Bu hikaye herkes için… Anne-babalar da bu büyüye kapılacak…
Fabrika Sanat olarak, bu sezon geç de olsa, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığımız maddi destekle çıkardığımız “Sihirli Anahtar” adlı çocuk oyunumuzu sahnelemeye başladık. İstanbul’da birçok belediyenin kültür merkezinde ve Bakırköy’de Büyülü Sahne’de oyunumuzu seyirciyle buluşturma fırsatı yakaladık. Nisan ayı içinde Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde sahne alacağız. Ayrıca 23 Nisan haftasında, yaklaşık beş günlük bir Denizli turnemiz olacak. İstanbul dışındaki çocuklarla da birlikte oyun oynayacağımız düşüncesi, bizi şimdiden heyecanlandırmaktadır.
Yönetmenimiz ve dramaturgumuz Eda Çatalçam’ın yönetiminde ekibimiz yoğun bir prova süreci geçirdi. Devlet Tiyatroları repertuarına da girmiş olan “Sihirli Anahtar” adlı metnim, prova sürecinde, oyuncuların doğaçlamaları ve Eda Çatalçam’ın dokunuşlarıyla geliştirilerek sahneye taşındı.
Vasatın altında birçok çocuk tiyatrosunun cirit attığı ve bu yüzden de anne-babaların çocuklarını tiyatroya götürmeden önce iki kere düşündüğü şu günlerde, işimizi olabildiğince iyi yapmak için çok çaba sarf ettik. Aslında henüz ikinci sezonunu yaşayan yeni bir tiyatroyuz. Fakat her birimiz yıllardır farklı tiyatrolarda birçok projede yer aldık. Hatta yer almaya devam ediyoruz. Bu nedenle, tiyatronun işçiliği söz konusu olduğunda, birlikte üretimde bulunabileceğimiz deneyimli ve bir o kadar da birikimli yol arkadaşlarımız var. Bizim için tiyatro kolektif bir sanattır. Aslında bunu herkes söylüyor, hatta dilinden düşürmüyor; fakat çok az kişi “kolektif sanatın” sözlük anlamına uygun çalışıyor. Dekorda, kostümde, ışıkta, müzikte, koreografide işi, bilenlere bıraktık. Özgün tasarımları oyunumuzun rengini değiştirdi. Oyuncular, karakterleri hakkındaki kendi buluşlarını masaya koydu. Herkes, yazarın ve yönetmenin söylemek istediği şeylere kendininkini ekleyebildi ve ortaya bambaşka bir ürün çıktı. Tabii burada en çok yönetmenimizin başı ağrıdı. Prova sürecinde, bu kadar çok malzemeyi birleştirerek bütüne ulaşmanın formülleriyle boğuşan o oldu.
Oyunumuz hayal dünyasında geçiyor. “Hayal dünyasını nasıl sahneye taşırız?” sorusuna cevap ararken, cevabı çocuklardan almaya karar verdik. Bir ilköğretim okulunun öğrencilerinden, annemin ve onun değerli öğretmen arkadaşlarının yardımıyla hayal dünyası temalı resimler çizmelerini istedik. Elimize yüzlerce resim ulaştı. Tasarımcılarımız dekor ve kostümleri hazırlarken, bu resimlerden ilham alarak hayal dünyasını sahneye taşıdı.
Kaan Mete arkadaşımızın bestelediği ana şarkımızı değerli sanatçımız Feyza Eren seslendirdi. Bu önemli projemizde bizi yalnız bırakmadığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz. Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği’ne (ÇOGET) projemize başından beri verdiği manevi destek için teşekkür etmek istiyoruz. Aslında bu projeye o kadar çok kişinin eli değdi ki; burada isimlerini anmaya kalkarsam yazım epey uzayacaktır. Bize el veren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onların enerjisini biz sahnedeyken çocuklar hissediyor.
Fantastik bir dünyaya girmeye hazır olun. Bu hikaye herkes için. Anne babalar da bu büyüye kapılacak. Bütün dünya, bombaların altında haritadan silinmek üzereyken, Hayalis’de Salça’nın öncülüğünde dünyanın kaderi belirleniyor. Çocukların, bir an önce büyük insan gibi düşünüp, çocukluğunu unutmasına neden olarak, dünyayı yok olmanın eşiğine taşıyan Bogida’yı, Sihirli Kapı’ya, sadece onu daha küçük bir çocukken hayal etmiş olan Salça hapsedebilir. Hayal kahramanlarından Pako, kapının anahtarı olan Sihirli Anahtarı, son anda, hayal dünyası ve gerçek dünya arasındaki geçitler olan kitaplarla Salça’ya ulaştırmayı başarmıştır! Salça’ya bu zorlu macerasında sadece hayal kahramanları, çocuklar ve yetişkinlerden de yalnızca Bogida’nın çocuk kalmalarını bir türlü engelleyemediği sanatçılar yardım edebilir. Tek umudumuz çocuklar ve çocuk kalabilenlerde.
Oyunumuzun künyesiyle yazımı sonlandırmak istiyorum. Yazan İnan Ambarkütük, yönetmen-dramaturg Eda Çatalçam, müzik Ali Kaan Mete, dekor Selim Keleşoğlu, kostüm Günsu Engin, ışık Coşkun Yel, koreografi Eren Ambarkütük, oynayanlar Cengiz Güleryüz, Eren Ambarkütük, Emsal Yeşilbingöl, Yelda Alp, Hafize Başak.
www.fabrikasanat.com ‘da oyunlarımızın ayrıntılarını ve oyun programımızı bulabilirsiniz. Herkese bol tiyatrolu bir ömür diliyorum. Yaşasın tiyatro.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...