Türkiye, tiyatro sahnelerinin iki ustası Ejder Akışık ile Beklan Algan’ı ebediyete uğurladı. İki değerli usta peş peşe vefat etti. Her ikisi de sanat dünyasına kazandırdığı değerler, yetiştirdiği gençler ve örnek sanatçı kimlikleriyle Türk tiyatrosunun unutulmazları arasına girdi. İki sanatçı da Türk tiyatrosunun iki ana ekolünü temsil ediyordu. Biri Batı’nın yeniliklerini alıp kendi gelenekleriyle sentezleyen İstanbul tiyatrosu, diğeri Başkent’in yetiştirdiği yetenekli oyuncuları İstanbul tiyatrolarına ve sinema televizyon piyasasına kazandıran Ankara tiyatrosu.
BRANDO İLE EĞİTİM ALDI
Robert Kolej’i bitirip maden mühendisliği yüksek eğitimi için gittiği Amerika’da tiyatro eğitimi alıp Türkiye’ye dönen Beklan Algan’ın bu kararı kendisini tanıyanlar için hiç de sürpriz değildi. Amerika’ya gitmeden önce Ayla Algan ile evlenen sanatçı, orada eşiyle birlikte birçok oyunda profesyonel olarak oynadı. New York’taki ünlü Actor Studio’da eğitim aldığında dönem arkadaşları Marlon Brando, Paul Newman gibi starlardı. Eşiyle de bu okulda tanıştı. Türkiye’ye döndüğü 1961’de Şehir Tiyatroları’na girdi.
GENÇLERİ YETİŞTİRDİ
1966’daMuhsin Ertuğrul’un kurumdan istifası üzerine onunla birlikte Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı ve Ertuğrul’un önderliğinde kurulan okulda tiyatro bölümünü yönetti. 1970’te Bakırköy Halk Evleri Deneme Sahnesi’ni kurdu. Sonra Şehir Tiyatroları’na dönerek yönetmenlik yaptı, Tepebaşı Deneme Sahnesi’nin kurulmasına katkıda bulundu. 1984’te BİLSAK Tiyatro Atölyesi’ni, 1988’de ise Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nı (TAL) kurdu. 2002 yılında Ekol Drama Sanat Evi’nde eşi ve bir grup meslektaşıyla çağdaş tiyatro ve yaratıcı oyuncu eğitimleri vermeye başladı. Tiyatroda “İlhan İskender Armağanı” gibi birçok ödül kazandı. Çeşitli oyunlar yazdı ve sahneledi.
KİMLİK KARTI
DOĞUM TARİHİ: 1933
DOĞUM YERİ: Erzurum
EĞİTİMİ: Robert Koleji, Amerika Actor Studio
MEDENİ DURUMU: Eşi Ayla Algan, kızı Sevi Algan
OYNADIĞI BAZI FİLMLER: Karanlıkta Uyananlar, İstanbul Macerası, Karanfilli Kadın, Kız Kulesi Aşıkları
YÖNETTİĞİ OYUNLAR: 1971’de Müfettiş, 1975’te Adsız Oyun, 1978 yılında da Cesaret Ana ve Çocukları adlı oyunları yönetti. “Cesaret Ana ve Çocukları” oyunu ile “Avni Dilligil Ödülü”nü kazandı. 1982’de Berlin Schaubühne Tiyatrosu’nda “Kurban” adlı oyunu yönetti.
KURTLAR VADİSİ'NDE DE ROL ALDI
Türk tiyatrosunun en önemli sanatçıları arasında yer alan Ali Ejder Akışık karizmatik sesi ve kusursuz Türkçe konuşmasıyla tanınıyordu. Ankara Devlet Tiyatroları’ndan emekli olan Akışık, Türk tiyatrosuna oyuncu yetiştiren en önemli iki okul, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin konservatuvarlarının tiyatro bölümlerinde eğitimci olarak görev yaptı. Çok az film ve dizide oynayan sanatçı, Kurtlar Vadisi Pusu’da canlandırdığı Celal Karadağ karakteriyle kendisini son dönemde televizyon seyircisine de sevdirdi.
İYİ BİR ÖĞRETMENDİ
Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1957 yılında mezun olan Akışık, aynı yıl Devlet Tiyatroları ailesine katıldı. 1972-73 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek devre mezunu oldu. 1984-1988 yılları arasında Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Akışık, sanatçı, rejisör, idareci olarak hizmet ettiği Devlet Tiyatroları’ndan 2003’te yaş haddinden emekli oldu. Öncü sanatçı ve öğretmen kimliğiyle yaşamı boyunca güzel ve doğru Türkçe kullanımı ile fonetik konusunda çok sayıda kurum ve kuruluşta dersler veren Akışık, radyo, televizyon ve sinemada yapımda görev aldı. Çok sayıda oyunda rol alan Akışık’ın yönettiği oyunlardan bazıları ise şöyle: Söz Veriyorum, Bir Ümit İçin, Kel Şarkıcı, Gölgeler, İmparatorun İki Oğlu, Tohum ve Toprak, Bir Sevda Öyküsü, Kanlı Düğün, 16 Ocak Gecesi (Kral Öldü), Son Aylar.
KİMLİK KARTI
DOĞUM TARİHİ: 23 Nisan 1938
DOĞUM YERİ: Ankara
EĞİTİMİ: Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü
ÇALIŞTIĞI KURUMLAR: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi
BAZI OYUNLARI: Dışarıdakiler, Klinik Bir Vaka, Köroğlu, Paramparça, İsyancılar, Emekli,
Cengizhan’ın Bisikleti, Atçalı Kel Mehmet, Evlere Şenlik, Küçük Şehir, Bağdat Hatun, Şen Kadınlar, Karaların Memetleri
BÜLENT İPEK