Ankara Kurultayı Öncesi Çocuk Tiyatroları Buluşması Toplantı Tutanağı-Sonuç Raporu (11/30/2009)
Toplantı saat 10.00 da Ankara Taksav toplantı salonunda başladı. Katılımın beklenenden az olduğu toplantıda mazeret bildirerek katılamayanlar (Tülin Sağlam, Haluk Yüce, Ümran İnceoğlu, Elif Temuçin, Bülent Sezgin) belirtildi. Toplantıya başlandı.
Toplantının tanışma ve çocuk tiyatrolarında örgütlenme olan gündeminin belirtilmesi, kurultay öncesi çocuk tiyatrolarının yaklaşımını değerlendirmek üzere konuşmacılar söz aldılar.
Coşkun Çetinalp, 1998 Alaçatı 1. Çocuk Kurultayı hakkında bilgiler verdi. Kurultayda tartışılan sorunlardan bahsederek Ümit Denizer’in bilgisayar ve televizyonun çocuk tiyatrosu üzerine etkisini konu alan bildirisine dikkat çekti. Sonuç bildirisinde yer alan Kültür bakanlığı ve M.E.B.’lığının çocuk tiyatrosunun korsan elinden kurtarılması, oyunlarda pedagog yardımı alınması, yönetme kurulu seçilmesi kararlarını hatırlattı. Sürecin işlemediğini, kurultay sonucunun basılı olarak yayınlanamadığını belirtti.
Mehmet Esatoğlu tiyatro kurultayı Ankara buluşmasının nasıl yapılma kararı alındığını ve sürecin Urla’dan sonra nasıl işlediğini ve bu toplantıya kadar olan çalışmaları özetledi. Çocuk tiyatrolarında örgütlenme gereksinimine dikkat çekti.
Hakan Güneri Antalya Bölge Tiyatrosundaki 12 yıllık deneyimini aktardı. Balon çocuk tiyatrosu (patenti kendisine ait yeni bir mekan yaklaşımı, 250 kişilik profesyonel sahne, 25 dakika içinde kurulabiliyor) hakkında bilgiler verdi. Bir yıl denedikleri projenin güvenilir olduğunu 24 bin çocuk seyirciye mekan sorunu yaşamaksızın ulaştıklarını, okul bahçelerinde ve alanlarda oynayabildiklerini belirtti. Çocuk tiyatrolarının ayrı olarak örgütlenmesi gerektiğini belirterek, sorunlara örgütlenmeyle çözüm aranmasını belirtti. Kendisinin Akdeniz bölgesindeki örgütlenme çabalarını anlattı. 14 kadar grubun bu örgütlenmeye destek verdiğini açıkladı. Şimdiye kadar Antalya, Mersin, Muğla, illerinde yoğun çalışıldığını söyledi. Akdeniz çocuk tiyatroları örgütlenme sürecinin bu buluşmadan sonra daha da hızlanacağını belirtti. Bölgedeki sürecin hem tiyatro örgütlenmesi hem de çocuk tiyatrosu örgütlenmesi olarak iki ayrı örgütlenme çalışması halinde yürüteceğini belirtti. Hakan Bey çocuk tiyatrosunda nitelik sorununun önemli olduğunu belirterek Romanya ve Kore’de yaptığı çalışmalardan kısaca bahsetti. Niteliğin artmasının ancak denetimle olabileceğinden bahsederek kendilerinin Antalya uygulamalarından söz etti. Kültür Bakanlığından, Milli Eğitimden, Devlet tiyatrolarından ve bölge tiyatrosundan temsilcilerin birleşip bir kontrol mekanizması yürüttüklerinden söz etti. Bu yapının her yerde kurulması gerektiğini belirtti. Kendilerinin hiçbir sponsor ve devlet yardımı olmaksızın 12 yıldır tiyatro yaptıklarının altını çizerek oyunların okullarda oynanmaları kriterlerinin belirlenmesini yılda bir kez başvuru yapılması gerektiğini belirtti. Çocuk tiyatrolarının Antalya’da bölgesel olarak buluşacağını ve bu örgütlenme çabalarını Antalya’da yürütmek için iş birliği içinde olma isteğini belirtti.
Çoşkun Tekinalp, Karadeniz’e Kıyısı Olan Kentler Tiyatro Birliği’ni kurma girişimini anlattı. Çocuk Tiyatrosu örgütlenmesin ayrı bir madde olarak almadıkları halde tüzük çalışmalarında buna önem verdiklerini ve çocuk tiyatrolarının ayrı bir örgütlenme gerektirdiğinin altını çizdi. Kent konseylerinin yapısı hakkında bilgiler verdi. Her türlü örgütlenmenin yerelden çıkması gerektiğini ancak bu şekilde çatıya ulaşılabileceğini belirtti.
Mehmet Esatoğlu “İlk Tiyatro Dersi” adlı çocuk oyunundan bahsederek çocuk tiyatrolarının ülkemizdeki tarihsel sürecini aktardı. İlk oyunların çeviri olduğundan bahsetti. AÇOK ile başlayan süreci özetleyerek çocuk tiyatrosundaki belli başlı tartışmaları aktardı. AÇT ile Grips’in etkisini örneklerle aktararak tarihsel olarak çocuk tiyatrolarının evirilmesi sürecine değindi. 1981-82 sürecinde özel tiyatroların okullara girmeye başladığını belirtti. Bu konudaki yasal düzenlemelerden örnekler verdi. Çeşitli olumlu ve olumsuz örneklerden bu tarihsel süreçte bahsederek katılanları bilgilendirdi.
Bilge Serdar, çocuk tiyatrosunda nitelik sorununa dikkat çekti. Niteliğin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Bu sorunu aşmaya yardımcı olmak için Assitej bünyesindeki oyun raporlama ve oyun çevirme komisyonu çalışmalarından söz etti.
Dilşah Kamali çocuk oyunu yazarı sorununa dikkat çekerek çocuk oyunu yazarlarının önünün açılması gerektiğini, onlarında belki bir ayrı bir örgütlene sürecine girmesi gerektiğini belirtti.
Bu buluşma sonrasında şu öneriler dile getirildi;
Coşkun Çetinalp TOBAV kanalıyla Ordu Çocuk Tiyatrosu Festivalinin önemli bir alan olduğunu, katılmanın çocuk tiyatrosunun niteliğine büyük fayda sağlayacağını söyledi ve konuyla ilgilileri festivale davet etti.
Hakan Güneri’den Antalya bölgesinde çocuk tiyatrosu örgütlenmesi sürecini somut olarak başlatması istendi ve kendiside buna gönüllü olarak Antalya’da bir çocuk tiyatrosu kurultayı yapılması önerisini belirtti.
Mehmet Esatoğlu’ndan çocuk tiyatrosu tarihsel süreci yazılı olarak aktarması, bu önemli bilgilerin daha detaylı bilinmesi gerektiği belirtildi. Esatoğlu bu süreci yazacağını belirtti.
Sonuç 1.Çocuk tiyatrosunda örgütlenmenin gerekliliği ancak bunun nasıl olacağı konusunda tartışmaların yürütülmesi (yerelden genele yada tam tersi) gerektiği konusunda toplantılar yapılması gerektiği belirtildi. 2.Çocuk oyunu yazarlarının yetişmesi için gereken çabanın gösterilmesi gerektiği belirtildi. 3.Toplantı tutanağının mailler yoluyla katılımcıların onayına sunulması ve kamuya açıklanması karara bağlandı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...