İBB Şehir Tiyatroları'nın Güçlü Kadınları 8 Mart'ta Bakhalar Dedi! (3/10/2010)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) yeni oyunu “Bakhalar”; güçlü oyuncu kadrosu, büyüleyici dekor-kostümü ve etkileyici koreografisiyle tiyatro severlerin karşısına çıktı! Yunan tiyatrosunun devlerinden Euripides’in M.Ö. 5. yüzyılda kaleme aldığı oyunun GALASI; Dünya Kadınlar Günü olan 8 Mart 2010, Pazartesi günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşti.
Basının yoğun ilgi gösterdiği galada; Kadir İnanır, Yımaz Ulusoy, Mustafa Alabora, Göksel Kortay, Zafer Algöz, Ülkü Duru, Selen Korad Birkiye gibi davetliler de bir araya geldi. İBBŞT’nin, büyük beğeni toplayan çarpıcı oyunu “Bakhalar”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşen gala gecesinde de davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.
Prömiyeri Şubat ayında gerçekleştirilen “Bakhalar” oyununda; Romanya Cluj Ulusal Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Mihai Maniutiu, Romen Sahne-Kostüm Tasarımcısı Valentin Codoiu ve Romen Koreograf Vava Ştefanescu ile birlikte çalışıyor. Çevirisini Tarık Günersel’in, ışık tasarımını Murat Selçuk’un üstlendiği oyun; Jülide Kural, Şebnem Köstem, Aslı İçözü, Meriç Benlioğlu, Özge Borak Şakrak, Özge Kırış, Nergis Çorakçı, Seda Fettahoğlu, Esin Umulu, Çağlar Yiğitoğulları, Ali Mert Yavuzcan, Doğan Altınel, Mert Tanık, Okan Patırer, Nihat Alpteki, Cemal Ahhan Şener ve Özgürefe Özyeşilpınar’dan oluşan güçlü oyuncu kadrosu ile dikkat çekiyor.
Romen yönetmen Maniutiu’nun farklı metin düzenlemesi ve rejisi ile sahnelenen “Bakhalar”, ismini; coşku tanrısı Dionisos’a tapan Baküsçü rahibelerden alıyor. Ortadoğu’da ün kazandıktan sonra doğduğu yere dönerek kendi âyinlerini benimsetmek isteyen Dionisos’a, Kral Pentheus karşı çıkar. Bir fırsat yakaladığını düşünen Teresias; Dionisos’un tanrı olmasa bile öyle tanıtılıp çıkar uğruna kullanılması için kralı ikna etmeye çalışır. Teresias, bu fikre direnen kralı alt etmek için kadınların gücüne başvurur.
İnsana insanı anlatan “Bakhalar”; dedektif öyküsü gibi dinamik, bir Elizabeth dönemi piyesi gibi kanlı ve kutsallık ile ilgili her eser gibi, izleyiciyi düşünme ve tartışmaya davet eden bir eser. Oyun; vahşi coşku ile mutluluğun her türlü sınırdan kurtuluş olduğunu, ancak sınırsız özgürlükte riskler de olduğunu anlatıyor. Oyunun yazarı Euripides ise; günümüz dünyasında kendimize sorduğumuz temel soruları ifade eden modern bir ses.
Makedonya’da kaleme aldığı “Bakhalar”ın sahnelenişini göremeden hayatını kaybeden Euripides (M.Ö.480-M.Ö.406); yalnız Yunan tiyatrosunun değil, dünya tiyatrosunun da devleri arasında yer alıyor. Yaşadığı dönemde kutsal değerlere saygısızlık ve kadın düşmanlığı ile suçlanmış olan yazar; ödüller bakımından hayal kırıklığı yaşamıştır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...