İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi Kapatılıyor! (7/31/2010)
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nin (ÖKM), İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversite öğrencilerinin kültür ve sanat çalışmalarını yürüttükleri bir merkez olmaktan çıkarılarak, İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulacak “Uzaktan Öğretim Merkezi” haline dönüştürüleceği geçtiğimiz günlerde resmi olmayan bir şekilde ÖKM Kulüpleri’ne bildirilmiştir.
Bugün ise ÖKM\'nin demirbaş listesi dahil olmak üzere tüm eşyaları toplanmaya başlanmıştır. 1990 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi, Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olacak nitelikte gelişkin imkânlara sahip -Konferans ve Sinema Salonu, Tiyatro Salonu, Karanlık Odası, Sergi Salonu ve Kulüp Odaları gibi- İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin ders dışı faaliyetlerini geçirdikleri biricik kültür merkezidir. Yaklaşık yirmi yıllık tarihi boyunca sayısız konsere, tiyatro oyununa, film gösterimine, sergi ve söyleşilere ev sahipliği yapmış olan ÖKM, yalnızca İstanbul Üniversitesi için değil İstanbul’daki diğer üniversite öğrencilerinin kültür ve sanat çalışmaları için de bir çekim merkezi haline gelmesinden dolayı önemlidir.
2010/2011 öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala üniversite yönetimi aracılığıyla resmi olmayan bir şekilde ÖKM’nin kısa süre içerisinde kapatılacağının duyurulması, ÖKM’nin yıllar içerisinde biriktirmiş olduğu birikimi yok etmek ve yeni üretimlerin önüne geçmeye çalışmaktan başka bir anlam taşımamaktadır. ÖKM’nin kapatılmak istenmesinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamakla birlikte, yine resmi olmayan bir şekilde ÖKM bünyesindeki kulüplerin çalışmalarına “başka bir yerde” devam edeceği belirtilmiştir.
İstanbul Üniversitesi’nin, ÖKM’nin taşınması halinde yeni bir kültür merkezi kurulmasına imkân verecek fiziki bir altyapısının bulunup bulunmadığının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Fakülteler arası giriş yasağı olan bir üniversitede öğrencilerin ortak kullanabildiği tek mekân olan ÖKM’den öğrencilerin çıkarılması, öğrencilerin fakültelerine dağıtılması anlamına gelmektedir. İstanbul Üniversitesi yönetiminin, ÖKM’yi taşıma görüntüsü vererek kapatmak istediği apaçık ortadadır. Kaldı ki İstanbul Üniversitesi yönetimi, farklı gerekçelerle ya da gerekçesiz yıllardır ÖKM’yi kapatmak için sayısız denemelerde bulunmuştur. Ne var ki ÖKM’nin kapatılması için verilen uğraşların hepsi, duyarlı üniversite öğrencileri ve sanatçıların desteği sonucunda boşa çıkarılmıştır.
Aslında bizler ÖKM’nin kapatılmak istenmesinin sebeplerini anlamakta güçlük çekmiyoruz. ÖKM’yi kapatmak isteyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet’in bu uğraşını, günümüzde kültür ve sanat alanına yönelik yapılan müdahalelerin bir parçası olarak görüyoruz. Son dönemde AKM ve EMEK sinemasını yıkmak isteyen AKP’nin temsil ettiği zihniyet ile İstanbul Üniversitesi’nde ÖKM’yi kapatmak isteyen zihniyetin birbirinden hiçbir farkı olmadığını düşünüyoruz. ÖKM’nin kapatılması için çaba harcayan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden talebimiz ÖKM’nin kapatılması değil daha da geliştirilerek İstanbul Üniversitesi’nde hak ettiği saygıyı görmesini sağlamasıdır.
Bugüne kadar iyinin ve güzelin geliştirilmesi için elinden gelen tüm çabayı gösteren ÖKM Kulüpleri ve üniversite öğrencilerinin bundan sonrasında da bu çabayı göstereceklerini kamuoyuna duyurmak isteriz. Hala tabelasında ÖKM yazan Kültür Merkezi’mizi kapattırmamak için tüm sanatseverleri bizlere destek olmaya çağırırız.
Sosyal Araştırmalar Kulübü, Tiyatro Kulübü Drama Kulübü, Edebiyat ve Felsefe Kulübü, Fotoğraf Kulubü"
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...