SİNEMA PERDELERİNDE SON DERECE ÇARPICI, GERÇEKÇİ
VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR YAPIM :
‘ZİNCİRBOZAN’
13 NİSAN 2007’de SİNEMALARDA
Türkiye’ nin 1980 yılında içine çekildiği tuzağın hikayesi olan ZİNCİRBOZAN ile
Türk siyasi tarihinin karanlık dönemi ilk kez mercek altına alınıyor!
Senaryosunu Radikal Gazetesi’nin güçlü kalemlerinden Avni Özgürel, yönetmenliğini genç kuşağın başarılı temsilcilerinden Atıl İnaç’ın yaptığı ZİNCİRBOZAN filmi, 13 Nisan’da vizyona giriyor. Görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki’nin gerçekleştirdiği film, 12 Eylül 1980 döneminin iç yüzünü tüm çarpıcılığı ve gerçekçiliği ile gözler önüne seriyor. Çok geniş bir oyuncu kadrosunun yeraldığı filmde, dönemin siyasi karakterleri olan Bülent Ecevit’i Bülent Emin Yarar; Süleyman Demirel’i Haldun Boysan; Kenan Evren’i Suavi Eren; Turgut Özal’ı İsmail İncekara canlandırıyor.
Ayşe Tunaboylu’nun Nazmiye Demirel; Suna Selen’in de Rahşan Ecevit karakterlerini oynadığı filmde, Ege Aydan, Mehmet Ali Nuroğlu, Emre Karayel, Türkü Hazer, Volga Sorgu, Ahmet Saraçoğlu, Erdem Akakçe, Ken Dakan ise terörün arka planında yeralan karakterlerden bazıları...
FİLM HAKKINDA
Bir Tarih; 12 Eylül 1980 ve bir tarihin iç yüzü...
“ZİNCİRBOZAN” 1980 öncesi terör ve şiddet olaylarının tırmanmasında birinci derecede rol oynayan istihbarat örgütlerinin faaliyetlerini cürretkar bir şekilde işliyor.
“Askerleri demokrasiye müdahale noktasına getiren bu tablonun arkasında uluslararası bir hesap vardır. Yunanistan’ın NATO’ya geri dönüşüne Türkiye olarak koyduğumuz veto, Amerika’nın Rusya’ya karşı geliştirdiği askeri stratejiyi çökme noktasına getirmiştir. Amerika ne pahasına olursa olsun Türkiye’nin vetosunu kaldıracaktır. “Netekim” Eylül 1980’de veto kaldırılmıştır da. Bunun bedeli askıya alınan demokrasi, sürgüne gönderilen liderler, kaybedilen özgürlükler ve pek çok can olmuştur.
Zincirbozan Türkiye’ nin 1980 yılında içine çekildiği tuzağın hikayesidir.
Bu süreçte kullanılan eylemci kadroların ve terörün arka planında yer alan karakterlerin gerçek hikayesi Türkiye’ de ateşli tartışmalar yaratıcaktır! ”
Yönetmen Atıl İnaç’ın gözüyle ZİNCİRBOZAN...
ZİNCİRBOZAN’ın yönetmeni Atıl İnaç filmle ilgili görüşlerini şöyle aktarıyor; “Gerekçelerin nedenlerden ayrıldığı bir yapım ZİNCİRBOZAN. Gündemdeki toplumsal gelişmelere de yakın siyasi tarihimizdeki olaylara da hep gerekçeleri üzerinden bakmaya alışmışız. Darbe geldi, çünkü terör kudurdu, toplum sağ-sol diye kutuplaştı, siyaset tıkandı, vs. vs diye açıklamaları duyageldik. Halbuki bu sayılagelenlerin hepsi gerekçe, hiç biri neden değil. Hiç bir toplum nedensiz birbirine düşmez, dış mihraklar nedensiz “düğmeye basmaz”. ZİNCİRBOZAN 12 Eylül darbesinin asıl nedenini anlatma iddiasında bir yapımdır. Bir darbenin nasıl tezgahlandığının hikayesidir.
Filmdeki karakterlerin tamamı eylemlerinin doğru olduğuna samimi olarak inanan karakterler. Ne var ki, sağcı solcu ile karşı karşıya, asker siyasetçiyle karşı karşıyadır. Doğrunun bu kadar görece olmasının ne kadar tehlikeli olduğunu görüyoruz. Toplumun ne kadar dolduruşa ve provokasyona açık olduğunu, doğru olduğuna kanaat getirdiğimiz fikirler adına başkalarına ne kadar gaddar olabildiğimizi anlıyoruz.
Yönetmeni olarak bence ZİNCİRBOZAN, 12 Eylül gibi siyasi bir hikayeyi ideolojik amaçlar ve şartlanmalardan sıyrılmış bir objektivite ile ele alan ve dikkatle izlendiğinde oldukça derin tartışmalara yol açacak cürretkar bir içerikle anlatan bir filmdir. Türkiye çeşitli nedenlerle bu tuzağa bir kaç kez düşmüştür. Yakın gelecekte benzer tuzaklara yeniden çekilmeye çalışılacak gibi görünmektedir. Umarız çok tehlikeli bu tuzağa işaret etmenin izleyicide bir yankısı olur.
FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Atıl İnaç
Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki
Senaryo: Avni Özgürel
Yapımcılar: Mehmet Karaca, Ayfer Özgürel, Avni Özgürel
Yapım Şirketleri: TFT FİLM, DİGİTÜRK TÜRKMAX
Yapım Koordinatörü: Derya Tarım
Müzik: Emre Dündar
Ses: Serdar Öngören, Nail Yılmaz
Kurgu: Bora Gökşingöl
Dağıtım: KENDA
OYUNCULAR
Bülent Emin Yarar, Haldun Boysan, Suavi Eren, Ayşe Tunaboylu, Suna Selen,
Ege Aydan, Emre Karayel, İsmail İncekara, Ken Dakan, Atıl İnaç, Altan Akışık, Volga Sorgu, Ahmet Saraçoğlu, Erdem Akakçe, Selen Uçer, Türkü Hazer, Serkan Genç, Derya Tarım, Arif Aşçı, Barış Yalçın, Burak Gülgen, Serhat Özden, Mustafa Üstündağ, Tayfun Sav, Ali Yaylı, Çetin Yeltekin, Münir Akça, Munir Kutlu, Gündüz Sezgin, Fatıh yıldız, Umut Demirdelen, Alpay Özdoğancı, Recep Sarı, Orhan Aydın, Tarık Köksal, Doğan Tamer Akbaş, Oğuz Oktay, Alican Kargın, Turgay Tanulku, Turan Çelik, Hüseyin Özay, Vahit Atan, Erol Babaoğlu, Fahri Öztezcan, Emre Dündar, Umut Demirdelen Charles Carroll, Burçin Üçüncüoğlu, Nurhan Karadağ, Cuneyt Mete, İskender Altın, İskender Bağcılar, Murat Atak, Zeki Ocak ve Mehmet Ali Nuroğlu
ZİNCİRBOZAN Setinden...
- ZİNCİRBOZAN Sinema Filminin çekimleri İstanbul, Ankara, Çorlu, Muğla (Gökova)’da gerçekleştirildi.
- TBMM kapılarını bir film çekimi için ilk kez ZİNCİRBOZAN ekibine açtı.
- Cumhurbaşkanlığı Köşkü kapılarını bir film çekimi için ilk kez ZİNCİRBOZAN ekibine açtı. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde çekimler sürerken duyarlı Ankaralılar’dan Emniyet Müdürlüğü’ne köşkte neler olduğunu öğrenmek için yüzlerce telefon geldi.
- 12 Eylül sabahı Süleyman Demirel’in evinden alınış sahneleri, Güniz Sokak’ta Süleyman Demirel’in kendi evinde çekildi.
- Süleyman Demirel tüm ZİNCİRBOZAN ekibini evine davet etti. Süleyman Demirel ile sohbet etmek ZİNCİRBOZAN çekim günlerinin unutulmazları arasına girdi.
- 12 Eylül sabahı Bülent Ecevit’ in evinden alınışı, Bülent Ecevit’in 1980 yılında yaşadığı Oran Sitesi’ndeki evinde gerçekleştirildi.
- Askeri jeepler, cemseler ve polis araçları, sete her seferinde çekiciler ile taşındı. Hareket eden dönem aracı bulmak nerdeyse imkansızmış; bütün ekip bunu öğrendi.
Aşağıdaki adreslerden ZİNCİRBOZAN fragmanını izleyebilirsiniz.
www.zincirbozan.com
Http://video.yahoo.com/video/play?Vid=296086
Http://www.youtube.com/watch?V=8f2ygtocssw
Http://video.google.com/videoplay?Docid=-1974554160552511901&q=zincirbozan