İstanbul Modern'de Komşular Sergisi'ni Ziyaret İçin Son Hafta (5/31/2014)
Bugüne dek 18 etkinliğin düzenlendiği Komşular sergisi 262.300 kişi gezdi
Komşular’ı ziyaret için son hafta
İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılı kapsamında 9 Ocak’ta açılan ve 17 ülkeden 35 sanatçı ve sanatçı grubunun yapıtlarına yer veren Komşular - Türkiye ve Çevresinden Güncel Anlatılar başlıklı sergiyi görmek için son hafta. Türkiye’nin ve çevresindeki bölgenin görsel kültürüne yönelik ortak yaklaşımları araştıran, bugüne dek 262.300 kişinin gezdiği sergi, 8 Haziran 2014 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Sponsorluğunu Eczacıbaşı Topluluğu’nun üstlendiği sergi, Türkiye’nin yanı sıra birbiriyle tarihi, siyasal ve kültürel bağları olan Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu gibi komşu coğrafyalardan günümüz sanatının öncü sanatçılarını ve yapıtlarını bir araya getiriyor. Küratörlüğünü İstanbul Modern’den Çelenk Bafra ve Paolo Colombo’nun üstlendiği sergiye bölge sanatının önemli uzmanlarından Negar Azimi, Zdenka Badovinac ile Magda Guruli danışmanlık yaptı. Komşular, bölgenin toplumsal yaşamında karşımıza çıkan gösteri, tiyatro, seyahat ve kutlamalar gibi köklü adetlerin görsel sanatlara sızmasına ve bu farklılaşmış fakat tarihsel açıdan ilişkili bölgede çalışan güncel sanatçıları günümüzde etkilemesine yoğunlaşıyor. Sergi, bölge kültür ve sanatında öne çıkan hikaye anlatımını ve yolculuğu konu alıyor.
İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda Komşular sergisi süresince özel olarak kurulan ve her şeyin bir metrekareden ibaret bir alanda gerçekleştiği Bir Metrekare sahnesinde 18 etkinlik düzenlendi. 8 Ocak’ta Ermenistan’dan gelen Bir Metrekare Tiyatro Festivali ile başlayan bölge kültür ve sanatına dair gösterim, performans, panel, söyleşi ve kitap tanıtımlarından oluşan kapsamlı etkinlik programı sürüyor.
Etkinlik programında sergi sanatçılarından Adrian Paci, Rena Effendi, Fahrettin Örenli ve Canan ile söyleşi ve kitap tanıtımları, Slavs and Tatars ve Nezaket Ekici’nin performans ve sunumların yanı sıra Kafkasya sanatı, Polonya- Türkiye sanatı ve Türkiye’de karikatür tarihi üzerine uzmanların katıldığı paneller düzenlendi. Bir Metrekare sahnesinde açılış için Ermenistan’dan davet edilen gruplardan sonra, Türkiye’den Beyhan Murphy yönetimindeki MDT İstanbul, Filiz Sızanlı yönetiminde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümü ve Cemil Can Yusufoğlu’nun gösterileri yapıldı.
Komşular sergisinin etkinliklerinin sonuncusunda 5 Haziran 2014 Perşembe 19.00’da bedensel ifade ve görsel sanatı bir araya getiren boDig’den Beliz Demircioğlu Cihandide, Bir Metrekare sahnesi için özel tasarladığı “bir ...” isimli performansını sunacak. Beliz Demircioğlu Cihandide, performansında metaforik imgelerle “an”ı esneterek, izleyiciyi adeta bir büyüteçle bireysel ve kolektif “bir”lerle buluşturacak.
İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü’nün hazırladığı Komşular sergisine paralel eğitim programı Görsel Hikayeler pazartesi hariç, hafta içi her gün okul gruplarına özel ücretsiz olarak düzenleniyor. HaftaSonu Çocuk Atölyeleri’nde ise Adib Fattal’ın eserlerinden yola çıkarak tasarlanan Renklerin Şenliği, Mounira Al Solh’un video çalışmasına odaklanan Karalamaca başlıklı programlar sürüyor. Ailece Sanat etkinliğinde de sergiye paralel olarak Masal Apartmanı ve Nasra Şimmes’in yapıtlarından esinlenerek hazırlanan Mendil Kapmaca başlıklı programlar yer alıyor.
İstanbul Modern Mağaza, Point Hotel Barbaros mağazası ve sanal mağazada Komşular sergisinin kataloğu ve sergi temasını yansıtan hediyelik eşyalarının yanı sıra sanatçıların çalışmalarından esinlenen objeler de bulunuyor. Komşular sergisine özel hazırlanan ürün seçkisinde; kartpostal ve posterler, sergi temasını yansıtan, sergide yer alan ülkelerin dillerinden esinlenerek özel bir grafikle hazırlanmış kartpostal, anahtarlık ve magnet; Hayv Kahraman ve Eteri Chkadua’nın yapıtlarının yer aldığı ahşap amerikan servis, bardak altlığı ve defter, i-Phone ve i-Pad kabı, ipek çanta ve uyku maskesi, mini notluk alternatiflere yer veriliyor. www.istanbulmodernmagaza.com
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...