İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali 10 Yaşında (4/16/2007)
İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 10. yılında, 9 - 16 Mayıs tarihleri arasında dünyanın en seçkin kukla tiyatrolarını sanatseverlerle buluşturuyor.
Seyirlik oyunların en eskilerinden ve geleneksel Türk tiyatrosunun önemli öğelerinden biri olan kukla sanatı, 10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali ile bir kez daha sanatseverlerin gündeminde yerini aldı. Festival, 9-16 Mayıs tarihleri arasında 10'uncu kez izleyicilerle buluşuyor.
Ülker, kuklanın bir sanat olarak hak ettiği yere gelmesi ve Türk tiyatrosunda kuklanın öneminin benimsenmesi amacıyla Kukla Festivali'nin 10. yılında da organizasyona desteğini sürdürüyor. Cengiz Özek'in sanat yönetmenliğinde 10 yıldır aralıksız devam eden festival, dünyadan ve Türkiye'den en iyi kuklacıları bir araya getiriyor. 9 ülkenin katılımıyla düzenlenen 10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, bu sene, 11 yabancı ve 5 yerli gruba ev sahipliği yapıyor. 8 gün sürecek festivalde Bulgaristan, Fransa, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya, Tayvan ve Türkiye'den katılan kukla tiyatroları sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
10 Yılın En İyileri Bir Kez Daha Festivalde 10. yıla özel olarak, festival iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümdeki gösteriler festivalin başlangıcından bu yana sükse yapmış, yoğun ilgi ve beğeni görmüş gruplar arasından seçildi. Tüm dünyanın hayranlık duyduğu, Penza Theater (Rusya), Dondoro Theater (Japonya), Toni Runbau (İspanya), Paolo Papporotto (İtalya) ve State Puppet Thatre Bourgas (Bulgaristan) kukla severlerle yeniden birlikte olacaklar.
Bu bölümde, 2001 yılındaki 4. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali'nde yer alan ve yoğun bir ilgiyle karşılaşan Penza Theatre'ın efsanevi oyunu “Denizkızının Masalı” bir kez daha izleyicilerin karşısına çıkacak. Kukla tiyatrosunun fantastik yönünü ön plana çıkaran “Denizkızının Masalı” hemen herkesin bildiği masalın başka hiçbir uyarlamasında bulanamayacak büyüleyici atmosferiyle izleyicileri bambaşka bir aleme götürecek.
Festivalin ikinci bölümünde ise, yine dünyanın seçkin grupları arasından seçilmiş, Fransa, İspanya, İtalya, Rusya, Tayvan, Kanada ve Türkiye'den yeni ve özel gösteriler yer alıyor.
Bu yılki festivalin açılış gösterisi, Japon kukla sanatının en önemli ustalarından olan Hoichi Okamoto'nun Dondoro Tiyatrosu olacak. Dondoro Tiyatrosu 2000 yılında 3. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali'nde sergilediği Kiyohime Mandara oyununu festivalin 10. yılı için bir kez daha kukla severlerin beğenisine sunacak. Uzakdoğu'ya özgü minimalist yaklaşımın ön planda olduğu ve sessizliğin dinamizmiyle izleyici etkileyen sıra dışı bir gösteri olan Kiyohime Mandara, festivalde kaçırılmaması gereken bir gösteri.
10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali'nin son oyunu ise, festivalin 10. yılına özel bir gösteri olacak. “Silk Road - İpek Yolu” isimli bu gösteri, festivale damgasını vuracak oyunlardan biri olarak öne çıkıyor. Tayvan'dan Chen Xiuang, Shadowlight Theatre'ın sanat yönetmeni ve doğu kukla sanatı uzmanı Larry Reed ile geleneksel “Karagöz”ümüzü uluslararası platforma taşıyan, gölge tiyatromuzun ustası Cengiz Özek'in Tayvan'da haftalar süren çalışmasından doğan İpek Yolu, farklı kültürlerin benzer kavramlarından yola çıkarak benzersiz bir senteze ulaşıyor. Doğu mistisizminin başrolde olduğu büyüleyici bir gösteri özelliğine sahip oyun, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan İpek Yolu'nu bir baştan diğerine geçen iki genç kızın öyküsünü anlatıyor.
10. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali'nin biletleri 20 YTL (tam) ve 15 YTL'den (öğrenci); Ticketturk, Atatürk Kültür Merkezi Gişeleri ve oyunlardan bir saat önce salon girişlerinde açılacak gişelerden temin edilebilecek.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...