Kadınlar. Savaş. Komedi, Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde (2/7/2011)
Oyun tanıtım sayfası: Kadınlar, Şavaş, Komedi ---------------------------------------------------
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Genç Tiyatro’nun “Kadınlar. Savaş. Komedi” adlı yeni oyunuyla, 9-20 Şubat 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyircilerle buluşuyor. Thomas Brasch’ın yazdığı oyun ekip çalışması ile yönetildi.
“Kadınlar. Savaş. Komedi”de, savaş sırasında kendisi gibi çamaşırhanede çalışan arkadaşı Klara ile birlikte, cepheye nişanlısını aramaya giden Rosa, askerler tarafından tacize uğramış ve en yakın arkadaşı tarafından bile "ahlaksız" ilan edilmesine neden olacak seçimler yapmıştır. Zaman değişse de, kurallar değişmeyecek ve savaştan yıllar sonra; başka bir zamanda, başka bir hayatı süren iki çamaşırcı kadının hikâyesi Rosa ve Klara ile kesişecektir.
Çevirisini Sibel Arslan Yeşilay’ın, dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, ışık tasarımını Murat İşçi’nin, hareket düzenini Senem Oluz’un, sahne uygulamasını Sırrı Topraktepe’nin, kostüm uygulamasını Onur Uğurlu’nun yaptığı oyunda, Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen rol alıyor.
Yazan: Thomas Brasch Çeviren: Sibel Arslan Yeşilay Yöneten: Ekip Çalışması Dramaturg: Sinem Özlek Işık Tasarımı: Murat İşçi Hareket Düzeni: Senem Oluz Sahne Uygulama: Sırrı Topraktepe Kostüm Uygulama: Onur Uğurlu
Şubat 2011 Oyun günleri: 9 Şubat 15.00 / 20.30 10-11 Şubat 20.30 12 Şubat 15.00/ 20.30 13 Şubat 15.00 16Şubat 15.00/ 20.30 17-18 Şubat 20.30 19Şubat 15.00/ 20.30 20 Şubat 15.00 Fatih Reşat Nuri Sahnesi Gişe Tel: 0212 526 53 80
OYUN"UN HİKAYESİ;
Bir “Genç Tiyatro” projesi olarak, ikisini sahnede izleyeceğiniz dört kadınla yolculuğuna başlayan; tasarımcıları, teknik ekibi ve destek verenleriyle kalabalıklaşarak seyirciye ulaşan “Kadınlar. Savaş. Komedi”; koca bir savaşın tarihi ve başkalarının kirli çamaşırları arasında kaybolmuş iki kadına hikayelerini anlatacak bir oyun alanı açmak üzere yola çıktı.
Savaşları çıkartan, “kahraman” ya da “suçlu” nun kim olduğuna karar veren, “güzel”, “çirkin”, “doğru”, “yanlış”, “ahlaklı”, “ahlaksız” gibi tüm kavramların tanımlarını yapan, kısaca kişisel ve toplumsal tarihlerimizi kurgulayan “erk-ek düşüncesi”ni var edenin sadece erkekler olmadığının ispatı olarak, tüm rollerin kadınlar tarafından oynandığı bu oyun alanında kahramanlarımız Rosa ve Klara; hem yargılayan hem suçlu, hem kurgulayan, hem oyuncu olarak yerlerini aldılar.
Savaş alanını, sadece savaşın kendine özgü yıkıcılığından ötürü değil, aynı zamanda iki kadının hikayelerini anlatacakları oyun alanını; somut olarak kuralları erkekler tarafından belirlenmiş “erkek işi” bir oyunun alanına çevirdiği için önemsedik.
Kadınlar arası bir güzellik yarışından ve erkeklerin en güzel kadını elde etme kavgasından çıkmış bir savaş olarak kitaplara geçen Troya Savaşı’ndan çıkıp, kadınların hikayesinin orta yerine dalan ve kendi hikayesini anlatmak için bile bir suflöre ihtiyaç duyan Pandaros pek çok şeydi; ama bizim için en çok da ihtiyaca göre şekilden şekle giren nisyan ile malûl tarih bilincimizin cisimleşmesi.
Ezberlenmesi gerekeni hatırlatan Suflör-oyunumuzun yegâne gerçek erkeği-; perde arkasında kimliksiz bir ses olarak kaldı ve kendi korunaklı yerinden hiç ayrılmadı.
Bizce Rosa’nın I. Dünya Savaşı sırasında geçen “gerçek” hikayesi, onu “ahlaksızlık” olmakla yargılayan, buna şahitlik eden arkadaşı Klara”nın, başka bir zamanda başka bir çamaşırhanede, bu kez “yargılanan” rolünü oynayabilmesi, “gerçek”leri, “anlatı”lar arasında bulanıklaşan bu iki kadın hakkında, gözden kaybedilmemesi gereken şeylerdendi.
“ Genç Tiyatro” oyun kurmak için özgür bir alan, Thomas Brasch’ın klasik metin yapısından hayli uzak, boş alanlarla dolu oyunu “Kadınlar. Savaş. Komedi” de; tanıdık bir hikaye verdi bize. Biz bir oyun oynadık, hep birlikte, oyunu kimin kurduğu ile ilgilenmeden.
Oyunu kuran biz miydik? Anlatıldığı gibi miydi hikayelerimiz? Gerçeği, bizi masum kılacak hikayelere çevirmezsek hayatta kalabilir miydik?…Bunun yanıtını hayatta aramayı seçtik.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...