Ünlü tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen, önceki akşam geçirdiği kalp krizi sonucu Gümüşsuyu'ndaki evinde yaşamını yitirdi. Akmen’in yayımlanmış kitapları arasında‘... Veee Perdeee...’, ‘Provasız Yaşam’ bulunuyordu.
YAZAR ve tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Genel Başkanı olan Akmen 72 yaşındaydı. Üstün Akmen için yarın saat 10.15’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir tören düzenlenecek. Akmen daha sonra Teşvikiye Camisi’nden öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
1943’te İstanbul’da doğan Üstün Akmen, 1960’lı yıllarda Atilla Berkan, Şerif Yüzbaşıoğlu ve Ergun Özer orkestralarında profesyonel şarkıcılık yapmıştı. 1997’de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Kitap Kulübü Başkanlığı ve Cumhuriyet Kitapları’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlenen Akmen, 2001’de Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.
Akmen, bir süre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalıştı. ‘Evrim’, ‘Dönem’, ‘Yeni Ufuklar’, ‘Yeni İnsan’, ‘Yeni Dergi’ ve ‘A’ gibi dergilerde yazıları yayımlanan Akmen, 2012’ye kadar ‘Tiyatro...Tiyatro Dergisi’nde yazılarına devam etti. ‘Suçsuz Laleler’, ‘Bir Günlük Dost’, ‘Kör Bakkalın Gözleri’, ‘... Veee Perdeee...’, ‘Yarim Nereyi Mesken Tuttun’ ve ‘Provasız Yaşam’ adlı kitapları bulunan Akmen’in yazıları kadar Evrensel Gazetesi’ndeki ‘Gözlemevi’ isimli köşesinde yayımlanıyordu.
Akmen; Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul ve Alpay Kabacalı’dan sonra 2001–2005 yılları arasında dört buçuk yılı aşkın bir süre yazar örgütü Uluslararası P.E.N Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanlığı’nı üstlendi. PEN Türkiye Yönetim Kurulu Akmen’in vefatı üzerine yayınladığı bildiride “Tiyatro ve sanat özgürlüğü alanındaki eleştiri ve nice katkılarıyla dinamik bir aydın olan Sayın-Sevgili Üstün Akmen, sayısız kitaba imza atmış bir yazar, bir eylem insanıydı.
Yaşamı ve yapıtlarında eleştirel bakış, özgünlük arayışı ve çalışkanlığıyla kültür yaşamımıza önemli katkılarda bulunmuştur. Bu kayıpla kültür ve sanat dünyamızda yeri doldurulmayacak bir boşluk daha açılmıştır” ifadelerine yer verdi. (AA)
NE DEDİLER
Mesut İktu: "Üstün Akmen çok seçkin bir insandı. Hem operayı hem tiyatroyu hem baleyi eleştirecek kadar çok bilgili ve donanımlıydı. Belki de bu konuda ülkemizde yazı yazan, birkaç dostumuzdan bir tanesiydi. Gerçekten çok üzgünüm. Bütün sanat camiasına baş sağlığı diliyorum."
Dikmen Gürün: "Her şeyden önce benim için, değerli bir dost, bir arkadaştı. Tiyatro için yıllardır çok emek verdi. Eleştirileriyle tiyatroya katkıda bulundu. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olduğu dönemde, birliğimize önemli getirileri vardı. Çok üzüldüm."
Tuncer Cücenoğlu: "Kimseye ödün vermedi. Örnek oldu herkese. Onu çok özleyeceğim. Işıklar içinde yatsın."
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...