Ben Bertol Brecht; Galada Dakikalarca Ayakta Alkışlandı (2/29/2012)
“BEN BERTOLT BRECHT”; GALADA DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDI!
Genco Erkal’ın “Ben Bertolt Brecht” adlı yeni oyununun galası, 28 Şubat Salı akşamı Muammer Karaca Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Galaya, Sumru Yavrucuk, Deniz Gökçer, Zeliha Berksoy, Osman Şengezer, Göksel Kortay, Mine-Ali Sirmen, Erol Keskin, Şemsi İnkaya, Ali Uyandıran, Hikmet Karagöz, Dilek Türker, Metin Uca, İsmet Üstekin, Engin Ayça, Gülsen Tuncer, Şebnem Özinal, Füsun Demirel, Arda Esen ve Keremcem’in de aralarında bulunduğu sanat dünyasından birçok önemli isim katıldı. Erkal’ın Bertolt Brecht’ın şiir, şarkı ve öykülerinden uyarladığı müzikli kabarede, Erkal ve rol arkadaşı Tülay Günal izleyenlerin hayranlığını kazanarak dakikalarca ayakta alkışlandı.
Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Ben Bertolt Brecht”; izleyiciyi, Kurt Weill, Hans Eissler, Paul Dessau ve Sarper Özsan'ın müzikleri eşliğinde dünyanın düzeni, kadının konumu ve savaş gibi konularda eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor. Usta oyuncu Genco Erkal’a sahnede Tülay Günal’ın eşlik ettiği müzikli kabare, piyanist Yiğit Özatalay’ın canlı performansı eşliğinde gerçekleştiriliyor.
Sahne tasarımını Ali Yenel, giysilerini Özlem Kaya, ışık tasarımını Yüksel Aymaz’ın üstlendiği oyunun koreografisini Tan Temel, Sernaz Demirel hazırlıyor. Brecht’in şiir ve öykülerini dilimize A. Kadir, Asım Bezirci, Ali Sait, Arif Gelen, Can Yücel, Gülen Fındıklı, Hasan Kuruyazıcı, Sevgi Soysal ve Zehra İpşiroğlu çevirirken, şarkı sözlerini Genco Erkal ve Tuncay Çavdar çevirdi. Yönetmenliği tiyatro duayeni Genco Erkal’a ait oyunun müzik yönetmeni ise, aynı zamanda müzikleri düzenleyen Emin Fındıkoğlu.
“Ben Bertolt Brecht” adlı müzikli kabarenin biletleri, oyunun sahneleneceği gişelerden veya Biletix’ten temin edilebilir.
Bilgi için: www.dostlartiyatrosu.com
ŞİMDİ BRECHT ZAMANI Genco Erkal
Şimdi Brecht zamanı diyorum. Marks’ın Dönüşü’nden sonra bu da Brecht’in Dönüşü olsun. Onun o sivri dilini özledik. Düşünmeyi keyfe, eğlenceye dönüştüren zekasını, gülmece dehasını özledik. İnsanın gözünü açan, ufkunu genişleten, sorduğu sorularla kışkırtan, uyaran, baştan çıkaran yazarımızı yeniden sahneye davet ediyoruz. Günümüz üstüne söyleyeceklerini dinleyelim. Bir de onun gözüyle bakalım Nereye Gidiyoruz?
Hınzır yazarımız sanki bugünleri, bizleri düşünerek yazmış kimi şiirlerini. “Baskının arttığı günlerde karar verdi bizimki/ ekmeğinden olmamak için/ ağzını sıkı tutacaktı” diyor. “İnsanların nasıl alınıp satıldığını gördüm/ insan pazarlarında” diyor. İsyan ediyor:
Bozuk adalet yeter artık. Acemi ellerde yoğrulan, iyi pişmemiş adalet yeter. Yeter dura dura bayatlayan adalet.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...