Tiyatroyla ilgili her şey diye çıktık yola ve ‘Oyun’ sözcüğünün zenginliğiyle kurduk bu derginin çatısını. Bu büyülü ve yaşam dolu sözcüğün hayatlarımızdaki karşılığını,tiyatrodaki izdüşümüyle birlikte algılamaya, hissetmeye, düşünmeye ve kurgulamaya çalışıyoruz, sizlerle birlikte.
2. sayımızda gene tiyatronun kapsama alanına giren çok farklı yazılarla oluşturduk ‘Oyun’umuzu. İlk sayfalarda ustalarımızdan Sevda Şener’in oyun kavramından yola çıkan Oyun ve Gerçek başlıklı bir yazısıyla merhaba diyeceğiz sizlere.
Daha sonra bir oyunu, kendi dramaturgunun, bir eleştirmenin ve bir seyircinin farklı bakış açılarıyla değerlendirdiği yepyeni bir bölüm sunacağız sizlere. Naz Erayda’nın Ya Seni Rüyasında Bir Daha Hiç Görmezse çalışması bu anlamda seçtiğimiz ilk oyun.
Siyaset ve Tiyatro başlığı altında ise yine ustalarımızdan Ayşegül Yüksel’in ‘Savaş ve Tiyatro’ adlı yazısı ile şu an ülkemizin politik gündeminde yer alan bir sorunun tiyatro aracığı ile ifadesini bulduğu ‘Hepimiz Tecritteyiz’ adlı politik doğaçlamada yaşadıklarımı paylaşacağım sizlerle.
Dosya konumuz ise Eleştirmenler birliğinin bu yıl onur ödülüne layık gördüğü, anılarıyla ve araştırmalarıyla Tiyatromuzun geçmişine ışık tutan özel bir tiyatro insanı, usta oyuncu, yönetmen , araştırmacı, yazar Mücap Ofluoğlu.
Tiyatro ve Kültür başlığı altında ise şu anda gündemde olan AKM ve Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkılması tartışmalarıyla bağlantılı Hasan Kuruyazıcı’nın bize anımsattığı iki önemli tiyatro mekanını hatırlayıp geçmişe doğru acı da olsa bir bellek oluşturabilmeyi amaçlıyoruz.Vedat Demirci’nin yazısında ise bu mekanlardaki yaşam biçimi ve dönemin atmosferiyle ilgili çok ilginç bilgiler var. Ve Dünya tiyatrosunda yaşanan benzer olayların konu edildiği Hasan Anamur’un bir yazısı ile bitiriyoruz bu bölümü.
Ancak hemen ardından geleceğe olan umudumuzu tazelememizi sağlayan yeni tiyatro mekanlarının açılışı ile biraz dağıtıyoruz umutsuzluk bulutlarını. 5. sokak tiyatrosu kurucuları Mustafa ve Övül Avkıran’la garajistanbul’a dair Gülsün Odabaş’ın yaptığı röportaj var.
Yeni Projeler başlığı altında üç ayrı grubun oyun yazma projelerini tanıtacağımız Yeni Metin, yeni tiyatro’ ‘Oyun Yaz ve Yeni Oyunlar Projesi yazılarımız var.
29 Nisan Dünya Dans Günü. Türkiye’de Solo Dans ve Bağımsız Dans Sanatçıları Derneği Çatı’yı tanıttığımız iki ayrı yazıyla kutlayacağız bu günü.
Ülkemizde artık gelenekselleşen Uluslararası Kukla Festivali’nin de 10. yılını kutladığımız ve bu on yıllık süreci özetleyen bir yazımız var.
Ruteba Doğan’ın In-yer-Face akımı hakkında bilgi veren bir inceleme yazısının yanı sıra Nihal Kuyumcu’nun Eskişehir Çocuk ve Genç Tiyatro Şenliği ve İonesco toplantısı izlenimlerini sunacağız sizlere.
Genç kalemler bölümünde ise genç eleştirmenimizin gözüyle bakacağız oyuna
Tiyatro haberleri yeni oyunlar, festivaller ve bizim seçtiğimiz bazı oyunları son sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Mayıs- Haziran sayımızı Mario Fratti’nin Terörist adlı kısa oyunuyla bitiriyoruz.