Nâzım Hikmet’ten Yıldız Kenter’e, Ara Güler’den İlber Ortaylı’ya, Uğur Mumcu’dan Duygu Asena’ya, Oktay Akbal’dan Erol Günaydın’a alanının duayenlerini üç sezondur Akatlar Kültür Merkezi’nde (Melih Cevdet Anday Sahnesi) düzenlenen gecelerde sevenleriyle buluşturan “Ustalara Saygı” toplantıları, kültür-sanat etkinliklerinin son derece azaldığı yaz aylarında ‘açıkhavaya çıkarak’ sanatseverlere nefes aldırmayı sürdürüyor. Beşiktaş Belediyesi’nin gerçekleştirdiği, Faruk Şüyün’ün hazırlayıp yönettiği “Ustalara Saygı” etkinlikleri, yaz boyunca, Beşiktaş Belediyesi Abbasağa Parkı’nda usta konukları ve ilginç konularıyla devam ediyor. “Ustalara Saygı – Yaz Esintisi” başlığını taşıyacak olan etkinliklerin ilki, 14 Temmuz Pazartesi akşamı takip edilebiliyor. İlk programın konusu ve ‘konuğu’ ise İstanbul.
Henüz villaların istilasına uğramamış Boğaz sırtları, Yeşilçam’ı yaratanların en büyük kozu olan hayal güçlerinin yardımıyla gizemli bir uygarlığın merkezi olarak sunulan Arkeoloji Müzesi; Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi mekânları, damalı sarı dolmuşlarıyla trafiğin keşmekeşiyle tanışmamış Eminönü Meydanı, küreklerin mehtap uyanmasın diye hâlâ aheste çekilmekte olduğu Marmara suları... Bugün yazgısını paylaşanları tenhalığı, temizliği, küçüklüğü ve düzenliliğiyle şaşırtan o bir zamanların İstanbul’u, kentin merkezi olan Beşiktaş’ta düzenlenen “Ustalara Saygı – Yaz Esintisi”nde, Yeşilçam’ın kılavuzluğunda ‘bir yaz gecesi rüyası’na dönüşüyor. Abbasağa Parkı’nın ferah ortamında saat 21.00’de başlayacak olan “Yeşilçam’da İstanbul’a Saygı Duruşu” başlıklı etkinlik; sinema, sohbet ve müziği seyircilerine bir arada sunmayı hedefliyor.
“Yeşilçam’da İstanbul’a Saygı Duruşu” gecesinde, seyircilere ilk olarak Yeşilçam’ın gizli kahramanlarından, yüzlerce filmde tonmaysterlik yapan, Yeni Lale Film’in sahibi, koleksiyoncu Necip Sarıcı’nın hazırladığı, ilk Türk filmi “Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı”ndan günümüze uzanan “Türk Sinemasında İstanbul” belgeseli sunuluyor. Sinema eleştirmeni ve yazar Agâh Özgüç, Necip Sarıcı ve arşivci Yahya Karadaş ise görüntülerden yola çıkarak o bir zamanların İstanbulu’nu sohbetleriyle günümüze taşıyorlar. Ömer Özgeç’in gitarıyla İstanbul’a adanmış şarkılar seslendireceği “Yeşilçam’da İstanbul’a Saygı Duruşu” gecesi, Yahya Karadaş’ın özel arşivinden görüntülerle hazırladığı film ile sona eriyor.
“Ustalara Saygı – Yaz Esintisi” programı, 21 Temmuz akşamı, yine Abbasağa Parkı’nda popüler müziğimizin kilometre taşlarından Erol Evgin için hazırlanan gece ile devam ediyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...