Dünyada ilk kez Kürtçe sahnelenen Samuel Beckett’in Krapp’ın Son Bandı adlı eseri Hilmi Demirer’in yorumuyla Rampa Tiyatro’da sahnelendi. Tiflis ve Erivan gösterimlerinden sonra İstanbul’da da oyuna uluslar arası şöhretler akın etti. İş dünyasından Leyla Alaton, Turkish Daily News gazetesinin kurucusu, yazar, gazeteci Gül Demir, Hollandalı-Türkiyeli oyuncu, köşe yazarı Funda Müjde ve eşi öğretim görevlisi Ron Miedama, Hollandalı ünlü çevirmen Hanneke van der Heijden, İsrail Blues, Swing ve Oryantal Dans Festivalleri yönetmenleri Simona ve Sharon Guzman, İsveçli Kürt yazar Fırat Ceweri, Avesta yayınları sahibi Apdullah Keskin, Brezilya Liyakat Madalyası sahibi müzisyen Jozi Levi, Kulis Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve kurucusu Ayşe Şahinboy Doğan-Osman Doğan, Rampa Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, tiyatro eleştirmeni Metin Boran ve iş, kültür, sanat dünyasından çok sayıda konuk yer aldı.
KÜRTÇE KRAPP İSTANBUL’DA ULUSLAR ARASI DÜNYA TİYATRO KONGRESİNDEN SONRA RAMPAYI TIRMANIYOR
UNESCO ITI (Uluslar arası Tiyatro Enstitüsü) 34. Dünya Tiyatro Kongresinde Erivan’da, gösterim yapan tek yabancı topluluk olan TiyArtro’nun ilk yapımı Krapp’ın Son Bandı ITI Yönetim Kurulu üyeleri ve dünya tiyatro otoriteri tarafından tam not aldı. Beş kıtadan önemli festivallere davet edilmekte olan Krapp’ın Son Bandı’nın dünyada ilk kez yorumlanan Kürtçe yorumuyla ilgili ITI Güney Kıbrıs Başkanı, Uluslar arası Antik Yunan Tiyatrosu Kurucusu, Genel Sanat Yönetmeni Nikos Schiafkalis şunları söyledi: “ Beckett, yaşamış olsaydı, bu yorumu gördüğün de çok mutlu olurdu.” Ermenistan’nın önemli tiyatro eleştirmenleri tarafından da beğeniyle karşılanan Samuel Beckett’in eseri Krapp’ın Son Bandı 2015 sezonunda yeniden İstanbul seyircisiyle buluştu.
Hilmi Demirer’in Kürtçe’ye kazandırdığı eseri yapımını ve tasarımını Genco Demirer, rejisini Emre Erdem, müziklerini Kristopher Fischer, koreografisini Gökmen Kasabalı üstleniyor. Kürtçe Krapp’ı Hilmi Demirer özgün bir bakış açısıyla sunuyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...