Fars şair, filozof, matematikçi ve astronom Gıyaseddin Eb'ul Feth Ömer İbni İbrahim'el Hayyam, bizim bildiğimiz adıyla Ömer Hayyam, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Ömer Hayyam Şiir ve Edebiyat Gecesi”nde rubaileriyle anıldı.
Kalabalık bir izleyici topluluğu önünde gerçekleşen anma etkinliği, Neyzen Ali Naki Gündoğdu’nun dinletisi ile açıldı. Hayyam rubailerinin de okunduğu dinleti sonrası sahneye çıkan İranlı ressam, yönetmen ve şair Behruz Kia, Ömer Hayyam’ın felsefesi ve bilim adamı yönünü anlatan bir konuşma yaptı. Kia, Hayyam’ın yaşadığı dönem göz önüne alındığında ilerici düşünceye sahip olduğunu ve bu düşüncelerini rubaileriyle bizlere ulaştırdığını söyledi.
Konuşmanın ardından Behruz Kia, tiyatro sanatçısı Ali Erdoğan ile birlikte Ömer Hayyam’ın rubailerinden örnekler sundu. Neyzen Ali Naki Gündoğdu’nun eşlik ettiği, Kia’nın Farsçasını, Ali Erdoğan’ın Türkçesini okuduğu rubailer zaman zaman izleyicilerden büyük alkış aldı.
Ömer Hayyam Şiir ve Edebiyat Gecesi Gülay Şahin ve Dans Topluluğu’nun yaptığı dans gösterisi, İlkim Erkan Karaca’nın Hayyam rubaileri okuması ve gitarist Hasan Cihat Örter’in “Ömer Hayyam” resitali adını verdiği dinletiyle sona erdi.