Seyyar Sahne Haziran'da Leylâ Erbil ve Oğuz Atay uyarlamalarıyla seyirciyle buluşuyor (6/1/2011)
2001 yılında kurulan Seyyar Sahne, bazı ortak projeleri yürüttüğü İTÜ Mezunlar Tiyatrosu topluluğunun 2004 yılında kendisine katılmasıyla genişledi. Kurulduğu günden bu yana klasiklerden (Gülünç Kibarlar-2001, Macbeth-2005, Cimri-2005) grubun kendi yazdığı veya uyarladığı metinlere (Sırat Öyküleri-2003, Dünyanın En Güzel Hikayesi-2004, Ben, Pierre Rivière... -2006, Vaiz-2007, Tehlikeli Oyunlar-2009, Çocukluğun Soğuk Geceleri-2010 gibi) pek çok gösterimle seyircisiyle buluşan Seyyar Sahne, hem metinlerle hem de seyirciyle kurmak istediği ilişki göz önüne alındığında daha çok araştırma ve keşif faaliyetlerinin yürütüldüğü bir “laboratuar tiyatrosu” gibi çalışmaktadır.
Seyyar Sahne bu amaçla, uzun zamandır yürüttüğü “anlatı-performans” araştırmaları kapsamında, “Leylâ Erbil'den İki Öykü” adıyla yeni bir gösterimle seyirci karşısına çıkıyor. Leylâ Erbil’in “Ayna” ve “Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu” adlı öykülerinden yapılan bu uyarlama, dilin imkânlarıyla oynayan bir yazarın sanatına, oyuncuların beden, ses ve nefeslerinin sınırlarını zorlayarak karşılık verme denemesi olarak tanımlanabilir. Seyyar Sahne’nin “Leylâ Erbil'den İki Öykü” adlı bu çalışması 9 ve 10 Haziran 20:00'de, İTÜ Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu'nda izlenebilir.
Seyyar Sahne’nin bir başka solo-performansı olan Oğuz Atay uyarlaması “Tehlikeli Oyunlar” ise yoğun istek üzerine 17 ve 18 Haziran 20:00’de yine İTÜ Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu’nda olacak.
LEYLÂ ERBİL’DEN İKİ ÖYKÜ (Tek perde, 55 dakika)
9 HAZİRAN PERŞEMBE 20:00 10 HAZİRAN CUMA 20:00
TEHLİKELİ OYUNLAR (İki perde, 130 dakika)
YOĞUN İSTEK ÜZERİNE EK GÖSTERİMLER 17 HAZİRAN CUMA 20:00 18 HAZİRAN CUMARTESİ 20:00
İTÜ Maçka Kampüsü, İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu (Salona nasıl ulaşılır?) Tam: 20TL, Öğrenci: 15TL Detaylı bilgi ve rezervasyon için: info@seyyarsahne.com veya 0531 696 41 09 NOT: Koltuk numaraları rezervasyon yaptırma sırasına göre verilir. Bilet satışları salon girişinde oyundan iki saat önce başlar. Gösterime 30 dakika kalana kadar bilete dönüştürülmeyen rezervasyonlar iptal edilir. Oyun günü yapacağınız rezervasyonlar ya da rezervasyon iptalleri için lütfen telefon etmeyi tercih ediniz.
OYUNLAR HAKKINDA…
Leylâ Erbil'den İki Öykü Seyyar Sahne, uzun zamandır yürüttüğü “anlatı-performans” araştırmaları kapsamında, “Leylâ Erbil'den İki Öykü” adıyla yeni bir gösterimle seyirci karşısına çıkıyor. Leylâ Erbil’in “Ayna” ve “Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu” adlı öykülerinden yapılan bu uyarlama, dilin imkânlarıyla oynayan bir yazarın sanatına, oyuncuların beden, ses ve nefeslerinin sınırlarını zorlayarak karşılık verme denemesi olarak tanımlanabilir. Seyyar Sahne’nin “Leylâ Erbil'den İki Öykü” adlı bu çalışması 21 Mayıs Cumartesi 20:00'de, İTÜ Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu'nda izlenebilir.
Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu Oyuncu: Aslı Işıltan Ayna Oyuncu: Gülden Arsal
Yönetmen: Celal Mordeniz
Seyyar Sahne’den Tehlikeli Oyunlar Oğuz Atay’ın, “Tutunamayanlar”ı bitirdikten kısa bir süre sonra yazdığı “Tehlikeli Oyunlar” romanı, Seyyar Sahne tarafından sekiz aylık yoğun bir çalışma sürecinin ardından seyirci karşısına çıkarılıyor. Son bir kaç yıldır hatırat (“Ben, Pierre Rivière...”-2006), kutsal metin (Eski Ahit - “Vaiz” - 2007) ve mesnevi (“Kuşlar Meclisi” - 2008) gibi “tiyatro dışı” metin türlerinin dramatik olanaklarını araştıran grup bu kez bir romanı tek kişilik bir oyun olarak sahneliyor.
“Tehlikeli Oyunlar”, Hikmet Benol karakterinin varoluş mücadelesi üzerinde şekillenen ve diyalogdan monologa, ben-anlatıcıdan tanrısal-anlatıcıya, mektuplardan günlüklere ve şiirlere, didaskalilerden kaleydoskopik görüntüler oluşturan bilinç-akışlarına kadar birçok yazın tekniği ve türüyle anlatım olanaklarının sınırlarının zorlandığı uzun soluklu bir romandır.
Seyyar Sahne uzunca bir süredir, hareket, ses ve nefesin objektif çözümlemeleri ve bu analizler yoluyla icrasını temel alan oyunculuk çalışmaları yürütmektedir. “Tehlikeli Oyunlar” bu araştırma ve çalışmaların doğal bir uzantısı olarak da görülebilir.
Konsept ve Yönetim: Celal Mordeniz Metni Düzenleyen ve Reji Danışmanı: Oğuz Arıcı Metni Düzenleyen ve Oynayan: Erdem Şenocak
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...