Öykü, şiir ve denemeleriyle edebiyatımızda İstanbul’u konu edinen Ziya Osman Saba’nın 1940’ların farklı yıllarında yazdığı ve “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adıyla kitaplaşan öyküleri, yazarın yaşamı ve şiirleriyle harmanlanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahneleniyor. Yazarın İstanbul’a duyduğu sevgiyi, özlemi, bağlılığı ve saygıyı buluşturduğu Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Hilmi Zafer Şahin’in oyunlaştırması ve Can Doğan’ın rejisiyle 19-30 Ekim tarihlerinde Şehir Tiyatroları’nın Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyirci karşısında. Oyun, bir yandan Ziya Osman Saba’yı yeni kuşaklara çok yönlü tanıtmayı amaçlarken, diğer yandan İstanbul’un geçmişten bugüne kaybolan ve yaşayan değerlerini paylaşıyor.
Ziya Osman Saba’nın yakın çevresinin yanı sıra, mekanları, simgeleşmiş yapıları, yaşam biçimleri ve insanlarıyla İstanbul’un anlattığı oyunda, İstanbullular için vazgeçilmez olanlara dün-bugün ilişkisinde tarihsel ve toplumsal değişim gözüyle değiniliyor. Oyunda, müziğin geleneksel ve çağdaş yaklaşımları buluşurken, İstanbul’un 100 yıla yayılan süreçte tınıları ve ritmi aktarılıyor, yaşanılan şehre sahip çıkmanın önemine dikkat çekiliyor.
Uğur Arda Aydın’ın yanı sıra, dönüşümlü olarak Can Doğan ve Samet Hafızoğlu’nun rol aldığı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi’nin sahne tasarımını Mehmet Emin Kaplan, kostüm tasarımı Eylül Gürcan, müziklerini Mertol Şalt, illüstrasyonlarını Ceylan Dökmen, video araştırma ve kurguyu Funda Köseoğlu, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu ve dramaturgluğunu Hilmi Zafer Şahin gerçekleştirdi.
İstanbullulara, İstanbul tutkunlarına ve İstanbul’u tanımak isteyenlere, edebiyatın coşkun ve zengin anlatımıyla geniş olanaklar sunan Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, 19-30 Ekim tarihleri arasında Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde izlenebilir.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...