Oyuncu Tayfası'ndan bir Necip Fazıl Kısakürek oyunu: Püf Noktası (10/10/2012)
Oyun Galası 11 Ekim Perşembe Saat:20.30’da Bahçelievler- Nurettin Topçu Kültür Merkezi’nde
Bu sezona 6 Farklı oyunla başlayan Oyuncu Tayfası'nın en gözde eseri şüphesi Necip Fazıl'ın 2002 yılında piyasaya sürülen son Tiyatro eseri, eser ilk kez Oyuncu Tayfası tarafından sahnelenme özelliği taşıyor.
Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatının önemli simalarından olup, yaşadığı sürece hâl ve hareketleriyle, söz ve fiilleriyle toplum hayatında belirleyici olmaya çalışmıştır. Bu proje Necip Fazıl Kısakürek'in toplum tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamayı hedefliyor. Türk Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarından Necip Fazıl Kısakürek'in Püf Noktası eseri, öncelikle Türkiye'de profesyonel olarak ilk kez sahneleneceği özelliğini taşımaktadır. Eser, Edebiyat-Sanat-Siyaset ve Medya düzeninin çarpıklığı ve Cemiyet hayatının kabul edilemeyecek yönlerine bir özeleştiri niteliğindedir. Eser 70'li yılları yansıtmasına karşın günümüz dünyasına da ayna tutmakta ve toplumsal birçok yaraya parmak basmaktadır. İzleyiciyi güldürürken, aynı zamanda hayatın Püf Noktalarını arama konusunda düşünmeye de sevk eden Necip Fazıl'ın ölümünden sonra basılma fırsatı bulmuş son tıyatro eseri olan "Püf Noktası", toplumsal bir ironi örneğidir.
İlk kez bir Necip Fazıl oyunu sergileyecek olan Oyuncu Tayfası, üstadın ince espri anlayışı ve kıvrak zekâsının ispatı olan bu oyunu, aynı zamanda Türkiye'de de ilk kez sahneye koymaktan kıvanç duyuyor.
"...Her şey püften, her şey püften… Bu dünyanın püf olmayan biricik tarafı, işte asıl püf olmayan büyük hayatı ihtar etmesinden ibaret."
Cemiyet hayatından, bozuk düzenden, hakkın haklıya verilmemesinden bıkmış, düzene bir türlü ayak uyduramayan şair Recep Kafdağlı “Ya ol, ya öl!” deyiminden yola çıkar ve ”OL”amayanların “ÖL”mesi gerektiği düşüncesiyle; olamadığı için ölmeyi tercih eder. Bunu da başaramayan şair şans eseri "OL"uverir . Bir anda ülkenin kilit isimlerinden biri haline gelir. Fakat bir sorun vardır; aslında "olduğu", "olmak istediği" midir? Mutluluğunu sağlayacak olan, içinde bulunduğu sahte durum mudur?
Recep Kafdağlı, içinde bulunduğu düzenin çarpıklıklarını, başkalarının "püf noktaları"nda ararken kendi "püf noktası"nda bulur ve aslında her şey bir 'PÜF'ten ibarettir. Oyunun baş kahramanının kendi içinde yaşadığı ikilemler ve çatışmalar, toplumun belli kesimlerine yapılan göndermelerle toplumsal mesajlara dönüşür.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...