Sanat Kurumunun geleneksel ''Tiyatro'' ve ''Plastik Sanatlar'' ödülleri törenle dağıtıldı.
Küçük Tiyatro'daki ödül törenine Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin ve sanatçılar katıldı.
Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin, törendeki konuşmasında sanatın, insanın kendisine sunduğu değerli bir armağan olduğunu belirterek, insanın kendisinin ürettiği ve yine kendisini düşünsel ve estetik olarak besleyen bir alan olduğunu söyledi.
Sanatın, insanın insanca yaşayabileceği bir ortamın oluşmasını sağlayan önemli bir yaşam ögesi olduğunu dile getiren Çetin, ''Sanat, insanın içinde yeni duygular ve coşkular uyandırır. Onun güzelliklerle tanışmasını, güzelliği paylaşmasını sağlar'' dedi.
Kültürün, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olduğunu anlatan Çetin, yeni kurulan Cumhuriyet'in bir ulusun varoluşunun vazgeçilmez boyutu olarak sanatın önemini ortaya koyduğunu ifade etti.
Çetin, yakın zamanda vefat eden Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, Tiyatro Sanatçısı Gazanfer Özcan ve Yüksek Mimar Turgut Cansever gibi değerli sanatçıları sevgi ve saygıyla andıklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından ödül törenine geçildi.
Bu yıl, ''En İyi Yapım'' dalında ödüle layık görülen Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ''Kısasa Kısas'' oyununun ödülünü DT Genel Müdürü Lemi Bilgin alırken, Bilgin'e ödülünü İlker Çetin sundu.
Ödüllerin verilmesinin ardından ödül alan sanatçılar ile kurum yetkilileri hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sanat Kurumunun 2007-2008 sezonu geleneksel tiyatro ve plastik sanatlar ödüllerini kazananlar şöyle:
-En İyi Yapım; Ankara Devlet Tiyatrosunun ''Kısasa Kısas'' oyunu.
-En İyi Yönetmen; Ankara Devlet Tiyatrosunun sahnelediği ''Tek Kişilik Şehir'' adlı oyunuyla Serhat Nalbantoğlu.
-En İyi Kadın Oyuncu; Ankara Devlet tiyatrosunun ''Japon Kuklası'' oyunuyla Serpil Gül ve ''Tek Kişilik Şehir'' oyunuyla Devrim Yakut.
-En İyi Erkek Oyuncu; ''Tek Kişilik Şehir'' oyunundaki performansıyla Cüneyt Mete ve ''Bir Halk Düşmanı'' oyunundaki performansıyla Oktay Dal.
-Övgüye Değer Yönetmen; ''Japon Kuklası'' oyunuyla İlham Yazar.
-Övgüye Değer Kadın Oyuncu; ''Kutulaştırma ve Kuvayımilliye Kadınları'' adlı oyunuyla Ebru Üstüntaş.
-Övgüye Değer Erkek Oyuncu; Erzurum Devlet Tiyatrosunun sahnelediği ''Kafkas Tebeşir Dairesi'' oyunundaki performansıyla Ahmet Burak Bacınoğlu.
-En İyi Çevre Tasarımı; Ankara Devlet Tiyatrosunun ''Tek Kişilik Şehir'' oyunundaki çalışmasıyla Işın Mumcu.
-En İyi Giysi Tasarımı; Ankara Devlet Tiyatrosunun ''Giordano Bruno'' oyunundaki çalışmalarıyla Nalan Türkoğlu Alaylı ve Aydan Çınar.
-En İyi Işık Tasarımı; Ankara Devlet Tiyatrosunun ''Yunus Dürür Benim Adım'' ve ''Giordano Bruno''oyunundaki çalışmalarıyla Burhanettin Yazar.
-En İyi Müzik; Konya Devlet Tiyatrosunun ''Resimli Osmanlı Tarihi'' oyunuyla Turgay Erdener.
-En İyi Çeviri; ''Kısasa Kısas'' adlı oyunun çevirisiyle Zeynep Avcı.
-En İyi Hareket Tasarımı ve Dans Düzeni; ''Resimli Osmanlı Tarihi'' ve ''Yedi Kocalı Hürmüz'' oyunlarıyla İhsan Bengier.
-Jüri Özel Ödülleri; Kanal B, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF).
-Resim Dalında Övgüye Değer Sanatçı; Canan Atalay ile Cezmi Orhan.
-Heykel Dalında Yılın Sanatçısı; Birnur Eraldemir.
-Heykel Dalında Övgüye Değer Sanatçı; Ayşe Sibel Kedik.
-Seramik Dalında Övgüye Değer Sanatçı; Burcu Öztürk Karabey.
-Baskı Resim Dalında Yılın Sanatçısı; Ercan Gülen.1
-Fotoğraf Dalında Yılın Sanatçısı; Gökhan Bulut.
-Fotoğraf Dalında Övgüye Değer Sanatçı; AN-KARE Fotoğraf Grubu.
-Jüri Özel Ödülü; Mustafa Ayaz Müzesi ve Kültür Merkezi.