Çocuk tiyatrosunun usta ismi Fikret Terzi’nin “Akıllı Soytarı” ve “Keloğlan (O Benim O)” oyunlarından sonra “Gölgenin Canı” adlı oyunu da kitap haline getirildi. Geleneksel Gölge-Kukla Tiyatrosu, Meddah ve Ortaoyunu kahramanları ile ünlü uluslararası kötü karakter “Binbirkılık”ın çatışmasını içeren kurgusuyla, “barışa sahip çıkmak” gibi evrensel bir iletiyi sahne ışıklarına çıkaran oyun, seyirci çocukları katılımcı kılmak ve çocuklara farkına varma- bireşim yapma olanağı tanımak gibi özgün bir yapıya sahip.
Hedef izleyicisi 09 – 12 yaş çocuğu olan müzikli fantastik komedi türündeki oyun, yeryüzünde savaş başta olmak üzere, tüm kirli işlerin kimlerin çıkarına yapıldığına dikkat çekerek, kötülük patronları Binbirkılıkların her an, her konumda, hep en iyi görünüşle, “çocukların dışında” her insanın kimliğiyle karşımıza çıkabileceği ve ancak onları tanıyıp bilinçle karşı çıkarak dünyayı kirliliklerden koruyabileceğimiz iletisiyle kaleme alındı.
Çocuk ve tiyatro olgularını yaşamsal boyutta ciddiye alan Fikret Terzi’ye göre; çocuk tiyatrosuna düşen, “yarının salt seyircisini değil kurucusunu” yetiştirmek; çocuk oyununa düşense, sanatsal estetik ve duyarlılık kazandırmaktan öte “yarının kurucuları olacak çocuklarda, sorumluluğunu üstlenecekleri yarınları, insana yakışandan yana değiştirme istemi uyandırmak” olmalı.
İki sezondur Ankara Devlet Tiyatrosu’nca sahnelenen “Gölgenin Canı” oyunu, yazarın diğer kitapları gibi Mitos Boyut Yayınları tarafından basıldı. Yayınevi yazarın diğer oyunlarını da küçük-büyük tiyatroseverlerle buluşturma hazırlıklarını sürdürüyor.
Perde hazır ışık yansın, gösterimiz başlasın Gölgeler canlanacak, sakın kimse şaşmasın… Oyuncular hazırlandı, Karagöz’ün perdesi bu Gölge ama yalan değil, gerçeğin ta kendisi bu… Merhaba arkadaşlarım; Ne diyorum biliyor musunuz? “Bence çocuklar tiyatroya seyretmeye değil, oynamaya gelir”. Yanılıyor muyum? Hangimiz sahnede görüp sevdiğimiz doğru kahramanın yerine kendimizi koymayız, onun yerinde olmak istemeyiz ki? Ve olanak verilirse hangimiz oyunda rol almak, düşündüklerimizi söylemek için can atmayız ki?! Hah işte sevgili arkadaşlarım, GÖLGENİN CANI tam da böyle bir oyun biliyor musunuz… O halda GÖLGENİN CANI’nda oynamaya hazır olun, oyun başlıyor… Bir de bakarsınız “Bir yandan güldürürdü, canlansaydı gölgeler, Bir yandan düşündürür, size neler derdi neler” diyen gölge Ustası Küşteri Amca, sizi sahneye çağırmış ve Komik MEMİŞ rolünü vermiş! Neden olmasın? Sahi, GÖLGENİN CANI oyununda kimlerle tanışacaksınız biliyor musunuz? Önce Memiş, “Başlar mısınız başlayalım mı, Karagöz’ün evini taşlayalım mı” tekerlemesiyle size tef çalan göbek atan, Komik MEMİŞ’le tanışacaksınız. Sonra sizi, durmadan güldürecek, biraz da düşündürecek sevgili KARAGÖZ , HACİVAT gelecek. Ve korkusuz (!) bekçi HESO FESO ile buluşacaksınız. Sonra da sevimsiz BİNBİRKILIK çıkacak karşınıza! Dikkat sizi kandırmasın şu BİNBİRKILIK… En güzeli de, GÖLGENİN CANI oyunuyla, kendinizi içinde bulacağınız YANLIŞ ile DOĞRUNUN savaşımında, kararı siz çocuklar vereceksiniz sonunda. Oyunda da, gerçek yaşamımızda da “doğru olanı” çocukların bulacağına inanıyorum ben. Peki sonra ne mi olacak? Oyundan çıkınca, dışarıda gerçek yaşamdaki BİNBİRKILIKLARI nerede görseniz tanıyacaksınız ve böylece tiyatro sayesinde, yaşamın bir başka yüzünü öğrenme şansı bulacaksınız. Örneğin, sizi çok ama çok üzen savaşların, ölümlerin, sömürülerin, haksızlıkların, kimleri çok ama çok sevindirdiğini anlayacaksınız. Peki o zaman ne mi olacak? Yarının kurucuları olan biz çocuklar, dünyayı insana yakışandan yana değiştirmek için şimdiden düşünmeye başlayacağız. Ne güzel değil mi? Haklısınız. Çünkü biz çocuklarda, Dünyayı doğrudan ve güzelden yana oluşturma istemi yaratmak, bence en iyi tiyatroyla olur. Ya sizce arkadaşlar? Çok haklısınız. İşte ben de sizler gibi düşündüm ve bu yüzden oyunu böyle yazdım. Çünkü edindiğim tüm doğru ve güzel şeyleri, tiyatrodan kazandım. Ha, unutmadan; lütfen gördüğümüz hiçbir oyuna seyirci kalmayalım, övgümüzü de yergimizi de açıkça onlara söyleyelim. Önce tiyatrocuların BİRBİRKILIK olmalarına izin vermeyelim. Çünkü biz çocuklar, tiyatronun da en güzeline değeriz. Buna, GÖLGENİN CANI oyunumuzla başlamaya ne dersiniz? Çok sevinirim ben. Haydi şimdi hazırlanalım ”gülmekten yerlere yatmaya, Memiş’le göbek atmaya “… Tekerlemeyi unutmayın : “Başlar mısın başlayalım mı, Karagözün evini taşlayalım mı” Çocuk ve tiyatro sevgisiyle kalın. İzleyene, okuyana ve oynayana iyi oyunlar. Fikret Terzi Oyun yazarı arkadaşınız
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...