattista Tiepolo (5 Mart 1696 - 27 Mart 1770), Venedikli ressam ve baskı sanatçısı, suluboya ile yapmıştır. Dünyaca ünlü olması gereken Sardes Tiyatrosunun da farkında olmadığımız için yeterli tanıtımını maalesef yapamıyoruz.”

Dionysos Tiyatro Şenliği Gönüllülük Hareketi ile çok da uzak olmayan bir zamanda kentin gerek kültür, sanat ve folklorü, gerekse ekonomisi büyüyecek; yeni yatırımların hayata geçirilmesi adına bir takım kazanımlar da elde edilecektir. Şöyle ki, bölgeye olan ilginin artması vesilesiyle, yatak kapasitesi yetersiz olan otel sayısı artacak; dolaylı olarak Termal Turizm ile ilişkili olarak Sağlık Turizmi adına yeni tesisler yapılması gündeme gelecektir. Ve buna paralel, kentin genç nüfusu bu yeni yatırım alanlarının iş hayatına olumlu etkisiyle turizmde, sanatta, bilimde, ticarette ve günlük hayatta istihdam hacminin genişlemesiyle dışarıya göç etmek zorunda kalmayacaktır. Hatta eskiden olduğu gibi, belki de göç veren konumdan, göç alan konuma tekrar  kavuşarak, Salihli daha da büyüyecektir.

Tüm bunların yanında Tiyatroya dair eğitim veren Güzel Sanatlar Fakültelerinin kendileri için önem arz eden Sardes'e ziyaretleri söz konusu olacaktır. Kaldı ki, eğitim alanında bahsettiğimiz bu akademik kısım, sadece ulusal değil, uluslar arası platformdan da ziyaretçi kabul edecektir.

Böyle bir etkinliğin çok yakın bir zaman diliminde, Salihli'nin esnafına, çiftçisine, iş adamlarına, tüccarına ve daha birçok alana hareketlilik kazandıracak, böylece ekonomik alanda çok da fazla hareket edemeyen kesim de büyüme yönünde güçlenmiş olacaktır.

Tüm bu bahsedilen öngörülerimizin hayat bulacağı Dionysos Tiyatro Şenlikleri Gönüllülük Hareketimizin sizler tarafından da desteklenmesini ümit ediyor, etkinliğimizde aktif olarak sizleri de görmek istiyoruz



Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 102
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • YAP İstanbul Modern'in son etkinliği: Taldans 'Dolap' (10/30/2015)
  • Craft Tiyatro'nun Personel Oyunu Sezona Kapalı Gişe Başladı (10/30/2015)
  • Titanik Orkestrası, yoğun istek üzerine 3. Sezonunda... (10/30/2015)
  • Onur Ayan'dan Balıkesir'e 'En İyi Yönetmen' Ödülü (10/30/2015)
  • Ayaktakımı Arasında, Orhan Alkaya Rejisiyle Şehir Tiyatroları'nda (10/30/2015)
  • Karaköy sokaklarında Farklı Bir Deneyim!: O'ndan Sonra (10/30/2015)
  • Şehir Tiyatroları, Usta Sanatçısı Tomris İncer'i Yitirmenin Üzüntüsünü Yaşıyor (10/30/2015)
  • Semaver Kumpanya Ekim 2015 Programı (10/30/2015)
  • Küçük Salon, Ekim 2015 Bülteni (10/30/2015)
  • Tatavla Sahne Ekim'de 20 temsille perde açıyor (10/30/2015)
  • Dionysos Tiyatro Şenliği Gönüllüler Hareketi Toplantıları Basın Bülteni (10/30/2015)
  • Fosforlu Bir Yaşam, Buruk Bir Aşk: Fosforlu Müzikali Başlıyor (10/30/2015)
  • Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda Ekim 2015 (10/30/2015)
  • Ülkedeki ağır koşullar nedeniyle Tiyatro Keyfi'nde perdeler hep açık! (10/30/2015)
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda 1-4 Ekim 2015 (10/30/2015)
  • Edith Piaf 100 Yaşında İstanbul'da! (10/30/2015)
  • Cahide Sonku Müzikali 1 Ekim'de Başlıyor (10/30/2015)
  • Türk Tiyatrosunun Duayenlerinden Beklan Algan Mezarı Başında Anıldı (10/30/2015)
  • Oyun Atölyesi, Yeni Sezona 1 Ekim'de Başlıyor (10/30/2015)
  • 18. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'nin Biletleri Satışa Sunuldu (10/30/2015)
  • Tiyatro SALT -EKİM 2015 - Oyun Tarihleri (10/30/2015)
  • GalataPerform atölyelerinde ünlü isimler... (10/30/2015)
  • Erhan Yazıcıoğlu, Levent Üzümcü'yü Savundu: Sezar'ın Hakkı Sezar'a (10/30/2015)
  • Genç Karagözcüler Beyoğlu'nda Yetişecek (10/30/2015)
  • Ekip Tiyatrosu, İki Kapılı Ev ve Avrupa Oyunlarıyla Sezona Başlıyor (10/30/2015)
  • Kumbaracı50, 1 Ekim'de yeni sezonu açıyor! (10/30/2015)
  • Perpa İş Merkezi'nde Drama ve Oyunculuk Eğitimi (9/17/2015)
  • Eskişehir Şehir Tiyatroları Gençlik Sahnesi Tiyatro Kursu (9/17/2015)
  • Pırıl Pırıl Parlayan Bir Müzikal Geliyor: Fosforlu (9/17/2015)
  • Tiyatro Tempo, Bulgaristan ve Rusya Yolcusu (9/17/2015)
  • tiyatrogerçek - Ekim 2015 Programı (9/17/2015)
  • Mam'Art Tiyatro, Özel Kadınlar Listesi ile Ekim'de Sahnede (9/17/2015)
  • Ankara Devinim Tiyatrosu, Ekim Ayı'nda Sezonu Açıyor (9/17/2015)
  • Dil Kuşu 30 Eylül'de Şermola'da prömiyer yapıyor! (9/17/2015)
  • Eskişehir Şehir Tiyatroları, Çocuklar İçin Drama Kursu Başlatıyor (9/17/2015)
  • Köprüden Görünüş, 1 Ekim'de Oyun Atölyesi'nde Başlıyor (9/17/2015)
  • Levent Kırca Röportajı: Hükümetlere kafa tutmuş adamım ölüme de eğilmem! (Ayşe Arman) (9/16/2015)
  • Alpino Çocuk Tiyatrosu, Türkiye'yi ücretsiz olarak dolaşmaya devam ediyor (9/16/2015)
  • İKSV'den Özel Bir Proje: Mutfak Ve İtiraflar (9/17/2015)
  • Tiyatro Keyfi'nin yeni eseri: Cahide Sonku Müzikali (9/14/2015)
  • GALATAPERFORM'da Yeni Sezon (9/14/2015)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..