Fatih Müzikali için 90 dansçı, 10 dekor (5/29/2009)
İstanbul’un fethiyle bir çağı kapatıp diğerini açan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in yaşam öyküsünü ve İstanbul’un fethini sahneye getirecek "Fatih" adlı müzikal için geri sayım sürüyor.
Dekorunun hazırlanması aşamasına gelinen eserde 90 dansçının yer alması planlanıyor.
Besteci Taner Demiralp, AA muhabirine müzikalle ilgili bilgi verirken, 4 yıldır "Fatih" adlı müzikal üzerinde çalıştığını söyledi. Eserin bestesinin kendisine ait olduğunu ve gösterinin genel sanat yönetmenliğini de üstlendiğini aktaran Demiralp, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında sahnelenmesini hedefledikleri eserin her yönüyle farklı olması için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Eseri müzikal dans tiyatrosu olarak sahneye getireceklerini dile getiren Demiralp, gösteri içerisinde kullanacakları film ve animasyonlar üzerindeki çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Sanatın evrensel bir dil olduğunu ve bu müzikalle Fatih Sultan Mehmet’in layık olduğu şekilde sahneye getirilmesini amaçladıklarını anlatan Demiralp, "Gerçek bir dünya kahramanı olan Fatih Sultan Mehmet’in ismini taşıyan bu müzikalle evrensel bir sunum ortaya çıkarmayı hedefliyoruz" sözleriyle müzikale ilişkin çizdikleri rotayı aktardı.
-"NEY ÜZERİNDE SEMAZEN"-
Yapıtta Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethetmesinde çok önemli bir rol oynayan, hocası Akşemsettin’in gözüyle ve anlatımıyla tasvir edildiğini anlatan Demiralp, Akşemsettin’i de tiyatro duayeni Müşfik Kenter’in canlandıracağını ifade etti.
Demiralp, müzikalde Fatih Sultan Mehmet’i padişaha fizik olarak çok benzeyen sanatçı İlter Burak Kalay’ın canlandıracağını, Sönmez Atasoy’un "Sultan II. Murad", "Sultans of the Dance" adlı gösteride "kötü adam"ı canlandıran Hasan Yanlızoğlu’nun ise Haçlı Ordusu Komutanı "Hunyadi Yanoş" rolünde izleyici karşısına çıkacağını kaydetti. Demiralp, 3 yıldız oyuncuyla daha görüştüklerini ve görüşmelerde sonuç alınması halinde onları da müzikalin kadrosuna katmayı düşündüklerini söyledi.
Gösteride toplam 90 dansçının görev almasını hedeflediklerine de işaret eden sanatçı, "Eserde görkemli sahne teknoloji örneklerinin yer almasını ve 10 değişik dekorun kullanılmasını planlıyoruz" dedi.
Yapıtta kullanılması düşünülen dekorlarda İstanbul’un fethi ve Ayasofya görkemli biçimde sahneye getirilirken, bir sahnede de ney şeklinde tasarlanan dekor üzerinde semazenler yer alıyor.
-"SAHNEDE FETİH"
Daha önce "Sultans of the Dance" ve "Anadolu Ateşi" gibi gösterilerin müziklerine imza attığını da dile getiren Taner Demiralp, "İstanbul;un fethinde rol oynamış tüm önemli karakterler, aynı zamanda büyük bir manevi değere sahipler. Bu da üzerimize bir kat daha sorumluluk yüklüyor" dedi.
Türk kültürünün çok zengin olduğunu ve bunu görkemli bir müzikalle sahneye getirmenin de kendilerine hem heyecan hem de mutluluk vereceğini vurgulayan Demiralp, "Bize ait olmayan, ama bizim kültürümüzmüş gibi empoze edilen bir çok çalışmaya verilen desteğin, şimdi bu esere verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eserle sahneyi fethetmeyi istiyoruz" diye konuştu.
Besteci Demiralp, eserin Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de doğumuyla başlayacağını belirterek, padişahın İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’ya girişi ve o dönemdeki İstanbul insanını, yani Doğu Romalılar’ı kucaklamasının da yapıtta işleneceğini kaydetti. Demiralp, "Eser, o noktadan alıp İstanbul’un bugün herkesin hoşgörü ve barış içinde yaşamını sürdürdüğünü gösteren bir sahneyle son bulacak" sözleriyle müzikalin finalini anlattı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...