Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Passa Tempo Oyununun Prömiyerini Paris'te Gerçekleştirdi (11/23/2009)
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nu Paris’te Temsil Etti Lefkoşa Belediye Tiyatrosu “Passa Tempo” isimli oyununun prömiyerini Paris’te bulunan Maison d’Europe et d’Orient isimli sanat merkezinde gerçekleştirdi. 7 ve 13 Kasım 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen temsiller, 2009 yılının Fransa’da Türk yılı olarak ilan edilişi nedeniyle sanat merkezinin düzenlediği “Paris’te Türk Günleri” isimli kültür sanat etkinlikleri kapsamında yer aldı. “Duvar” temalı sergiler, paneller, oyunlar, okuma tiyatroları gibi etkinlikler yanında “Passa Tempo” oyunu, çoğunluğu Fransız olan, Avrupa’nın çeşitli ülkeleriyle Türkiye’den katılan sanatçılar ve seyirciler karşısında sergilendi. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, bu hafta kapsamında temsiller yanında Kıymet Karabiber’in sunumuyla ülkenin toplumsal, tarihsel gerçekleriyle birlikte Kıbrıs Türk tiyatrosunun ele alındığı bir panel gerçekleştirdi. Kıbrıs Türk tiyatrosunu tanıtmak, Kıbrıslı Türk bir yazarın oyununu Kıbrıslı Türk sanatçılarla orada sahnelemek üzere Maison d’Europe et d’Orient tarafından davet edilen Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun bu turnesinin gerçekleşebilmesine K.K.T.C. Cumhurbaşkanlığı, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi ve AS TV katkıda bulunarak olanak sağladı.
Sanatçılar Alkışlarla Defalarca Selama Çağrıldı Lefkoşa Belediye Tiyatrosu sanatçıları “Passa Tempo” oyununun her iki temsilinde de seyircinin coşkulu alkışlarıyla karşılaştı. Sanatçılar seyirci tarafından alkışlar aracılığıyla defalarca sahneye çağrıldı. “Passa Tempo” isimli oyunu Aliye Ummanel yazdı ve yönetti. Oyunda Deniz Çakır ve Osman Ateş rol alıyor. Oyunun özgün müziği Mehmet Atun’a ait. Oyunu Aysu Gündüz Fransızca’ya çevirirken dekor-kostüm tasarımını Özlem Yetkili, ışık tasarımını ise Osman Alkaş gerçekleştirdi. “Passa Tempo” oyunu dünyanın herhangi bir yerinde uzun yıllar önce yaşanmış bir savaşın bugün yaşayanlar üzerindeki etkilerini anlatıyor. Savaşa tanık olmuş bir nesil ile onun ardından doğmuş yeni bir neslin çatışmasını sergilerken geçmişte yaşanan bir savaş gerçeğinin geleceğin önünde duran bir duvara nasıl dönüştüğünü ele alıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...