Tiyatro Z sezon boyunca Shan Khan’ın yazdığı Cem Kenar’ın yönettiği “Dua Odası” oyununu oynamaya devam ediyor. Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların bir arada kullandıkları bir ibadet odasında olan olaylar Kudüs hikayesini bizlere hatırlatıyor. Üç semavi dinin de ana ilkelerinin arasında olan “Hoşgörü” kavramının kişilere indirgendiğinde “Hoşgörüsüzlük ve Önyargıların Yıkıcılığına dönüşmesi oyunun ana temalarından. Yönetmenin seyirciyi de oyunun içine kattığı özgün reji anlayışı sayesinde seyirciler kendilerini yer yer sıcak bir savaş alanındaymış gibi hissedecekler. Uğruna savaştığımız inançlarımızın masaya yatırılması, yaşam, ölüm kavramlarının tartışılması bizleri din ve insan ilişkileri konusunda yeni sayfalar açmaya zorlayacak. “Dua Odası” Daha iyi bir dünya arayışında olanlar için bir hoşgörü ve inanç tartışması...
“Yaşadığımız bu günlerde; “Dinler arası dialog ve hoşgörü” üzerine birçok buluşmalar ve toplantılar yapılıyor. Papa camide dua ettiği için çok mutlu oluyoruz. Ya da İstanbul Müftüsü Hıristiyanların bayramını kutladığı için ona alkış tutuyoruz. Amerikan Senatosundaki “Ermeni Tasarısını” destekleyen Amerika’daki Yahudi Cemaat Birliğine ilk tepkiyi Türk Yahudi’si olan bir iş adamımız ve İsrail hükümeti tepki veriyor. Bunlara baktığımızda dinler arasındaki “dialog” bizi mutlu ediyor. Bu fotoğrafın bir tarafı... Bir de diğer tarafı var; Amerika (Hristiyan bir ülke) şu an bir Müslüman ülkenin topraklarında ve birçok Müslüman’ı katletti. Ve kimseden ses yok. İsrail, Ürdün’e girdi ve birçok Müslüman’ı öldürdü. Dünya gene sessiz. İsrail’de; özellikle Kudüs’te her gün Yahudiler Müslümanları, Müslümanlar Yahudileri öldürüyor. Hıristiyanların Haçlı seferlerini de tarihsel belleğimizden silemediğimiz de kesin.
Şimdi şöyle düşünmek gerekiyor; Bir Haham, bir İmam ve bir Rahip aynı odayı ibadet odası olarak kullanmak zorunda kalsa, birbirleriyle ne kadar dialog kurarlar, ne kadar hoşgörülü olurlar ya da birbirlerine karşı geçmişten gelen “Önyargılarından” ne kadar kurtulabilirler? Fıkra gibi gelse de gerçekleri görmek gerek.
Dünyanın herhangi bir yerinde bir “Dua Odası”, üç Semavi dinin temsilcileri burada.
Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplumlarının temsilcileri Shan Khan’nın yazdığı, Cem Kenar’ın yönettiği “Dua Odası”nda buluşuyorlar. Din adamlarının uzağındaki bizlerin “Dinler arası dialog ve hoşgörüden” ne anladığımız üzerine bir oyunda buluşmak üzere.”
Cem Kenar
DUA ODASI
Yazan Shan Khan
Yöneten: Cem Kenar
Yönetmen yardımcısı: Şebnem Hassanisoughi
Oynayanlar:
Özgür Atkın
Aydın Şentürk
Hilal Özbay
İnanç Koçak
Umut Beşkırma
Şebnem Hassanisoughi
Deniz Gönenç Sümer
Nebil Sayın
Genel Koordinatör: Bengi Heval Öz
“Dua Odası” oyunu 1 – 2 – 8 – 9 – 22 – 23 Şubat günleri Tiyatro Z’nin kendi sahnesinde saat 20:00’de izlenebilir. Biletler Biletix ya da Tiyatro Z’nin gişesinden temin edilebilir.
TİYATRO Z HACI MİMİ MAH. DİBEK SOK. NO 17
KULEDİBİ/BEYOĞLU TEL: 0212 2491665 www.tiyatro-z.com