Muharrem Ayının
1’i ile 16’sı Arası
her gün garajistanbul’da aşure pişiyor
“ashura” oyunu garajistanbul’da
Geçmişleri ile gelecekleri arasında sıkışıp kalanlar...
Adı insanlık tarihi kadar eski ashura; yüzlerce yıldır, Anadolu toprakları üzerinde “homojen” bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları, dilleri, dinleri sürgünlerin göç yollarını, göç yollarında söylenen şarkılarla anlatıyor. 12 dilde söylenen 25 göç şarkısıyla, geçmişleri ile gelecekleri arasında sıkışıp kalan insanlar ayrılıklarını, çatışmalarını, yalnızlıklarını, bahtsızlıklarını ve pişirdikleri aşureyi 9 – 24 Ocak arası her gün seyirci ile paylaşıyor.
Anayasa Tartışmaları ve Kültürel Çeşitlilik Üzerine...
Anayasa tartışmalarının yoğun bir biçimde yaşandığı dönemde “ashura” oyunun, kültürel çeşitliliğin yeni anayasada yer alması için, bir yeniden düşünme imkanı yaratabileceğini düşünüyoruz. Bunun için garajistanbul’da hergün Anadolu’nun farklı dillerini konuşan toplulukları, farklı inançlarına sahip cemaatleri konuk etmek istiyoruz.
Üç büyük dinde pekçok karşılığı olan ashura, hicri yıl takvimine göre Muharrem ayının onuncu günüdür. Bizim için ashura ise, yüzlerce yıldır yok edilen “ötekiler” için bir taziyedir. ashura, üç semavi dine ait şarkıların metnini oluşturduğu, zorunlu göç, kimlik, aidiyet, dil, dilsizlik gibi kavramları sorguluyan, müzisyen, şarkıcı ve oyuncuların birlikte yer aldığı bir müzik-tiyatro gösterisidir.
ashura; Hicri yıl takvimine göre Muharrem ayının 1 ile 16 arası, Miladi yıl takvimine göre Ocak ayının 9 ile 24 arası her gün garajistanbul’da sahneleniyor.
İlk gösterimini 2004 yılında 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleştiren ashura, üç yıldır yurt dışında önemli festivallerde oynamış; seyirci ve eleştirmenler tarafından olağanüstü bir ilgi ile karşılanmıştır. Geçtiğimiz günlerde
( 20 – 21 Kasım 2007 ) Romeuropa Festivali’nde ve hemen ardından da Bologna’da ( 23 – 24 Kasım 2007 ) Cour di Turchia Festivali’nde sahnelenen ashura, şimdi, yeniden 9 – 24 Ocak arasında her gün, kendi mekanında seyircisiyle buluşuyor.
ashura’ya Bologna’dan 2007 Seyirci Ödülü...
Geçtiğimiz Kasım ayında ( 23 – 24 Kasım ) Teatri Di Vita tarafından İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen Cour di Turchia Festivali kapsamında sahnelenen ashura, festival süresince seyircilerin yaptığı oylama sonucunda “2007 En İyi Prodüksiyon” ödülüne layık bulundu.
5. Sokak Tiyatrosu’ndan 10+’ya
5. Sokak Tiyatrosu’nun kurucuları Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, 2006 yılında 10+ projesi için yeni bir mekan arayışına girdiler ve “garajistanbul” fikrinin yaratıcısı, yatırımcısı oldular.
“5. Sokak Tiyatrosu topluluğu, onuncu yıllarını geride bıraktıkları için yeni projeleri 10 + adı altında seyirciyle buluşuyor.
5. Sokak tiyatrosu, kurulduğu ilk dönemde deneysel çalışmalarını daha çok biçimsel yaklaşımlar üzerinde odaklarken, yıldan yıla bu odak ‘öz’e, temaya, mesaja kayarak kendi doğrusunu ve doğrultusunu buldu. 10 +, işte bu gelinen çizginin yeni projelerinden birisi.”
Seçkin Selvi – Milliyet Sanat
konsept ve kurgu : Mustafa Avkıran yönetim : Mustafa Avkıran, Övül Avkıran koreografi : Övül Avkıran müzik düzeni : İhsan Kılavuz, Sema
müzik düzenleme : Cumhur Bakışkan sahne-kostüm tasarımı : Ali Cem Köroğlu ışık tasarımı : Yüksel Aymaz proje asistanı : Şirin Aktemur Toprak, Roza Erdem oyuncular : Övül Avkıran, Mustafa Avkıran, şarkıcılar : Sema, İhsan Kılavuz, Harun Ateş perküsyon : Murat Bekin klarnet : Kamucan Yalçın viyolonsel : Çağlayan Çetin kontrbas : Selahattin Yazıcıoğlu
ortak yapımcılar : İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Züercher Theater Spektakel,Stadtschouwburg Amsterdam, Stadtschouwburg Utrecht, Rotterdamse Schouwburg
gösteri süresi : 70 Dk – Ara yoktur
Tarih : 9 – 24 Ocak 2008 ( her gün )
Saat : 20.30*
* Pazar günleri saat:19.00
Bilet: Tam: 25 YTL İndirimli: 20 YTL
Biletler : www.biletix.com adresinde ve garajistanbul gişesinde.
Tel :0 212 244 44 99