Aristophanes'in Barisi'ni yeniden oynuyoruz! (…)
Aristophanes'in Barisi'ni yeniden oynuyoruz!
ITÜ TiYATRO KULÜBÜ
TIMIS OYUNCULARI
Oyun-Tek Perde
3 Ekim Sali 18.30
ITÜ Maslak Kampüsü KSB Oditoryum
4 Ekim Çarsamba 19.00
ITÜ Maslak Kampüsü KSB Oditoryum
OYUNLARIMIZ ÜCRETSIZDIR.
Aristophanes ve dönemin Atina'si Hakkinda…
Bu sene seyircilerimizin karsisina, Aristophanes'in "Baris" adli oyunundan uyarladigimiz "Aristophanes'in Baris'i" adli oyunla çikiyoruz. Oyunun yazimi, M.Ö. 421 yilina, M.Ö. 431 yilinda baslayan Peleponez savasinin sonlarina denk gelmektedir. Aristophanes Peleponez savasini durdurmak için halki harekete geçirmek gerektigini düsünmüs ve savasa karsi yazdigi 3 komedyayi sahneye koymustur. Bu üçlemenin ilki Atinali kömür isçilerinin anlatildigi "Kömürcüler" (Akharnialilar) (M.Ö.425) sonuncusu ise kadinlarin savasi durdurma çabasini anlatan "Kadinlarin Savasi" (Lysistrata)'dir (M.Ö.411).
"Dönemin Atina'si Iranlilarla olan savasini kazanmis, içerde tarihin ilk demokrasisini, disarda deniz egemenligine dayanan bir sömürgeciligi kurmus güçlü bir devlettir. M.Ö.431 yilinda baslayan savasla ve bundan 2 yil sonra da büyük önderleri Periklesin ölmesiyle birlikte Atina ve demokrasisi Kleon gibi savasçi bir tiranin eline düser." (Azra Erhat - Aristophanes ve Baris)
"Baris" Hakkinda…
Baris komedyasinin kahramani Trygaios Atinali bir çiftçidir. Atina halkinin savas yüzünden çektiklerine dayanamaz ve Hellenler'i kurtarmak için yeryüzünde çaba sarf etmekten vazgeçip göge çikmaya ve tanrilardan hesap sormaya karar verir. Bunun için tanrilara kadar uzanan bir merdiven yapmak da dahil olmak üzere her türlü yolu denemistir. En sonunda bu amacina ulasmak için Ezop'un masallarindan yola çikarak bir Etna osurgani alir ve besler.
Bu osurgan ile tanrilarin yanina çikacak ve tanrilara savasin hesabini soracaktir.
"Aristophanes'in BARIS'i" hakkinda…
Baris uyarlamasina girisirken düsündügümüz en önemli noktalardan birisi herkesin kendi baris tanimi olmasina ragmen "ideal baris"in bir türlü bulunamamasi ve aslinda böyle bir barisin varliginin da sorgulanmasi gerekliligiydi. Bu çerçevede elbette Aristophanes'in ve Trygaios'un da kendi baris tanimlari vardi ve Trygaios bunu kendine göre en ideal yoldan, tanrilara çikarak aramaktaydi.
Oyunumuz Aristophanes'in hayal dünyasinda yeni oyunu için konu aramaktayken baslamaktadir. Oyunu yazim sürecinde zaman zaman çikmazlara düsse de kendince bu çikmazlardan siyrilmakta ve kendi "Baris"ini ortaya çikarmaktadir.
Timis Oyunculari Hakkinda…
2005 yili ocak ayinda daha önce ITÜ Tiyatro Kulübü'nde tiyatro yapmis oyuncular olarak kurdugumuz TIMIS (Tiyatro Miyatro Istanbul) geçtigimiz sene Vaclav Havel'in "Bildirim" adli oyununu sahneye koydu.
Bu sene gruba yeni katilan oyuncularla birlikte kadrosunu genisleten ve renklendiren Timis Oyunculari seneye hizli ve yorucu bir tempoyla basladi. Önce Bildirim oyununu tekrar sahneye koyan grup bununla es zamanli olarak "Tiyatro Miyatro'dur" siariyla bir etkinlik baslatti. Ekim ayinda baslayan bu etkinlik çerçevesinde degisik tarz oyunculuk ve yapilanmalariyla 5 degisik tiyatro grubu TIMIS'in çalismalariyla ITÜ'de oyunlarini sergiledi.
Oyuncular:
Ulas Adiyan, M. Emin Aksehirli, Taner Altuntas, Onur Berk Arslanoglu, Görkem Bastürk, Basak Biner, Burcu Büyükakkas, Onur Çakmak, Ozan Erbak, Hüseyin Güven, Canan Kardes, Ibrahim Kisakesen, Cansu Kilit, Selçuk Mert, Gözde Oto, Nurbanu Türgen
Afis Tasarimi: Osman Çolakoglu, M. Emin Aksehirli, Serkan Bayrak
Oyun Müzikleri: Sinan Ayyildiz, Onur Berk Arslanoglu, Selçuk Mert
Prodüksiyon Sorumlusu: Canan Kardes
Isik Uygulama: Selin Güngör
Sahne Çalistiricisi: Ozan Erbak
Dramaturgi - Uyarlama: Timis Oyunculari
Paylaş
Yorumlar
|