Devrimci Tiyatronun Ustalarından Armand Gatti Türkçe'de: Çöpçü Auguste G.'nin Düşe Çalan Yaşamı (2/7/2011)
Tiyatronun yaşayan ustalarından, yakında doksanıncı yaşını kutlamaya hazırlanan ve altmış yılı aşan sahne serüveninde hala sahnesinden özgürlük ve eşitlik çağrısını yapan Fransız oyun yazarı Armand Gatti, başyapıtı Çöpçü Auguste G.’nin Düşe Çalan Yaşamı ile Ayberk Erkay’ın kaleminden ilk kez Türkçede.
Kaleme aldığı altmıştan fazla tiyatro metninde, yönettiği onlarca oyunda, kimi zaman kamera arkasında, kimi zaman gazete sütunlarında, görsel sanatın hemen her alanında özgürlüğe, eşitliğe ve devrime olan tutkusunu yıllardır sergileyen ve direnişini sürdüren Armand Gatti’nin 1962 yılında yazdığı Çöpçü Auguste G.’nin Düşe Çalan Yaşamı, devrimci tiyatronun en önemli ve en parlak örneklerinden biri olarak elli yılı aşkın süredir dünyanın birçok sahnesinde izleyiciyle buluşuyor.
Çöpçü Auguste G.’nin Düşe Çalan Yaşamı bir devrim hikayesi. Devrime inanmış ve kendini devrime adamış insanların direnişinin hikayesi. Armand Gatti’nin kendi hayatından ayrılmaz bir parça aynı zamanda. Babası bir çöpçü olan Gatti’nin çocukluğu, toplama kamplarında yaşadıkları, şiirle hayata tutunuşu, kaçışları, dünyanın dört bir yanına yolculukları, isyanları, devrim ruhunu yaşatmak için çabaları, aşkları, kavgaları, koruduğu hayalleri ve yıkılan hayalleri, hepsi Çöpçü Auguste G.’nin hikayesinde sahneye taşınıyor.
Çöpçünün hikayesi gerçek ile düş arasında gidip gelen bir hikaye. İlk çöpçü grevine önderlik etmiş olan ve çıkan arbede sırasında aldığı cop darbeleriyle kendinden geçmiş olan Auguste G., revirdeki yatağında hem kendi geçmişine, hem de bir neslin, bir dönemin devrim düşüne tanıklık ediyor. Hem kenar mahallelerde yiten çocukluğu, hem savaşta çürüyen gençliği, hem çöpçü olarak çalışmaya başladığı kurumdaki ezilmişliği, hem grevde tartaklanmış bedeni, hem de hayal ettiği emeklilik günleri ve daha doğmamış oğlu, hepsi aynı anda, aynı sahnede buluşuyor. Her yaşının hayalleri ayrı, her yaşının hayal kırıklıkları ayrı ama çöpçü Auguste G.’nin içinde yaşamının her anında özgürlük ve devrim ateşi yanıyor. Ezenlerin zulmü ve ezilenlerin gururu Auguste G.’nin düşünde bir kez daha karşı karşıya geliyor. Patronların, baronların karşısında bir çöpçü, tek başına, onurlu yolculuğuna, özgürlük ve ölüm yolculuğuna çıkıyor güneşe ulaşmak için… ne de olsa “daima çöpçülerdir güne doğ diyen.”
Armand Gatti’nin kendine özgü şiirsel dilinin ve tiyatro anlayışının en öne çıkan örneği olan Çöpçü Auguste G.’nin Düşe Çalan Yaşamı, kalabalık oyuncu kadrosu ve Gatti tarafından tasarlanmış sahne düzeniyle, yirminci yüzyıl muhalif ve özgürlükçü tiyatrosunun temel metinlerinden biri. Oyunu yayına hazırlayan ve Türkçeye kazandıran Ayberk Erkay’ın önsözü ve Gatti biyografisiyle birlikte Mitos-Boyut Yayınları’ndan çıkan oyun, tiyatro dünyamızın Armand Gatti ile ilk buluşması olma niteliğini taşıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...