İki yılda anlamına gelen bienal için 2007 verimli yıl. Bienal Eylül'de İstanbul'u dev bir güncel sanat platformuna dönüştürecek. 2007 İstanbul Bienali'nin küratörü, San Francisco'dan Çinli sanat eleştirmeni Hou Hanru, küresele karşı yereli öne çıkarıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen ve dünya sanat çevrelerinde Venedik Bienali'nden sonra ikinci sıraya yerleşen 10. Uluslararası İstanbul Bienali, 8 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Uluslararası İstanbul Bienali'nin küratörlüğünü San Francisco Sanat Enstitüsü'nün Sergi ve Kamusal Programlar Yönetmeni ve Sergi Araştırmaları ve Müzecilik Bölümü Başkanı olan sanat eleştirmeni Hou Hanru üstleniyor.
IKSV'nin uluslararası güncel sanat arenasında Türkiye'nin en çok ses getiren etkinliği olan Uluslararası İstanbul Bienali bu yıl da İstanbul'u dev bir güncel sanat platformuna dönüştürecek. 10. Uluslararası İstanbul Bienali'ni izlemek üzere yurtdışından basın mensubu, eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisi olmak üzere 4.000'e yakın konuk bekleniyor.
Hou Hanru Basın Toplantısı'nda İstanbul Bienali'nin kavramsal çerçevesi üzerine yaptığı konuşmada şöyle dedi:
"20 yıllık geçmişiyle İstanbul Bienali, ilk "Batılı olmayan" Bienallerden biri olarak şimdi gerçek bir olgunluğa erişiyor. Taze kan zerketmek gerekiyor.
Küresele karşı yerel sorunsalı konunun merkezinde; gerçeklik ile ütopya arasındaki gerilim ise, çeşitli küresel savaş ve uzlaşmazlıklardan mustarip dünyamızın iyileştirilmesi arayışının temel sürükleyici gücü.
Bienali, küreselleşmenin meydan okumasıyla yüzleşen yeni yerel durumlar yaratacak şekilde yeniden harekete geçirmek son derece önemli.
Sabit bir sergi düzeni aracılığıyla etkinliğe kesin bir kavramsal çerçeve yüklemektense, Bienali bir imgelem, diyalog ve üretim platformu olarak açmaya karar veriyoruz".
Bienalin odaklanacağı konular hem malzeme açısından hem de fiziksel olarak, özellikle tarihsel ve işlevsel nitelikleri göz önünde tutularak belirlenen Bienal mekânlarında, yabancı sanatçılar, yerel halk ve belirli bağlamlar arasında kurulacak sürekli diyalog aracılığıyla keşfedilecek ve gerçekleştirilecek.
gecegezenler.
gecegezenler, 10. Uluslararası İstanbul Bienali'nin gece programında yer alan projelerden biri, belki de en uyurgezer olanı. Projenin kavramsal kurgusu, Hou Hanru'nun Çin Devrimi sırasında halkın ürettiği sokak afişlerine referans vererek kullandığı "dazibao" kavramından hareketle oluşturuldu.
Hou Hanru'nun davet ettiği genç küratörlerden oluşan ekip, "gecegezenler"i şöyle tanımlıyor:
"İzleyici ve katılımcı olarak geniş bir profil hedefleyen proje, gücünü giderek anonimleşen, anonimleştikçe kamusallaşan ve bu kamusal alanda yükselen bireysel cümlelerden alıyor. Farklı bir anlatımla, duvar gazetesi niteliği taşıyan sosyal ve politik içerik, programın belirleyici özelliğini oluşturuyor. Videolarda aranan çeşitlilik, görsel malzeme üretimindeki itici gücü anlamanın yolunun başka alanları gözlemlemek olduğuna dair inancımızdan kaynaklanıyor".
Videolar gece boyunca sokakta gösterilerek, İstanbul Bienali'nin gün boyu ulaştığı izleyiciden daha geniş bir kitleye ulaşılması hedefleniyor.
Genç küratörler, yaklaşık 5 dakikayla sınırlı video üretimini format olarak tanımlayarak, "söyleyecek sözü olan" herkesi üretime çağırıyor. Bienale gönderilen bütün videoların oluşturduğu havuzdan seçilecek video programları ise, haftanın belli günleri şehrin farklı köşelerinde sergilenecek.
Hem üretimi hem de sunumu sürecinde izleyicisiyle güçlü bir iletişim ve ilişki kurmayı amaçlayan "gecegezenler" projesi, programa üretici-izleyici olarak katılan herkesi adını paylaşmaya çağırıyor. Gece sokağa çıkmaya, sokağı paylaşmaya ve kendi sesini hep birlikte duymaya... Bu nedenle kendini şöyle tanımlıyor:
"Gecegezenler, köşe başlarını mesken tutar. Onlar, kendi adaletlerini arar. Nefeslerini ensende hissedersin. Yani uykusuz, hayalet çetesi."
Hou Hanru
İstanbul Bienali Danışma Kurulu tarafından 10. Uluslararası İstanbul Bienali'nin küratörlüğüne davet edilen Hou Hanru, 1990 yılından beri Paris'te yaşıyor.Hou Hanru, son olarak 2005 yılında Guangzhou Trienali'nde yer alan "Beyond: An Extraordinary Space of Experimentation for Modernization", 3. Tirana Bienali kapsamında "Go Inside" ve De Appel Foundation tarafından düzenlenen "Out of Sight" adlı sergilerin küratörlüğünü üstlendi. 1963 yılında Çin'de doğan Hou Hanru; eğitimini Beijing Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde tamamladı. Bağımsız bir küratör ve eleştirmen olan Hou Hanru; Appel Vakfı'nın Danışma Komitesi Üyesi, Walker Art Center'ın Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi ve Uluslararası Bağımsız Küratörler Birliği (ICI) Sergi Kurulu Üyesi. Hou Hanru ayrıca Kumamoto Güncel Sanat Müzesi'nde ve Hollanda'daki Rijksakademie'de danışman, Belçika'daki Hoger Güzel Sanatlar Enstitüsü (HISK)'de konuk öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Flash Art International'ın Fransa muhabirliğini de sürdüren Hou Hanru ayrıca Art Monthly, Third Text, Art and Asia Pacific, Time Asia, Texte Zur Kunst, Kanal Europe, Neue Bildendekunst, Artists, Gallery, Domus, Jiangsu Art Monthly, Trans, Art in India, Tema Celeste, Frieze ve Urban China gibi belli başlı güncel sanat yayınları için düzenli olarak makale yazıyor. Hou Hanru'nun "On The Mid-Ground" (2002) ve "Of Non-Being, Frank Tam's Art and Thoughts" (1999) adlı iki de kitabı da bulunuyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...