21 Mart Dünya Kukla Günü - Kimler Kukla, Kuklacılar Kim? (3/21/2014)
KUKSADER (KUKLA, KARAGÖZ, GÖSTERİ VE SAHNE SANATLARI DERNEĞİ) VE TİYATRO TEMPO BASIN BÜLTENİ
21 MART ‘DÜNYA KUKLA GÜNÜ’ TÜM ÜLKELERDE KUTLANIYOR... KİMLER KUKLA, KUKLACILAR KİM?
Neredeyse herkesin bildiği 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nün yanı sıra artık tüm dünyada 21 Mart tarihinde ‘Dünya Kukla Günü’ de kutlanıyor. UNESCO çatısı altındaki UNIMA (Uluslar arası Kukla Birliği) merkezinin tüm dünyadaki kuklacıları harekete geçirerek ‘kukla sanatının’ bir ‘sanat formu’ olarak farkına varılmasını ve bu sanatın gücüne dikkat çekilmesini amaçlayan Dünya Kukla Günü artık Türkiye’de de kutlanıyor.
Ankara’da KUKSADER (Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği) ve Tiyatro TEMPO bu yıl Dünya Kukla Günü’nü iki ayrı etkinlikle başlatıyor ve bir hafta boyunca farklı kukla oyunlarını seyircilerle buluşturarak, 26 Mart’da Özel Halk Günü Gösterisi düzenleyecek ve bu sanat dalına dikkat çekmeye çalışacak. Bu etkinlikler içinde yetişkin ve gençler için de ‘Bir Beckett Oynamak’ adlı kukla oyununu sergileyerek ‘kukla sadece çocuklar için değildir’ sloganını da duyurmayı isteyen Tiyatro Tempo ve KUKSADER yetişkinleri de kukla izlemeye davet ediyor.
KUKSADER bu yılki Dünya Kukla Günü kutlamalarını bir fotoğraf sergisi ile başlatıyor. Fotoğraf sanatçısı Semih Yolaçan ve kukla sanatçısı Haluk Yüce’nin ortak çalışması olan ‘Kuklalar – Kuklacılar’ Fotoğraf Sergisi Ankara’da Tiyatro Tempo’nun Maltepe’deki salonunda 21 Mart günü saat 19.00’da açılacak ve 30 Mart’a kadar sergilenmeyi sürdürecek. Tiyatro Tempo kuklacıları dışında yurt dışından da beş kuklacıyla yapılan üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan fotoğraflarda, kuklaların kuklacılardan ödünç aldığı enerjinin fotoğraf karesinden izleyiciye ulaştırılması amaçlanıyor. Mayıs ayında Rusya’da Kurgan şehrinde de sergilenecek olan fotoğraflar için sanatçı Semih Yolaçan dünyanın değişik ülkelerinden farklı kuklacılar, farklı kukla teknikleri, ülkelere özgü ve farklı kuklalarla yeni yolculuklara çıkacaklarını, böylelikle kuklanın gücünü ortaya koyan yeni fotoğraflarla kukla sanatının büyülü dünyasını izleyenlerle buluşturmak istediklerini söyledi.
Sergi açılışının ardından Tiyatro Tempo grubu çocuk, genç ve aileler için hazırladıkları ‘Uçmak Özgürlüktür’ adlı kukla oyununu 21 Mart günü saat 20.00’da sergileyecekler. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin bilimsel çalışmaları, uçma girişimi ve padişahın yasakçı anlayışına karşın Ahmet Çelebi’nin başarıya ulaşmasını konu alan oyun iki ödüle sahip. ASSITEJ (Uluslar arası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi ve Sahne Dergisi tarafında ‘En İyi Oyun Metni’ ve ‘En İyi Reji’ dallarında ödül alan ‘Uçmak Özgürlüktür’ 5 yıldır oynanıyor. Yurt içindeki festivallerde bir çok kez ve Rusya’nın Sakhalin kentinde ‘Mucizeler Adası Kukla Festivali’nde iki kez sergilendi. Marina Yüce, KUKSADER Başkanı Haluk Yüce ve Savaş Bayram’ın oynadığı ve kukla oynattığı ‘Uçmak Özgürlüktür’ çocuk ve gençlerin yanı sıra yetişkinleri de hayal dünyalarını özgür bırakıp, kuklaların büyülü dünyasıyla buluşmaya çağırıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...