23. Ankara Uluslararası Film Festivali, devam ediyor (3/19/2012)
23. Ankara Uluslararası Film Festivali, Türk ve dünya sinemasından örnekler ve etkinliklerle devam ediyor.
Sergiler & Etkinlikler İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonunun, "Yaşam 8 Metrekareye Sığar mı?" başlıklı sergisi Behzat Ç ekibinin de katılımıyla 16 Mart’ta, Goethe Institut’ de açıldı. Ahmet Ağaoğlu'nun F Tipi cezaevlerindeki insanlık dışı koşulları kamuoyunun gündemine taşımayı amaçlayan fotoğraflarından oluşan sergi festival süresince ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Etkinlikler kapsamında ayrıca, Batı Sinemaları’nda Erkut Onart’ın “Hollanda’da 5 Yıl”, Kızılırmak Sinemaları’nda ise, İbrahim Demirel’in “ Türk Sinemasının Kayan Yıldızları” fotoğraf sergileri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Festival’in diğer bir etkinliği, “Cahit Berkay’la Geçmişten Günümüze Film Müziği Yapım Süreci ve Teknikleri” Atölye Çalışması, Cahit Bey’in, öngörülemeyen nedenlerle katılamaması sonucu son anda iptal edildi.
Bahçeşehir Üniversitesi Kısa Film Atölyesi (Alman Kültür Merkezi 10 – 17:30) Gezici İletişim Atölyeleri VYZ bünyesinde Z. Tül Akbal Süalp, Erkan Büker ve Cüneyt Korkmaz, tarafından gerçekleştirilen ve 3 gün boyunda devam edecek olan kısa film atölyesinin ilk gününde, `Temsil ilişkisi`, `Toplumsal cinsiyet rolleri`, `İktidar`, `Mülkiyet`, `Toplumsal çatışmalar`, `Azınlık-çoğunluk ilişkileri` gibi etkenlerin `Sinemada anlatım ve aktarım` üzerindeki etkileri tartışıldı. Film yapanın kendi gözünden ve bulunduğu konumdan , kendi bakış açısıyla yaptığı filmlerde - belgesel filmlerde dâhil olmak üzere - tam olarak nesnel bir bakış açısının mümkün olamayacağını belirten ekip, dünya görüşü ve film yapma tekniği arasındaki ilişkinin birbirinden ayrılamaz olduğunu vurguladı.
Gösterimlerden Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün onsekiz günde devrilmesini sağlayan halk direnişi, 2011’in gündeminden hiç düşmedi ve filmlere konu oldu. Altı filmlik bir seçkiyle Mısır sokaklarının nabzını tutan festivalde, bu filmlerden biri, Mısır asıllı Amerikalı yönetmen Hesham Issawi’nin 2010 yapımı, Kahire’den Kaçış. Filmin festivaldeki ilk gösterimi 17 Mart’ta yapıldı.
Mısır Sinema Merkezi Başkanı ve yönetmen Magdy Ahmed Aly’nin de, ilk kez Ankara seyircisiyle beraber izlediği film, Mısır`da Müslüman ve Hıristiyan iki kişinin aşkını anlatıyor. Film ardından yapılan söyleşi de Aly, bu anlamda da filmin, Mısır`da bir tabuyu gözler önünde serdiğini belirtti . Aly ayrıca, utanç verici bir şekilde hala tabu olan, böyle bir konuyu kendine dert edinen filmin çekimleri için, hükümet tarafından izin verilmediğini ve filmin Kahire sokaklarında izinsiz çekildiğini de ekledi.
‘Aşk ve Devrim’ in 17 Mart’taki gösterimine, filmin yönetmeni Serdar Acar, oyuncular Derya Durmaz ve Gün Koper` de katıldı. Gösterim sonrası gerçekleştirilen söyleşi de, seyircilerin, öncelikle filmi görsel olarak çok beğenildiği dile getirildi. Yönetmenin senaryo yazma sürecine dahil olup olmadığı sorusu üzerine yönetmen, filmin ‘2 Yol’ isimli bir projeden, bir devrimci öyküsü üzerine hazırlandığını ve senaryonunun çekim ve kurgu aşamasında geliştirildiğini belirtti .
Söyleşi, Serdar Acar’ın, ‘’80’lerin karanlığında sivil bir direniş olarak başlayan Ankara Film Festivali’nin devamlılığı için, Ankaralıların desteğini istiyorum’’ sözleriyle sona erdi.
Mehmet Çavus’un, ‘Kutluğ Ataman’ adlı filminin festivaldeki ilk gösterimi de 17 Mart’ta yapıldı. Yönetmen film sonrası yapılan söyleşide, öncelikle filmin 222 dakikalık versiyonu kısaltarak, festivalde gösterime uygun hale getirdiğini belirtti. Ataman’ın çağdaş sanat alanında çok fazla çalışma olmadığını vurgulayarak, eğitim amaçlı, kalıcı bir eser bırakmak adına projeye sıcak baktığını söyleyen Çavuş, çalışmalarında genelde hikaye olmadığını belirtti.
‘Canavarlar Sofrası’nın 17 Mart gösterimine yönetmen Ramin Matin ve yapımcılar Emine Yıldırım ve Oğuz Kaynak katıldı. Filmin karanlık çekimleri üzerine seyircilerden gelen ‘’Filminize, ilk distopik Türk Filmi diyebilir miyiz?’’ sorusuna yanıt olarak Matin ‘’ Emin değilim ama kimliksiz bir evren yaratmaya çalıştık o nedenle, mekanın Türkiye olarak algılanmaması için, filmi yabancı bir dilde çektik, dış dünyanın tasvirlerini ileri itip, mümkün olduğunca dramatize etmemeye çalıştık’’ dedi.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...