İskele Kültür Ve Sanat Derneği dört yıldır tiyatro alanında büyük ve etkili faaliyetler yapıyor. Dört yıl önce Bekirpaşa Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Sami Yakar ve İngilizce Öğretmeni Bilen Kılıç önderliğinde birkaç tiyatro sevdalısı genç bir araya geldi. Bunlar, bölgedeki büyük bir boşluğu doldurmak, büyük bir eksikliği gidermek istediler. Tiyatro yapmak istediler. Çünkü bu bölgede tiyatro olayı yok denecek kadar azdı. Karpas bu anlamda çok öksüzdü. Şehirlerden tiyatrolar da pek gelmiyordu doğrusu. Çareyi kendi tiyatrolarını kurmakta buldular.
O kadar zor şartlar vardı ki bunu başarabilmeleri mümkün değildi. Hepsi de amatördü. Okullarda öğrenci iken aldıkları tiyatro bilgilerinden fazla bir sermayeleri yoktu. Öğretmen olanların da okul müsamerelerinde kendilerine okul idaresi tarafından mecburiyetten verilen bir tiyatro yönetmenliğinden öte tecrübeleri yoktu.
Ama onlarda öyle bir malzeme vardı ki, her zorluğu kolaylıkla yenebileceklerdi onun sayesinde: Tiyatro sevdası, tiyatro aşkı, tiyatro sevgisi…
Hepsi de gönüllü olarak İskele Kültür Ve Sanat Derneği’nin çatısı altına girdiler. Hem de tek kuruş ödenek almadan. Kendi imkânlarıyla her çalışmaya Mağusa’dan gelip gittiler İskele’ye. Dernek Başkanı da bu gençlere sahip çıktı. Onlara imkânlar tanıdı. Tabii olumlu, güzel işler yapılınca belediye başkanı da yalnız bırakmadı onları.
Yaklaşık 4 yıldır, “Kadınlık Bizde Kalsın”, “İki Geri Birileri”, “Papaz Kaçtı” gibi komedi oyunlarıyla adını KKTC'de duyuran İskele Kültür Ve Sanat Derneği Tiyatro Kolu (İS-DER) bu seneki yeni tiyatro sezonunda yine çok güzel bir komedi ile tiyatroseverlerin karşısına çıktılar.
Bu sene bir uyarlama ile seyircilerine perde dediler: “NERDESİN NECATİ?”
“Nerdesin Necati” Oyununu Rus yazar Valantin Katayev yazdı. 2 perdelik bir uyarlama olan oyun, tür olarak bir durum komedisi. Oyun, Türkiye’de “Bu Gün Git Yarın Gel” adıyla biliniyor.
“Nerdesin Necati” KKTC'de ilk defa 4 Mart 2011'de Cuma akşamı, Yeniiskele AKM Salonu'nda oynandı. KKTC genelinde birçok yerde turneye çıktı. Ve izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Karpas, Gazimağusa, Serdarlı, Güzelyurt gibi yerlerde oynandı. 6 Mayısta Girne’de ve yine Mayıs ayı içerisinde Lefkoşa’da oynanacak. Bitmiyor, oyun 12 Mayısta İzmir’de 3. Geleneksel Menemen Tiyatro Festivali’ne katılacak. Oyunu, Sami Yakar yönetiyor.
Oyunda, bürokrasinin sebep olduğu olumsuzluklar komik bir dille işleniyor. Görevine bağlı bir memur ve onun görevini yerine getirebilmek için söylediği küçük bir yalan, büyük bir karmaşaya ve komik olayların meydana gelmesine sebep oluyor. Toplumdaki tanıdık karakterleri bulabileceğiniz bir oyun…. Gülerken düşündüren ve sorgulatan bir oyun…
Oyunda 11 amatör oyuncu rol alıyor. Bunlar: Aysel Alihan, Kürşat Sekmen, Özlem Partalcı, Hasan Sirhan, Mert Partalcı, Murat Sirhan, Bilen Kılıç, Ceren Boyacı, Ülkü Nereli, Görsel Güneysoy, Arzu Akejder; Suflör görevini Erol Bingöl yaparken, Ses, Müzik Efek ve Işık, Burak Gülnihal tarafından üstlenilmiş.
Oyundaki tüm görevliler performanslarını en üst derecede sergiliyorlar. Öyle ki amatörce çalışan ekip, amatörlüğü çoktan aşmış. Profesyonellerden hiç farkları kalmamış. Dekor, kostüm ve sanatçıların oyun güçleri bunu ispatlıyor.
Özellikle Bilen Kılıç üstlendiği tüm rollerde büyük bir başarı sergilerken, seyircilerden tüm övgüleri almayı hak ediyor.
Yine Murat Sirhan, Ceren Boyacı, Mert Partalcı, Hasan Sirhan oyun güçlerini en üst seviyede ortaya koyan oyuncular oluyor.
İSDER, sadece Kıbrıs’ta değil Türkiye’de de dikkatleri çekiyor. Bu sene iki oyunları Türkiye Lions Tiyatro Ödüllerini veren Direklerarası Tiyatro Seyircilerince değerlendirmeye alındı. Bu oyunlardan biri ödüle layık görülürse buna hiç şaşırmayın. Çünkü Sami Yakar ve ekibi, çabaları ve uğraşlarıyla tüm ödülleri almayı hak ediyorlar.
Ben, “Neredesin Necati?” Oyununu ancak bu cumartesi günü izleyebildim. Oyuna o kadar bir istek vardı ki İskele’de seyircilerin karşısına bir kez daha çıktılar. İyi de çıktılar. Yoksa izleyemeyecektim. Benim için bir fırsat oldu. Keyifle izledim. Çok beğendim. Her şeyiyle güzel bir oyundu.
Oyun o kadar akıcı ve o kadar sürükleyici idi ki, iki saat olan süresinin nasıl geçip bittiğini anlayamadık. Hatta “Neden bitti ki?” demekten kendimizi alamadık.
Oyun sonrası konuştuğumuz yönetmen Sami Yakar, oyun için şunları söyledi: “ Geçen yıl “Papaz Kaçtı” oyunumuzla büyük beğeni ve takdir topladık. Bu, bizi daha iyi oyunlar çıkarmamız için kamçıladı. Amacımız, seyircimizle sanatın güzelliğini paylaşmak, onlarla bir gönül köprüsü kurabilmekti. Bir süreliğine de olsa onları, hayatın günlük sıkıntılarından uzak tutmak istedik.
“Nerdesin Necati” oyunumuzu da seyircilerin beğendiğini umuyorum. Aldığımız olumlu tepkiler bunu gösteriyor. Uzun bir çalışma programından sonra seyircilerimizin karşısına çıktık. Medeniyete giden yolda temel ışık kaynağı olarak tiyatroyu rehber edindik. Tiyatro sayesinde halkımızın yoluna ışık tutmaya çalışıyoruz. Bölgemizde büyük bir eksikliği olan tiyatroyu insanımıza tanıtmak ve sevdirmek istiyoruz. Her türlü zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen hayatı, sahneye taşımaya devam edeceğiz. Necati’yi aramaya devam ediyoruz. Onu ne zaman ve nerede bulup yakalayacağımızı biz de bilmiyoruz.”
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...