BERLİN / VİYANA / İSTANBUL 3. KIŞ AKADEMİSİ DİYELİM Kİ NAKLEDİYORUZ ÜÇ ŞEHİR ÜÇ OYUN
İster bir gemi yolculuğunda olsun, ister gündelik hayatta, ister sanatta ya da menanik fizikte: Nakletmek hayatımızın önemli bir parçası ve kültür(lerarası)el ve sosyal alışverişimiz açısından belirleyici bir olgu. Peki NAKLETMEK ne anlama geliyor? Nakledilen şeylere ne oluyor? Ve bu arada bize ne oluyor?
Berlinde faaliyet gösteren Theater an der Parkauede her yıl Kış Akademisi başlığı altında yapılan etkinliklerin üçüncüsü 2008 yılında gerçekleşiyor; bu yıl ki akademinin başlığı Diyelim ki naklediyoruz. Bu etkinliğin özelliği ise uluslararası oluşu, çünkü 3. Kış Akademisi dünyanın üç büyük kentinde Berlin, Viyana ve İstanbulda yapılıyor. Theater an der Parkauenin Viyanadan Dschungel Tiyatrosu ve İstanbuldan tiyatrotem/oyun atölyesinin katıldığı bu işbirliğinin arka planını küreselleşme bağlamı içersinde kültürel bir gereklilik olarak aktarım, nakil süreçleri oluşturuyor.
Bu projeye Berlin, Viyana ve İstanbuldan katılan sanatçılar Berlin ve Viyanada oluşturdukları laboratuarlarda, yine Berlin, Viyana ve İstanbuldan gelen ve yaşları 8 ilâ 20 arasında değişen çocuk ve gençlerle nakletme, aktarma olgusunun getirdiği sorunları ya da hazları ele aldılar. Bu arada dillerin, tarihsel belleğin ve kültürel uygulamaların bireysel ve toplumsal uyum aracılığıyla değişkenliğine ilişkin sorular ve sorunlar da ele alındı ve transferin gerçekleştiği anlar, bir kıyıdan öteki kıyıya nakil, kültürel farklılıkların aktarımı, gündelik yaşamın sanata aktarımı araştırıldı.
Ayrıca projenin her üç ortağı Theater an der Parkaue/Berlin; Theater Dschungel/Viyana ve tiyatrotem/İstanbul Diyelim ki naklediyoruz başlığından yola çıkarak birer gösterim hazırladılar; oyun atölyesi Kış Akademisinin son durağı olan İstanbulda bu gösterimlerin seyirciyle buluşması için ev sahipliği yapıyor.
10 Mart Pazartesi, saat 13.00 DSCHUNGEL WİEN & Theater FOXFIRE CHATROOM Enda Walsch (14+) (arasız 60 dakika) (Oyun Almancadır.)
6 genç, bir Chat Odasında karşılaşırlar. Hepsi aynı şehirde oturmaktadır. Hepsi aynı yaştadır. Chatleşerek sorunlarını paylaşabilmektedirler. Bu sayede kimliklerini gizleyerek Britney Speatrs ve Harry Potter hakkında konuşabilmekte, birbirlerine en gizli yanlarını açabilmektedirler. Ancak öylesine başlayan sohbet, hızla tehlikeli bir oyuna dönüşür.
Oynayanlar: Tobiab Eiselt, Vietha Loung, Jessyca R. Hauser, Christoph Rothenbuchner, Bianca Simoner, Silvana Veit
11 Mart Salı, saat 14.00 THEATER AN DER PARKAUE FİRDEVSİNİN YOLCULUKLARI (FERDAUSIS REISEN) Matthaei & konsorten (10+) (arasız 70 dakika) (Oyun Almancadır.)
Fırdevsînin ŞEHNAMESİnde yer alan 11. yüzyıla ait İran kahramanlık öykülerinin, günümüz Berlininde yaşayan İranlı çocuklarla ne alışverişi olabilir ki? Geçmişten ve başka bir kültürden gelen kahramanlık öykülerini oyuncular ve çocuklarla birlikte günümüze nakleden bir araştırma.
Oynayanlar: Christoph Glaubacker, Andrej von Sallwitz, Luzia Schelling, Marial Jana Supka
Çocuklar: Faras Abassi, Mahschid Abassi, Tina Araghi, Noschin Gohaffer, Darius Golagha Konsept ve reji: Jörg Lukas Matthaei Sahne tasarımı: Jörg Lukas Matthaei / Nicole Schuck Kostüm: Kertsin Eichner Ses: Lorenz Huber Video: Nicole Schuck Tiyatro pedajojisi ve dramaturji: Anne Paffenholz Işık: Thomas Reisener Ses: Sebastian Köster Asistan: Anne Richter
Bilet fiyatı: 5YTL
12 Mart Çarşamba, saat 14.00 TİYATROTEM DON KİŞOTUN GÖLGESİ: NASIL ANLATSAK ŞUNU? (DER SCHATTEN VON DON QUİJOTE: WİE ERZAEHLT MAN DAS?) (+7) (Arasız 50 dakika) (Oyun Almanca ve Türkçedir.)
Bugün dünyada en görülmeye değer şeylerden biri bu oyun. Söze değil, işe inanın, haydi iş başına; geç oluyor; yapılacak, söylenecek, gösterecek çok şeyimiz var.
Cervantes
Usta yazarımız hikayeler yazar, hikayeler anlatır. Çocuklar için... Yine yazacaktır. Aslında Don Kişot hakkında bir şeyler anlatmayı düşünmektedir. Ancak, birden bir hayale kapılır: Acaba bir çocuk olsa ne anlatılmasını isterdi? Nasıl anlatılmasını isterdi? Ama bir çocuk bunu bilebilir mi? Neden olmasın? Çocuklar da bazı şeyleri bilirler. Örneğin masalları... Her çocuğun bildiği masallar vardır, değil mi? Acaba bir çocuk hangi masalın anlatılmasını isterdi? Nasıl anlatılmasını isterdi? Yazar ustamız kendi kendine bunları sorarken birdenbire hayalinde bir çocuk belirir. Ve Yazar Usta aynı soruları çocuğa sormaya başlar. Anlatının görselliğe nasıl nakledilebileceğini araştıran bir seyirlik
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...