Şehir Tiyatroları'ndan Yeni Oyun: Kafes (10/27/2009)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni bir oyunla izleyicilerin karşısına çıkacak. Kafes adlı oyun, 28 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.
Dünyadaki olumsuz gelişmeleri, yaşamın ve bireylerin yozlaşmasını, her şeyin çıkar üzerinde biçimlenmesini protesto etmek amacıyla, evinde kendini bir kafese kapatan Christiano, bir yanıyla da Anton Çehov’un yapıtlarından yola çıkarak, yaşamı anlamaya, kavramaya ve değerlendirmeye çalışmaktadır. Kadından, gündelik sorunlardan, aile içi ya da dünyasal çatışmalardan uzak kalmaya çalışan Christiano, aynı evde yaşayan ağabeyi Pietro’nun mutsuz evlilik sürdüğü Chiara’ya ilgi duymaya başlar. Onu kafesten çıkarmak için o zamana kadar çaba gösteren Anne, bu “duygusal” ilişkiyi gözlemesi sonucu, kararını değiştirir, kafesin anahtarını sürekli ondan uzak tutmaya ve Chiristano’nun kız kardeşiyle birlikte bir çeşit onları kollamaya başlar. Bir gün eve gelen Pietro, eşiyle ve Christiano ile tartışır…
Mario Fratti’nin yazdığı Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunun dramaturgluğunu Hilmi Zafer Şahin, sahne ve kostüm tasarımını Aysel Doğan, ışık tasarımını F. Kemal Yiğitcan, efekt tasarımını Ersin Aşar yaptı. Kafes’te Mert Turak, Tolga Coşkun, Hikmet Körmükçü, Esra Ede, Murat Taşkent, Caner Çandarlı, Senan Kara rol alıyor.
Kafes’in broşüründen:
Yazan: Mario Fratti
Mario Fratti, 1927 yılında doğdu. Dünyaca tanınmış bir oyun yazarı ve tiyatro eleştirmeni olan Fratti, 1963’te İtalya’dan ayrılıp Amerika’ya yerleşti. Mario Fratti’nin 33 oyunu 19 dilde yayımlanmış ve yaklaşık 600 tiyatroda sahnelenmiştir. Anti-emperyalist bir dünya görüşüne sahip olan yazarın oyunlarında, anti-Amerikan ve küreselleşme karşıtı görüşler öne çıkar. Amerika’nın Irak’ı işgalini, “Körlük” adlı oyunuyla protesto eden Mario Fratti, bu oyununu tüm dünya ülkelerine, telif hakkı istemeden oynanmak üzere armağan etmiştir. “Körlük”, 15 Temmuz 2004’te Tokyo’da ve 6 Ağustos 2004’te Barselona’da dünya prömiyerini yapmıştır.
Fratti’nin “Kafes” adlı oyunu, dünyada 57 yerde, “Kurban” adlı oyunu ise 18 yerde sahnelenmiştir. Yazarın son oyunu, Arthur Kopit’in hikâyesinden uyarlanan ve Fellini’nin 8.5 Hafta adlı filminden hareketle yazılmış “Dokuz” adlı müzikaldir. Bu oyun New York’ta 2004-05 sezonunda sahnelenmeye başlamış; dört Tony Ödülü, O’Neill Selection Ödülü, Richard Rodgers Ödülü ve The Outher Critics Circle Ödülü kazanmıştır. Yazarın bir diğer bilinen oyunu “Altı Tutkulu Kadın” ise, “Dokuz”un müzikal olmayan versiyonu olarak sahnelenmektedir. Halen Amerika’da bir tiyatro okulunda ve bir üniversitenin İtalyan Dili Bölümü’nde profesör olarak çalışan yazar, Avrupa’da üç gazetenin tiyatro eleştirmenliğini de sürdürmektedir.
Mario Fratti’nin, Türkiye’de sahnelenen ilk oyunu “Kafes” dışında, “Che Guavera”, “Altı Tutkulu Kadın” ve “Kurban” adlı oyunları da dilimize çevrilmiştir.
Oyunlarından Bazıları Dönüş (1963), İntihar (1964), Mafya (1971), Races (1971), Köprü (1971), İspanyolca On Bir Oyun (1977), Buzdolapları (1977), Eleanor Duse (1982), Doğum Günü, Üç Kız Kardeş, Yataklar, Genç Refika
Yöneten: Ali Gökmen Altuğ
1975'te İzmir'de doğdu.1998 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. Aynı okulda doktora tezini tamamlamak için çalışmalarına devam etmektedir. 1996-2001 yılları arasında Dormen Tiyatrosu'nda çalıştı. 2002 yılında Kanlı Nigar oyunuyla girdiği Şehir Tiyatroları'nda oyuncu, yönetmen yardımcısı, asistan olarak çeşitli oyunlarda görev aldı. Aynı zamanda, 2002-2008 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Konservatuardan mezun olduktan sonra birçok okulda ve kurumsal şirkette eğitmenlik yaptı, oyunlar sahneledi. “Kafes”, İ.B.B. Şehir Tiyatroları'nda yönettiği ilk oyundur.
Oynadığı Oyunlardan Bazıları Nice Yıllara (Yöneten: Çetin Akçan), Amphitrion (Yöneten: Haldun Dormen), Kanlı Nigar (Yöneten: Engin Gürmen), Yaban Ormanı (Yöneten: Engin Gürmen), Keşanlı Ali Destanı (Yöneten: Yücel Erten), Leonce ile Lena (Yöneten: Yiğit Sertdemir), Onlar Ermiş Muradına (Yöneten: Haldun Dormen)
Yönettiği Oyunlar Bütün Oğullarım (Arthur Miller), Sevgili Doktor (Neil Simon-Anton Çehov), Kördüğüm (Alan Ayckbourn), Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı (Aziz Nesin), Karmakarışık (Ray Cooney), Hangisi Karısı (Ray Cooney), Kafes (Mario Fratti)
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...