İskele Kültür Ve Sanat Derneği'nden iki oyun birden: Çıkmaz Sokak ve Ahududu (KKTC) (2/13/2012)
İskele Kültür Ve Sanat Derneği bu sene bir ilki gerçekleştirerek bu sene iki oyun ile seyircilerinin karşısına çıkıyor.
Tiyatroyu derneğin amaçlarından biri haline getiren İskele Kültür Ve Sanat Derneği tamamen amatör bir ekipten kurulmuş olmasına rağmen kısa zaman içerisinde büyük başarılara imza atarak tiyatro alanında kendilerini KKTC’ye kabul ettirdiler.
Kadınlık Bizde Kalsın, Birileri İki Geri, Papaz Kaçtı, Neredesin Necati gibi komedi oyunlarıyla isimlerini duyurdular. Bunun dışında Türkiye’de çeşitli Uluslararası Tiyatro Festivallerine de katıldılar.
Dernek, bu sene bir ilki gerçekleştiriyor. Sami Yakar yönetmenliğinde aynı anda iki ayrı oyunu hazırlayarak seyirci karşına çıkmaya hazırlanıyorlar.
Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı tek perdelik dram olan “Çıkmaz Sokak” ile Joseph Otto Kesselring’in yazdığı iki perdelik komedi oyunu “Ahududu”yla seyirci karşısına çıkıyorlar. Çıkmaz Sokak’ta Mert Partalcı, Bilen Kılıç, Ceren Boyacı oyuncu olarak görev alırken, Suflör Murat Sirhan, Ses Işık Efekt Hasan Sirhan olarak belirlenmiş.
ÇIKMAZ SOKAK, Tuncer Cücenoğlu tarafından 1980 yılında yazılmış, dünyada birçok dile çevrilmiş ve sahnelenmiş, Türkiye’de birçok profesyonel ve amatör ekipler tarafından defalarca oynanmış bir oyun.
Oyun, işkence gibi evrensel bir konuyu ele alıyor. Bilindiği gibi işkence, ilk çağlardan modern insana kadar insanın insana acı vermek için kullandığı en yaygın yöntemdir. İşkence tarihi ve kullanılan yöntemlere baktığınız zaman bunun ne kadar acı bir durum olduğunu görürsünüz. “İşkence fiziksel veya ruhsal, göz korkutma, caydırma, intikam alma, cezalandırma veya bilgi toplama amaçlı insanlara ağır acı verme amaçlı edimlerdir.” diye tanımlanır. Oyunun ana teması da “işkence ve öç alma”dır.
Genç kız iken suçsuz yere işkenceye uğramış ve bu sebepten annesini, sevdiği erkeği ve kadınlığını kaybetmiş bir kadının yedi yıl sonra kendisine işkence eden kişiyle yüzleşmesidir. Ayni zamanda o kişinin şahsında düzeni, insanların zayıflıklarını, geçmişlerinin insanların kişilik oluşumundaki etkilerini, bir insanın zayıflıkları yüzünden görevinin verdiği gücü nasıl kötüye kullanabildiğinin sorgulanmasıdır. İnsanı insan yapan duygularla, insanı insan olmaktan çıkaran duyguların çatışmasıdır. Acı verme, sevme, korkma, korkutma ve acıma duyguları arasındaki gel-gitlerin yaşandığı bir oyundur.
Zevkle ve beğeni ile izleyebileceğiniz bir oyun Çıkmaz Sokak…
İskele Kültür Derneği Tiyatro Gubu’nun ikinci olarak hazırladığı oyun bir komedi olan Ahududu. Fakat seyirciyi aşırı heyecana götüren, güldüren ve korku veren bir komedi.
OYUNUN KONUSU: "Yaşlı, hamarat, tonton Müşfike ve Mürşide halalar, eski bir köşkte kendi hallerinde yaşarlar. Bir de onlarla yaşayan, kendini Enver Paşa zanneden Zeki…. Çevrede herkese iyilik yapmakla tanınır halalar… Kimsenin bilmediği kutsal bir görevleri vardır! Köşe yazarı, eleştirmen, entellektüel yeğenleri Adnan’ın tesadüfen ortaya çıkardığı bu “kutsal görev” kayıp yeğen halim olmayan Halim’in ansızın köşke gelişiyle daha da karmaşık hale gelir. Eve girip çıkan polisler… Ortalıkta dolaşan ahududu likörleri… Bakalım 13. Kim olacak???? Ahududu Oyununda Oyuncu olarak Kamil SALDUN, Özlem PARTALCI, Ceren BOYACI, Bilen KILIÇ, Ülkü NERELİ, Görsel GÜNEYSOY, Aysel ALİHAN, Burak GÜLNİHAL, Hasan SİRHAN, Mert PARTALCI, Arzu AKEJDER. Suflör, Hasan Güven, Ses, ışık, Büke Ada bulunuyor.
Oyunları yöneten Sami Yakar, zor şartlar altında çalıştıklarını ama ekipte bulunanların tiyatroyu çok sevdiklerinden dolayı zoru mutluluğa çevirdiklerini söyledi.
Yakar şöyle devam etti: “Yeni iki oyunla seyirci karşısına çıkıyoruz. Ekip olarak başlangıçtan bu güne kadar amatör ve imkanları sınırlı bir ekip olmamıza rağmen, seyircilerimize ep nitelikli oyunlar izlettirme gayreti içinde olduk. Sabırla ve özveriyle çalıştık. Seyircilerimize iki oyun hediye etmek istedik. Daha önceki oyunlarımız gibi, bu oyunların da beğenileceğini umuyoruz. Bizi yalnız bırakmayan tüm tiyatroseverlere teşekkür ediyorum.” İstedik ki hayatın aynası olan tiyatronun insanın ufkunu aydınlatıcı yönünü birlikte yaşayalım. Hayatı sahneye taşıyalım”
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...