KÜL ALTINDAKİ KOR KURSİYERLERİN İLK SAHNE HEYECANI (4/12/2007)
Mersin şehir tiyatrosu'nun 2006-2007 sezonu kursiyerleri anton çehov'un "kül altindaki kor" adli oyunuyla sahneye merhaba diyorlar... Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun her yıl açtığı "tiyatro kursları", bu yıl yoğun bir ilgi gördü. Açılan sınavda başarılı olan 60 öğrenci; Kurs sorumlusu Mehmet Tekkanat ve Kurs Eğitmeni Fatih Selçuk yönetiminde yoğun bir çalışma dönemi geçirdiler.
Aylar süren çalışmalar sonucu, genç kursiyerler ilk sahne çalışmasıyla tiyatronun o büyülü dünyasına, yani sahneye (seyirci karşısına) ilk adımlarını atıyorlar.
Anton Çehov'un oyunlarından derlenen "Kül Altındaki Kor" adlı tek perdelik komediyle ilk sahne deneyimi yaşayacak olan kursiyerler, "çıraklıktan, kalfalığa" geçmenin heyecanı içindeler. İkinci ve tüm kursiyerlerin katılımıyla gerçekleşecek olan "Kafkas Tebeşir Dairesi" adlı çalışma ise; bu yıl 4.sü yapılacak olan "Yıldızların Altında Tiyatro Şenliği'nde" sahnelenecek.
YAZAN: Anton Çehov OYUNLAŞTIRAN: Özdemir Nutku YÖNETEN: Fatih Selçuk TEKNİK: Adnan Göksu-Ahmet Yurtsever-Sefa Aydın Kaval-Deniz Ünal OYUNCULAR Murat İRĞA(Simirnov) - Dilek YILDIRIM (Popov) K.Barış UÇAR (Luka) - Mustafa Aydın .(Nikita) Ömer Leventoğlu(Svetlovidov)
KÜL ALTINDAKİ KOR ÜZERİNE Prof. Özdemir Nutku derki; tiyatroyla ilgilenen herkes, ister amatör, ister profesyonel, ister öğrenci olsun mutlaka ve kesinlikle, bir A. Çehov oyunu çalışmalıdır. Bu son derece doğru söylenmiş bir sözdür. Çünkü A. Çehov'un oyunlarını sahnelemek, tiyatroyla ilgilenen bir insanı (İster oyuncu, ister tasarımcı, ister yönetmen vb..) son derece geliştirmektedir. Çehov'un oyunlarını çalışmak demek, beyin jimnastiği yapmak demektir, hayatta gizli kalmış, hiç aklımıza gelmeyen ve önemsemediğimiz ayrıntıları görmemiz demektir. Çünkü Çehov'un oyunları hep ayrıntılar üzerine kurulmuştur. En küçük bir repliği çalışırken bile, bu repliğin içine gizlenmiş binlerce duygu ve anlamı görebilirsiniz. Sonrada bu anlamları oyuna ve oyunculuğa yansıtırsınız. Dolayısıyla bir replikten yüzlerce tonlama, yüzlerce farklı mizansen, türlü sahne trafiği gibi pek çok güzel şeyler görebilirsiniz. Sonra bu gördüklerinizi sahnede oyuna katabilirsiniz. İşte Çehov'un neden çalışılması gerektiğine dair size birkaç örnek…
Mersin Şehir Tiyatrosu olarak, 2006-2007 döneminin kurs öğrencileriyle, İşte bu saydığımız birkaç nedenden ötürü, bir Çehov oyunu çalışmayı uygun gördük: Kül Altındaki Kor… Bu oyunun onlara neler kattığını gözlemlemek ister misiniz? O halde, sizleri Anton Çehov'un yazdığı Prof. Özdemir Nutku'nun oyunlaştırdığı ve Fatih Selçuk'un uyarlayıp yönettiği, "Kül Altındaki Kor" adlı, güldürünün biraz kaba türü olan Vodvil'imize bekleriz.
Mersin Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu İrtibat tel: 0324 238 92 64 e-mail:baycet_@hotmail.com
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...