Tüm sanatçıları, sanatseverleri İzmir'e, İzmir Karşıyaka RAGIP HAYKIR sahnesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.
İzmir'deki 2 salondan birinin kapatılmasına karşı çıkan ilçedeki sanatseverler binanın önünde eylem yaptı
Türk tiyatrosunun büyük patlama yaptığı 2007–2008 sezonuna Ankara'daki tiyatrolar 12, İstanbul'daki tiyatrolar 7 salonla perdelerini açarken, İzmir mevcut 2 salonundan birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
ABD'de yaşayan sahipleri, 1 milyon 800 bin dolara satılığa çıkardıkları İzmir Devlet Tiyatrosu Karşıyaka Sahnesi'nin bulunduğu binanın 2008 yılı sonuna kadar boşaltılmasını istedi. Binaya bir emlakçi tarafından "5 kat imarlı" ifadesini içeren "satılık" afişi asılması, ilçede şok etkisi yarattı.
İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, bu binanın kapatılması durumunda sadece Konak'taki sahneye mahkum kalacaklarını belirterek, "Binanın satılması durumunda ortada kalacağız. Konak'tan başka sahnemiz kalmıyor. Büyükşehir veya Karşıyaka Belediyesi'nden, Valilikten bize bir yer göstermelerini bekliyoruz. İnşaat için bakanlık, sponsorlar ya da hayırseverlerden destek buluruz. Ama bize yeter ki bir bina göstersinler" dedi.
Takipçisiyiz
Öte yandan satış kararına tepki gösteren sanatseverler, tiyatro önünde eylem yaptı. Binanın satışı sonrasında yıkılıp iş merkezi kurulması durumunda tiyatrodan mahrum kalacaklarını belirten Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (KARSAV) Başkanı Ahmet Diker, "Tiyatromuzu satmayın, bizi cezalandırmayın" dedi.
Karşıyaka Sanat Platformu Sözcüsü Levent Çelik ise, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Eyleme Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (KARSAV), Karşıyaka Sanat Platformu, Basketbol Adamları Derneği, Yamanlar Tiyatro Platformu, Bostanlı Spor Kulübü ve Karşıyaka Dergisi üyeleri katıldı.
Büyük ilgi görüyor :
Karşıyaka sahnesinde hafta içi her gün yetişkin, hafta sonları da çocuk oyunları sahneleniyor. İlçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği sahne, tüm hafta tam kapasite hizmet veriyor. Devlet Tiyatrosu, 919 metrekare arsa üzerine oturan binaya yıllık 90 bin YTL kira ödüyor. Devlet Tiyatrosu'nun kira kontratının süresi ise 2008 sonunda doluyor. Bu kira bedeli ile başka bir bina kiralamalarının uygun salon bulunmaması sebebiyle mümkün olmadığını belirten Savaş, "Bazı oyunlarımızı, Sabancı Kültür Merkezi, Konak ve Narlıdere'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyebiliyoruz. Ancak yerleşik sahne gibi olmuyor. Tiyatro sahnesinin yüksekliği ve özelliklerinin farklı olması gerekiyor. İzmir'de çok sayıda kültür merkezi var. Ancak tiyatronun yapılabileceği salonların kazandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Karşıyaka Çarşı'da bulunan ve 1950'li yıllarda sinema olarak inşa edilip 1985'de İzmir Devlet Tiyatrosu'na kiralanan 2 katlı binada 226 kişilik büyük ve 60 kişilik oda tiyatrosu yer alıyor. Binanın satış kararını, kurucusu Sıtkı Varoğlu'nun ABD'de yaşayan 4 varisi aldı.
Karşıyaka sahnesinde hafta içi her gün yetişkin, hafta sonları da çocuk oyunları sahneleniyor. İlçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği sahne, tüm hafta tam kapasite hizmet veriyor. Devlet Tiyatrosu, 919 metrekare arsa üzerine oturan binaya yıllık 90 bin YTL kira ödüyor. Devlet Tiyatrosu'nun kira kontratının süresi ise 2008 sonunda doluyor. Bu kira bedeli ile başka bir bina kiralamalarının uygun salon bulunmaması sebebiyle mümkün olmadığını belirten Savaş, "Bazı oyunlarımızı, Sabancı Kültür Merkezi, Konak ve Narlıdere'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyebiliyoruz, ancak yerleşik sahne gibi olmuyor. Tiyatro sahnesinin yüksekliği ve özelliklerinin farklı olması gerekiyor. İzmir'de çok sayıda kültür merkezi var. Ancak tiyatronun yapılabileceği salonların kazandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Karşıyaka Çarşı'da bulunan ve 1950'li yıllarda sinema olarak inşa edilip 1985'de İzmir Devlet Tiyatrosu'na kiralanan 2 katlı binada 226 kişilik büyük ve 60 kişilik oda tiyatrosunun yapıldığı küçük bir salon yer alıyor. Binanın satışı kararını, kurucusu Sıtkı Varoğlu'nun ABD'de yaşayan 4 varisi aldı.
Konak ve Karşıyaka sahnesinde 2007 yılını yüzde yüz dolulukla geçirdiklerini belirten İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, büyük bir korku yaşadıklarını dile getirdi. Karşıyaka sahnesinde 1985 yılından bu yana kiracı olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Savaş, "Binanın yerine iş merkezi yapılacağından söz ediliyor" dedi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevdet Durak kamuoyundan destek istiyor.
Sanatçıların, yayıncıların ve bilim insanlarının konu hakkındaki öneri ve görüşleri;
Yılmaz Onay - Yazar, çevirmen
Dostlar, niçin doğrudan Kültür Bakanlına yönelip ondan
kirada bulunulan binanın Bakanlıkça satın
alınmasını talep etmek akla gelmiyor? Belki umut
kesik olabilir, ama önce talep edilsin de nasıl hayır
diyecek bakalım; ilk ve doğru çözüm bu çünkü.
Prof. Dr. Özdemir Nutku
Bence bu haber yalnızca internette değil, gazetelerde de yer almalı.
Satışa çıktığına göre, acaba Devlet Tiyatroları satın alamaz mı?
Alamazsa İzmir'de bu işi yapacak hiç mi iş adamı yok? Bence
bir kampanya başlatmanın tam zamanı. Kültür Bakanlığı'nın bir
şey yapacağını sanmıyorum. Onlar ülkemizdeki belli başlı
tiyatroları eksiltmekle kendilerini görevli görüyorlar.
İzmir'de büyük Şehir Belediyesi'nin elinde bulunan kullanılmayan binalarının bir listesi çıkartmalıyız. Ayrıca, 2015 Expo'ya hazırlanan İzmir'de DT'ye ait bir binanın olması gerekliliği üzerinde de durmalıyız. Rakibimiz Milano! Ve Milano'da muhteşem bir Opera binası ve 39 kadar tiyatro sahnesi var. Orası da bir ticaret ve sanayi kenti, ama tiyatroları, konser salonları, operaları var. Şimdiye dek ihmal edilmiş İzmir'imizin nesi var?
Mustafa Demirkanlı - Editör
Bu Devlet Tiyatroları'nın kaçınılmaz sorunlarından biri, sürekli yaşanacak, dün Taksim Sahnesiydi bugün Karşıyaka Sahnesi, yarın da bir başka sahnede yaşanacak bu sorunlar, çünkü D.T. hemen hemen bütün salonlarında kiracı. Ülkenin birçok yerinde temeli atılmış, kaba inşaatı bitmiş birçok salon var ve bunlar Kültür Bakanlığı'nın malı. Bu salonların sorumluluğu, ödenekleriyle birlikte D.T.'larına devredilirse çok daha işlevsel olabilir, çözüm de olabilir.
Doç. Dr. Hasan Erkek -
Karşıyaka Sahnesi Devlet Tiyatrolarına, Devlet Tiyatroları da, sanatsal özerkliğine rağmen mali olarak Kültür Bakanlığına bağlı olduğuna göre, birincil sorumlu kurum Kültür Bakanlığıdır. Varolan salonunu korumak Kültür Bakanlığının görevidir. Daha önce kirasını ödediği salonu şimdi de satın alabilir, almalıdır. Halkı kaliteli tiyatro yapımlarıyla, ucuz ve kolay bir biçimde buluşturmak Kültür Bakanlığınn yerine getirmesi gereken kamu hizmetidir, kamu görevidir. Bu görevi halktan aldığı vergilerle yerine getirmektedir. Tiyatro salonları olmadan bu görevlerini yerine getiremeyeceği açıktır. Tiyatro kamuoyu göstereceği tepkikilerle Kültür Bakanlığına bu görevini bir an önce hatırlatmalıdır.
Ertuğrul Timur
Tiyatro yayıncılığına başladığım dönemde Van'dan, Diyarbakır'dan dahi oyun tanıtımları gelirken İzmir'den çok az haber geliyordu ve bu beni şaşırtıyordu. Geçtiğimiz yıllarda "İzmir'in ilk özel tiyatrosu açılıyor" şeklinde bir haber gelince şaşkınlığım daha da artmıştı. İzmir gibi Türkiye ortalamasına göre aydın bir ilimizde tiyatronun bu derece zayıf olduşunu hala kabullenebilmiş değilim. Birde bunun üzerine zaten az olan tiyatronun böylesi önemli bir salonunu kaybetmesi kesinlikle üzücü ve çözüm bulunmak zorunda. Kültür Bakanlığının, belediyelerin salon yıkıp hotel, alışveriş merkezi açmayı düşündüğü bir ortamda bir özel mülkiyetin sahibine neden binayı satıyorsun demek de bir hayli zorlaşıyor ve kendisi de aynı şeyi yapmayı düşünebilen bakanlıktan çözüm beklemek de anlamsızlaşıyor. Tek yol tiyatro kamuoyu seferber olmalı bir çözüm üretilmelidir. En azından belki yeni yapılacak binaya tiyatro salonu da konması şartıyla satış yaptırılabilir.