Çanakkale nihayet gerçek anlamda adına yaraşır şekilde oyunlaştırıldı...
Gürdal UĞUR tarafından, dört yıllık ciddi bir çalışmayla, yüzlerce belgenin incelenmesi sonucunda yazılan HARMANYERİ –1915 isimli bu oyunda; Çanakkale Savaşları bir belgesel titizliğinde objektif ve kronolojik olarak, bilinmeyen tüm yönleriyle anlatılmaktadır.
İki perdelik belgesel- drama oyunda, askeri ve sivil olaylar; 20 sahne ve 70 karakterle bir film kurgusu içinde canlandırılmakta olup, oyun içinde barkovizyondan verilen özel hazırlanmış belgesel görüntülerle, stüdyo ses kayıtları, şiirler, türküler ve ağıtlarla oyun çok yönlü olarak zenginleştirilmiştir.
Genel Sanat Yönetmenliğini Gürdal UĞUR’ un yaptığı Tiyatro Prizma Grubu, Çanakkale ve tiyatro sevdalarını amatör ruhlarıyla harmanlayarak, birçok profesyonel tiyatronun bile bu güne kadar gerçekleştiremediği önemli bir projeyi hayata geçirerek büyük bir başarıya imza atmıştır...
Tarihe sığmayan bu koca destanı, ilk defa bilinmeyen tüm yönleriyle başarılı bir şekilde sahneye taşıyarak, bugüne kadar yapılmayanı yapan Grup Prizma, önemli bir eksikliği gidermenin ve bir ilki başarmanın haklı gururunu yaşamaktadır.
Çalışmalarını, prensip ve idealleri uğruna, bağımsızlığından ödün vermeden, tamamen kendi imkanları ile yürüten grubun en büyük sorunu ise böylesine önemli ve ciddi bir projeyi yeterince kamuoyuna yansıtamamaları…
Çanakkale konusunda ilgili gözüken birçok etkili ve yetkili, kişi ve kuruluşun, kendilerini hala görmezden gelmelerinden büyük üzüntü duyan grup üyeleri, tüm olumsuzluklara rağmen, Çanakkale gerçeğini olduğu gibi sahneye taşıma kararlığını, yılmadan sürdüreceklerini ifade etmektedir...
Oyun Hakkında Bazı Bilgiler
- İst. Beld.’si ŞEHİR TİYATROLARI, Kültür Bakanlığı DEVLET TİYATROLARI Repertuarlarına girdi.
- TRT Radyo-1‘de (13/20 Mart arası) 7 Bölüm “ARKASI YARIN” olarak yayınlandı.
- 14 Mart’ta Çanakkale’de RESMİ TÖRENLERDE SAHNELENDİ.
- 45 FARKLI İLDE ve 3 ÜLKEDE çeşitli gruplarca oynandı..
- MEB.’lığı “EĞİTİME % 100 DESTEK” projesince incelenmede.
- Oyunun yazımı, 4 Yılda tamamlandı..
- Bölge, Defalarca adım adım gezilip, incelendi.
- İlgili ve yetkili, Yüzlerce kişiyle görüşüldü..
- 1300 Fotoğraf ve 7 Kaset kamera görüntüsü çekildi.
- 13 Saatlik Ses kaydı yapıldı.
- 126 Kitap, 14 Site, 18 Belgesel Cd incelendi.
- Araştırmalar, 21 Cd’ ye kaydedildi
Oyunda
- 32 Belge , 80 Resim, 20 Dk. Görüntü,
- 33 Özel stüdyo ses kaydı ve 18 Efekt kullanıldı.
- 20 Sahne, 10 Mekan ve 70 Karakter canlandırıldı.
- 30 Kişilik kadroyla 3 Ayda hazırlandı...
- Fragmanla birlikte oyun 135 Dakika sürmektedir.