Sanatçılar, Türkiye Sanat Kurumu'na karşı protesto hazırlığında (3/21/2014)
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Devlet Tiyatroları, Opera Bale, Güzel Sanatlar genel müdürlükleri ile orkestraların kapatılmasını içeren yasa taslağı, ilgili meslek örgütlerine sunuldu.
Taslak, tüm bu kurumların kapatılmasını ve Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) adı ile kurulacak yapıya devredilmesini içeriyor. Opera Solistleri Derneği Başkanı Arda Aktar, taslağın Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana birer eğitim kurumu gibi çalışan sanat kurumlarının kapatılmasını içerdiğini belirtti. TÜSAK’ın üyelerinin Bakanlar Kurulu tarafından atanması ve bu atanan üyelerin Türkiye’deki tüm sanatsal faaliyetlere destek verip vermemeyi kararlaştıracağını söyleyen Aktar, bunun demokratik olmadığını ifade etti.
Taslağın içeriği ile ilgili bilgi veren Aktar, Türkiye’de herhangi bir sanat projesi yapmak isteyen bir kişi ya da topluluğun destek almak üzere TÜSAK’a başvuracağını, TÜSAK’ın incelemelerden sonra bu projeye en fazla yüzde 50 oranında destek olacağını anlattı. Türkiye’de bu şartlarla hiçbir zaman uluslararası çapta büyük sanat projelerinin üretilemeyeceğini söyledi. Yasa taslağının bir diğer açmazının da sahnelerle ilgili olduğunu belirten Aktar, “TÜSAK bu sahneleri istediği gibi kullanabilecek. Mesela tarihî bir bina olan Opera Binası’nı opera-bale gösterimi dışında farklı amaçlar için kullanma yetkisine sahip olacaklar.” dedi. Aktar, sanatçı örgütleri olarak, taslağın bu şekli ile kanunlaşmaması için protestolara başlayacaklarını da dile getirdi. Taslağın geçmesi halinde kapatılacak kurumlar şöyle: Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Geleneksel Türk Müziği Korosu, Halk Dansları Topluluğu, senfoni orkestraları, plastik sanatlar birimleri.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...