Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi Ocak Ayında Atölyelerine Başlıyor (12/29/2014)
Geçen yıllarda Emre Koyuncuoğlu yönetiminde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde faaliyet gösteren ÇGSM, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde eğitim ve atölye çalışmalarına tahsis edilen 100. Yıl Darülbedayi Atölyesi içinde Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi; ÇGSB adı altında faaliyetlerini sürdürecek.
Dünyada gelişen tiyatro ve oyunculuk tekniklerini temel alarak, tiyatroda farklı, çağdaş yaklaşımlara ön ayak olacak ÇGSB her yıl kendine bir çalışma konsepti belirleyecek ve ona göre, hem tiyatrodan hem de dışarıdan sanatçılara açık atölyeler, sunumlar, ortak çalışmalar gerçekleştirecek. Sezon içinde pek çok atölye ile faaliyet gösterecek olan 100. Yıl Darülbedayi Okulu’nun Ocak ayında başlayacak ilk atölyelerinin programı şöyle;
KAMERAYLA BİRLİKTE PERFORMATİF OYUNCULUK
Emre Koyuncuoğlu, Vincent Rosenberg, Elif Öner
13 Ocak - 17 Mart 2015, Her Salı 12.00 - 16.00
Görsel teknolojilerin sahnede sık kullanımları oyuncunun sahnedeki kameranın farkındalığıyla performans üretimini zorunlu kılmıştır. Bu atölyede sahne üstü aktif kamerayla oyuncunun, metnin ve sahneye geri verilen resim arasındaki birliktelik ve bütünsellik üzerine çalışılacaktır. Farklı oyunlardan alınan bazı monologlar ve diyalogların; oyuncunun kamera, yönetmen ve resim seçiciyle birlikte çalışarak oyunlarını kurgulamaları sağlanacaktır.
SAHNE DIŞINDA TİYATRO - MEKANA AİT OYUN KURMA; KAHVEHANE
Mürtüz Yolcu
28 Ocak- 25 Mart 2015, Her Çarşamba 13.00 - 17.00
Bu atölye; farklı mekanlarda tiyatro yapma çalışması. Toplumsal ve sosyal olarak tanımları çok net olan ve dışa açılma olasılıkları başta pek gözükmeyen mekanlarla tiyatro aracılığıyla ilişki kurup paylaşımı arttırmak ve mekanların kendi tanımlarını, yaratıcı alana doğru kaydırarak zenginleştirmek amacını güden, oyuncuyla farklı mekan ve seyirciyle ilişki kurma yöntemlerini deneyimleme olanağı tanıyan bir atölye.
TRAGEDYA’NIN DOĞUŞU: ANTİK METİNLE OYUNCULUK
Fulya Peker
15 Ocak- 26 Mart 2015, Her Perşembe 13.00 - 17.00
Antik metinleri yorumlamada alegorik yaklaşımlar; oyuncunun öznel ve nesnel, etken ve edilgen, geçmiş ve gelecek arasında kurduğu bağlar (haberci ve kahin monologları) ele alınacak; temel duygu durumlarının dışavurumunda Antonin Artaud, Jerzy Grotowski, ve Hijikata Tatsumi gibi çalışmalarında rituel olana yönelen sanatçıların geliştirdiği beden ve nefes egzersizleri uygulanacaktır.
ÇGSB OCAK ATÖLYELERİ BAŞVURULARI İÇİN:
Başvurular, 1-10 Ocak 2015 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleşecektir. Başvuranların profesyonel alanda deneyimli aktif sanatçılar olmaları öncelikli tercihimizdir.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...