2. İstanbul Küçük Harfler Büyük Düşler Festivali Atölyeleri (10/4/2012)
2nd ISTANBUL INTERNATIONAL "KÜÇÜK HARFLER BÜYÜK DÜŞLER" (SMALL LETTERS, BIG DREAMS) THEATER FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH, OCTOBER 4-14, 2012
Festival Atölyeleri
2011 yılında birincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Küçük Harfler- Büyük Düşler Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ dünyanın birçok bölgesinden gelen tiyatro gruplarıyla tarihi yarım adayı renk cümbüşüne dönüştürmüştü. 4-14 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz ‘2. Küçük Harfler-Büyük Düşler Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ yine birbirinden ilgi çekici gençlik ve çocuk tiyatrolarını bir araya getiriyor. İran, Çin, Polonya, Sırbistan,Azerbaycan ve Türkiye festivale değişik kültürden oyunlarla renk katacaklar.
4 Ekim’de Aksaray Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde Mask-Kara Tiyatrosu’ nun Yılmaz Güney’ in kitabından oyunlaştırdığı ‘Salpa’ adlı eserle açılacak festivalde, Torium Alışveriş merkezi başta olmak üzere,Cadde Bostan Kültür Merkezi, Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi, Kenter Tiyatrosu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Erol Günaydın Sahnesi, tiyatro severlere birbirinden güzel oyunlarla perdelerini açacak.
Festival kapsamında ayrıca çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşiler mevcut. Başta festivalin onur konu olan Camal Seyidakmatova’nın gerçekleştireceği “Meditasyon Metodu İle Role Girme”,(8 Ekim 2012 Saat: 14:00-17:00, 09-10 Ekim 2012 Saat: 19:00-22:00) Cevdet Bayram’ın “Tiyatro ve Yaratıcı Drama Tekniklerinin Müfredat İle İlişkilendirilmesi”, (12 Ekim 2012 Saat: 19:00-22:00) Şirin Öten’in “Masallarla İstanbul”, (14 Ekim 2012 Saat: 11:00-12:30) Halit Karaata’nın "Oyun Kuramı” (14 Ekim 2012 Saat: 17:00-21:30) başlıklı atölye çalışmaları, ayrıca “Çocuk Tiyatrosu Nasıl Yapılmalı ?” başlıklı Pedagog M.Ümit Görgülü, YRD.DOÇ.DR.Nihal Kuyumcu, Nilbanu Engindeniz, DR.Rasim Aşın’ın katılımıyla gerçekleşecek bir de söyleşi mevcut.
Festivalde, Camal Seyidakmatova’nın “8 Ekim 2012 Saat: 14:00-17:00 ve 09-10 Ekim 2012 Saat: 19:00-22:00” tarihlerinde gerçekleştireceği üç faklı atölye tarihi mevcut. Bu atölyelerde meditasyon metodunun inceliklerini ve bu metodun oyunculuğa katkısının nasıl olcağı üzerine yogunlaşılacak. Bu sayede oyunculuk sanatı ile uğraşan atölye katılımcılarına bir “role” hazırlanırken faklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Cevdet Bayram’ın “Tiyatro ve Yaratıcı Drama Tekniklerinin Müfredat İle İlişkilendirilmesi” başlıklı atölye çalışması ise ilkokul öğretmenlerini hedef alıyor. Atölye çalışması; son dönemde yapılan değişikliklerle birlikte mevcut eğitim sistemi içinde öğretmenlerimizin öğrencilerine kalıcı bilgiler sağlaması adına “uygulamalı” çalışmaları derslerinde nasıl kullanabilecekleri hakkında önemli bilgiler aktarıyor. İşlenen derslerin öğrencilerde kalıcı hale gelmesi, okullarda yapılan gösterilerin niteliklerinin artması ve öğrencilere faydalı hale getirilmesi atölyenin kazanımları arasında. Şirin Öten’in “Masallarla İstanbul” temalı “Yaratıcı Drama” atölyesi 9-12 yaş aralığına hitap ediyor. Atölye çalışmasına katılan çocukların içinde yaşadıkları kente dair tarihi bilgileri yaratıcı drama yöntemi ile öğrenmeleri ve kalıcı hale getirmeleri hedefleniyor. Halit Karaata’nın "Oyun Kuramı” başlıklı atölye çalışmasında ise oyunculuk sanatı ile uğraşan katılımcılara “oyun kuramı ve oyunsuluk” kavramlarıyla ilgili uygulamalı çalışmalar gerçekleştirilecektir. Ayrıca “Çocuk Tiyatrosu Nasıl Yapılmalı ?” başlıklı söyleşide çocuk tiyatrosu alınında uzman isimlerle birlikte gerçekleşerek, bu alan üzerinde söyleşiye katılacak katılımcılarla nitilekli tatrıtşmaların ve bilgi paylaşımlarının yapılması amaçlanmakta.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen festivalin hedeflediği en önemli kazanımlardan biri ülkemizdeki çocuk ve gençlik tiyatroları alanında yapılan çalışmalara katkı sunmak ve İstanbul’da yaşayan çocuk ve genç seyircileri farklı kültürlerin, farklı ülkelerin tiyatro anlayışıyla buluşturmak.
Not: Festival kapsamında söyleşi ve atölye çalışmaları Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecektir. Atölye çalışmaları çeşitli kişi sayıları ile kısıtlı olduğundan festival organizasyonu ile iletişime geçilmelidir. (0212-621 81 87)
Festival Onur Konuğu: Kırgızistan – Camal Seyidakmatova Türkiye: Nilbanu Engindeniz Festivalin Teması: Özgürlük ve Adalet
TOBAV(Tiyatro opera Bale Çalışanları Vakfı) TO-DER (Tiyatro Oyuncuları Derneği) OYÇED (Oyun yazarları ve Çevirmenleri Derneği) IATA (International Amateur Theatre Association), FIA gibi meslek örgütlerinin de desteklediği, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen, festivalin resepsiyonu 7 Ekim Pazar günü saat 19:00 da Cemal Reşit Rey Konser salonunda yapılacak. Katılımcı grupların ve onur konuklarının plaketlerinin sunulacağı resepsiyonda festival özel etkinlikleri de izlenebilecek.
Festival oyunları,Başta Torium alışveriş Merkezi olmak üzere İstanbu’lun muhtelif sahnelerinde sergilenecektir. İyi Seyirler İstanbul
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...