Hollanda Kraliyet Tiyatrosu sanatçısı Nilgün Yerli’nin “ Yerli Yersiz” kabaresi Ortak Sahne ile 3 Kasım akşamı İzmirli tiyatro severler ile buluştu. Tiyatroda kabare geleneğinin unutulmaz bir örneğinin sergilendiği gecede İzmirli tiyatro severler kahkaha dolu dakikalar yaşadı.
Farklı kültürlerin birbiriyle etkileşiminin ve kadın erkek ilişkisinin mizahi bir dille ele alındığı eser; kabare geleneğinin unutulmazları arasında yer alacağa benziyor. Nilgün Yerli Hollandalı müzisyenler eşliğinde dansları ve şarkılarıyla sahnede muhteşem bir performans sergiliyor. Oyunda Neşet Ertaş, Barış Manço gibi ustaların eserlerinin yanında sanatçının “Toprak” adını verdiği kendi bestesi de yer alıyor.
Hollanda’da yayınlanan 8 kitabı 500.000 satış rakamlarına ulaşan ve en etkili 50 Türk listesinde yer alan Yerli; tanığı olduğu farklı kültürlerin arasında köprü kurduğu kabaresi ile İzmir’den sonra Kayseri, Ankara, Adana ve İstanbul’da da sahne alacak.
Nilgün Yerli Hakkında
Tiyatrocu, köşe yazarı, program yapımcısı, yazar… “Dünya benim Vatanım, İnsanlık benim Ailem, Sevgi benim Dinim.” Kendisini gerçek bir Dünyalı olarak tanımlayan Nilgün Yerli aslen Kırşehir’de doğmuş. 10 yaşındayken öğretmen babasının görevi dolayısıyla ailesinin Hollanda’ya yerleşmesiyle farklı kültürlere ilk adımı atmış. 15’indeyken annesini bir trafik kazasında kaybeden, babasının da beyin kanaması geçirdikten sonra Türkiye’ye dönmesiyle yalnız kalan Nilgün Yerli, rahibelerle yetişip eğitimini tamamlamış. Bir taraftan çalışıp, bir taraftan üniversitede Ekonomi okurken, bir Türk arkadaşıyla “Turkish Delight” (Türk Lokumu) adlı bir tiyatro grubu kurarak sahne kariyerine başlamış. Öncelikle grubuyla ön yargıları yıkmak üzerine oyunlar sahneleyen Yerli, 1993’ten sonra yolculuğuna yalnız devam etmiş. Senaryolarını yazıp oynadığı 8 tiyatro oyununu Avrupa’nın birçok yerinde sergilemiş. 2005 yılında Hollanda Kraliyet Tiyatrosu’nda 2000 kişiye kapalı gişe oynayarak sanatını kanıtlayan oyuncu “Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu” ünvanına hak kazanmış.
Tiyatroculuğu yanısıra, 5’i çeşitli gazetelerde yazdığı köşe yazılarından derlenen 8 kitabı, ülkede 500binin üzerinde basılmış. Annesinin hayatından esinlenerek yazdığı ve hem okuyucular hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanan “Karides Ayıklayan Kadın”’ hikayesinin sinema filmi olmasını planlıyor.
Çok yönlü sanatçı ayrıca, 2011 yılında, tiyatro oyunlarında söylediği Türkçe ve Felemenkçe parçalardan oluşan albümü “Simpel Leven” (Sade Hayat) ve ardından 2013 yılında “Luister!” (Dinle!) adında 2 albüm çıkartmıştır.
Kırşehir, Samsun, Antalya, İzmir, Haarlem, Heerenveen, Amsterdam, New York, Londra gibi büyük şehirlerde uzun yıllar yaşayan Nilgün Yerli, sanatında özellikle kültürlerarası iletişim ve iletişimsizliği mizahi dille ele almaktadır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...