2007 Dünya Mevlana Yılı etkinliklerinin Avrupa’da hareket kazandığı Nisan sonunda; bakanlık düzeyindeki resmi kurumlar ve federasyon bazındaki sivil kuruluşların işbirliği ile kıtanın merkezine Konya’dan özel olarak çağrılan 16 kişilik BİZ Organizasyon ekibi, hafta boyunca Brüksel başta olmak üzere bölgenin önde gelen kentlerinde ve en nezih salonlarında; konferanstan konsere, tiyatrodan ‘sema’ya Mevlana İklimi yaşattı.
KÜRESEL HOŞGÖRÜ VE KÜLTÜREL ENTEGRASYON
Bu hafta boyunca Brüksel, Anvers ve Limburg gibi Avrupa’nın kültürel kentlerinde icra edilen etkinlikler; UNESCO, Flaman Kültür Bakanlığı, Belçika İslam Federasyonu, VOEM, Benkav, Menzil, Turkish Lady, Provincie Limburg ve Belçika Türk Dernekleri Birliği’nin katkı ve işbirliğinde gerçekleştirildi. Ücretsiz izlenen programlar halkın yanı sıra Avrupalı bakanların, diplomatların, akademisyenlerin, sanatçıların ve basının da ilgi odağı oldu.
EVRENSEL MESAJLARLA PROFESYONEL TANITIM
Hz Mevlana’nın akademik sunumu ile başlayan programlarda tasavvuf müziği konseri ardından tiyatro ve sema gösterisi ile tamamlanan profesyonel sahne prodüksiyonu ‘Mevlana İklimi’ üst düzey protokolün de içinde yer aldığı Avrupalı izleyicileri mest etti.
Multi-sinevizyon teknolojileri kullanılarak farklı dillere eş zamanlı çeviri ile sahnelenen ‘Arayış’ adlı tiyatro eseri Konstantiniye’den Konya’ya gelen Başrahip ile Hz Mevlana arasındaki diyaloğu çarpıcı şekilde yansıttı. Dünyanın ‘tasavvuf-kurgu' tarzı ilk yapıtı ile Türkler kadar Belçikalı, Hollandalı, Fransız, İngiliz, Alman izleyiciler de derinden sarsıldı.
ÖZGÜN VE FARKLI BİR TEMA: MEVLANA İKLİMİ
Farklı dilleri konuşan insanlara gönül dili ile seslenip karşılığını alkış dili ile alan BiZ ekibi, Mevleviliğin orijini Konya’da yaşayıp, hayatını bu yola adayan gençlerden oluşuyor. İlmi ve tiyatral yaklaşımlar olmadan sadece sema ve musiki ile Hz Mevlana’yı tanıtmanın yetersiz kalacağına inanarak, titiz düşünsel ve sanatsal tasarım süreçlerinin ardından, bir 'ilk' olan bu orijinal ve enteresan projeyi samimiyetle hayata geçirmişler. İlgili detaylı bilgiyi www.bizorganizasyon.org sitesinde bulabileceğiniz gençlerin bir de üzerinde çalıştığı www.UMUTDERGAHI.org adlı uluslararası ‘sanal dergâh’ projeleri var.